Het mooie weer van nu vraagt om een makkelijke maaltijd. Deze aardappelsalade met gerookte makreel is simpel en lekker. En makreel is vette vis, ook nog eens erg gezond.
De smaak van gerookte vis, ik ben er dol op. Of het nu zalm, paling, makreel of forel is. Makkelijk voor bij of door de maaltijd, bij de borrel of op een (wit) broodje. Als kind maakte mijn moeder al regelmatig een broodje makreel voor ons klaar. En bij speciale gelegenheden haalde zij een pondje paling bij de visboer. Zo lekker.
Tegenwoordig heeft mem een eigen leverancier voor de paling. Deze meneer vangt palingen van een meter, zo dik als je pols en deze rookt hij dan zelf. Via een ruilhandeltje (moestuin lekkernijen en dat soort zaken) met iemand die niet van paling houdt komt deze onwaarschijnlijk lekkere paling bij mem terecht. En bij haar dochters dus. Als ik bij mem in Friesland kom, staat er regelmatig een borrelplank klaar met overheerlijke verse vette boterzachte dikke paling. Het water loopt mij al in de mond als ik daaraan denk.
Die dikke palingen hebben vast een beter leven gehad dan de kleine palingen die bij de visboer liggen. Misschien kan de palingmeneer ook nog makrelen gaan roken. Dat maakt deze aardappelsalade met makreel vast nog lekkerder.
Aardappelsalde met gerookte makreel
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 2 personen
Wat heb je nodig
- 300 gram krieltjes of andere vastkokende aardappels.
- 1/2 makreel schoongemaakt of 1 stuk makreelfilet
- 75 gram waterkers of andere sla die je lekker vindt (schoongemaakt)
- 100 gram haricots vert, schoongemaakt en geblancheerd
- 2 eieren, niet helemaal hard gekookt (6 minuten)
- 1 el kappertjes (goed afgespoeld), gehakt
- 6 kleine augurkjes in plakjes of 1 grote, in stukjes
- 2 lente-uitjes in dunne ringetjes
Voor de dressing:
- 1 el creme fraiche
- 1 el mayonaise
- 1 tot 2 theelepels mierikswortel ( ik gebruik zo'n potje van Kühne)
- 1 tl citroensap
- 1 el gehakte dragon ( of andere kruiden die je lekker vindt, dille of bieslook)
- peper en zout naar smaak
- eventueel iets verdunnen met water
Zo maak je het
- Kook de krieltjes 10 minuten, aardappels 15 minuten. Test met een scherp mes of ze gaar zijn. Glijdt het mes er makkelijk door, dan zijn ze gaar anders nog ietsje langer koken. Laat afkoelen. Lauw is het lekkerst
- Neem een saladeschaal en verdeel de waterkers over de schaal
- Maak de dressing door alle ingrediënten voor de dressing door elkaar te roeren. Verdun eventueel met een beetje water. Proef .
- Snijd de krieltjes doormidden of de aardappels in plakjes en meng er 1 el dressing door
- Verdeel de aardappelen over de waterkers en vervolgens de haricots vert, de kappertjes, augurkjes, stukjes makreel en als laatste de lente uit
- Druppel de rest van de dressing erover