Een appeltaart, in welke vorm dan ook, is wat mij betreft altijd goed. Mijn moeder bakte vroeger altijd al een heerlijke appeltaart. Zo’n ouderwetse grote, met een dikke korst van deeg, gevuld met smeuïge appels, kaneel, rozijnen en een lepeltje custardpoeder. Nu ik erover schrijf, die taart heb ik al heel lang niet meer geproefd. De eerstvolgende keer dat we een weekendje naar Friesland gaan, vraag ik mem of ze weer eens die lekkere appeltaart van vroeger maakt. Het water loopt mij nu al in de mond.
Maar terug naar deze taart. Dit is een makkelijke hoor en minstens net zo lekker als de taart van mem.
Het deeg draai je met een keukenmachine zó in elkaar. Terwijl het deeg rust in de koelkast maak je in een handomdraai de frangipane/amandelspijs en je snijd wat appels in schijfjes. Vervolgens rol je het deeg uit tussen twee velletjes bakpapier, smeert de spijs over de bodem, appeltjes erop, wat suiker en hup in de oven. Na ongeveer 40 minuten is hij klaar. Kwast er nog een beetje warme abrikozenjam overheen, een bolletje vanille-roomijs erbij en je hebt een toetje om van te smullen!
Wil je het nóg makkelijker dan gebruik je kant-en-klaar bladerdeeg, maar echt, dit deeg is zoveel lekkerder.
Vrije vorm appeltaart met amandelspijs
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Wachttijd
Totaal
Aantal 6-8 personen
Wat heb je nodig
Voor het deeg
- 175 gram gewone bloem
- 120 gram koude ongezouten boter (écht koud, liefst in blokjes gesneden en dan even in de vriezer)
- 15 gram basterdsuiker
- 1/2 tl zout
- 30 ml ijskoud water
Voor de frangipane/amandelspijs
- 50 gram amandelmeel (zelf gemalen of kant en klaar)
- 1 el gewone bloem
- 50 gram basterdsuiker
- 40 gram ongezouten boter (kamertemperatuur)
- 1 groot ei
- 1/2 tl vanille extract
- 1/8 tl zout
Voor de vulling
- 3 appels
- paar druppels citroensap
- 2-3 el basterdsuiker
Afwerking
- 3 el abrikozenjam
- 2 vellen bakpapier
- deegroller of lege wijnfles
Zo maak je het
Maak het deeg:
Met de keukenmachine: doe de bloem, suiker en zout in de keukenmachine en druk een paar keer op de pulseerknop zodat de ingrediënten goed gemengd zijn. Voeg vervolgens de boter toe en druk nog een paar keer op de pulseerknop, ongeveer 15 sec. Het mengsel moet op heel grof zand lijken. Voeg dan de helft van het water toe en pulseer nog een paar keer. Draai het deksel van de machine en druk wat van het deeg tussen duim en wijsvinger. Als het nét aan elkaar plakt is het klaar, zo niet, dan voeg je nog wat water toe en puls je nog een paar keer.
Met de hand: je kunt het deeg in de keukenmachine maken, dat is het makkelijkst, maar die moet je dan wel hebben. Heb je die niet, dan kan het natuurlijk ook met de hand. Volg de aanwijzingen hieronder en meng alles in een kom. De boter wrijf je met koele hand (even onder de koude kraan en afdrogen), met je vingers door het meel. Net zolang tot het eruit ziet als grof zand. Meng niet te lang en duw de boter er niet doorheen. Het moet snel en kort. Vervolgens meng je er langzaam het water door, tot je voelt dat het nét aan elkaar plakt.
Leg een stuk plasticfolie op je aanrecht en leeg daarop het mengsel. Vouw het bij elkaar tot een bal (niet kneden) en vouw de folie eromheen. Druk het tot een platte cirkel en leg dit minimaal een half uur in de koelkast (kan ook een dag van te voren).
Maak de frangipane:Roer de ingrediënten voor de frangipane in een kom door elkaar tot een pasta en laat koelen in de koelkast
Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de appels en snijd ze in plakjes.
- Als het deeg voldoende gekoeld is haal je het uit de koelkast en uit de plasticfolie en rol je het uit (zie notities)
- Smeer de frangipane over het deeg waarbij je de randen, ongeveer 2 cm vrijhoudt.
- Verdeel de plakjes appel over de bodem. Dat hoeft niet zo netjes Vouw de randen over de appels en strooi 2-3 el suiker (afhankelijk van hoe zuur de appels zijn) over de appels en het deeg.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak de taart in 40-50 minuten goudbruin en gaar. De appels moeten, als je ze prikt met een mes, gaar zijn maar niet papperig.
Laat de taart ietsje afkoelen. Verwarm de abrikozenjam in de magnetron of een pannetje (zeef het mengsel eventueel als er grote stukken in zitten) en bestrijk de taart met de jam. Serveer met een bolletje ijs of met slagroom. Warm is de taart het lekkerst maar koud smaakt hij ook nog heel erg lekker.
Notities
Tip uitrollen deeg: Leg een vel bakpapier op je aanrecht, daarop het deeg en daarbovenop weer een vel bakpapier. Het ziet er dan uit zoals op de foto hiernaast. Zo hoef je op je aanrecht geen bloem te strooien en plakt je deeg nergens aan vast. Rol het deeg uit, waarbij je van binnen naar buiten rolt en na iedere rol het deeg een kwartslag draait en het papier eraf haalt en weer erboven op legt. Zo rol je het uit tot een ronde lap met een diameter van 30 cm. Dit hoeft niet precies rond te zijn, de lap kan eigenlijk ieder vorm hebben die jij wilt. Laat de lap op één van de vellen bakpapier liggen en leg het op een bakplaat die in je oven past.