Verbazingwekkend hoe zacht en sappig deze teriyaki zalm blijft als je het in het oven klaarmaakt. Snel en makkelijk en oh zo lekker. Echt een verwenrecept voor zalmliefhebbers.
Met wat simpele ingrediënten zet je snel een lekker en gezond gerecht op tafel. Daarnaast kun je naar hartenlust variëren met de groenten die je bij de teriyaki zalm eet. Gebruik vooral wat jij lekker vindt. De rijst kun je verwisselen door noedels en eet je koolhydraatarm, dan gebruik je bijvoorbeeld bloemkoolrijst.
Je kunt teriyaki saus uit een flesje gebruiken alleen is deze zelfgemaakte minstens net zo lekker. Bovendien bepaal je dan zelf wat je erin doet. En je kunt weer variëren. Pittiger, zoeter, minder zoet, zouter, knoflook erin, sake erbij. Een Japanner zal dit vast geen teriyaki saus noemen maar lekker is het wel.
Zusje Yvonne kwam eten en zoals wel vaker was zij ook nu proefpersoon voor mijn probeersels. Dit is een blijvertje, vonden wij, de teriyaki zalm komt bij ons vaker op tafel.
Teriyaki zalm uit de oven
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 4 porties
Wat heb je nodig
- 4 moten zalmfilet, zonder vel
- 60 ml Japanse sojasaus (ik gebruik kikkoman, met de groene dop= minder zout)
- 60 ml mirin (Japanse zoete rijstwijn)
- 120 ml water
- 2 tl sesamolie
- 1 el bruine suiker
- 1 tl geraspte gember
- 1 tl chilivlokken (uit de molen) of 1 tl sambal
- 1 tl honing
- 1 volle tl aardappelzetmeel of maïzena, losgeroerd in 1 el water
- Een ovenschaal waar de zalm mooi inpast (niet te groot)
Voor erbij:
- rijst (ik gebruikte jasmijnrijst, die vind ik zo lekker)
- geroosterd sesamzaad
- sojaboontjes
- shuka wakame (zeewiersalade, bij toko en goed gesorteerde supermarkt)
- spinazie (kokend water over je spinazie gieten, even laten staan en uitknijpen)
- geraspte wortel
- dun gesneden plakjes radijs (gebruik een mandoline)
- reepjes avocado
- koriander
Zo maak je het
- Verwarm je oven voor op 200 graden (onder boven warmte)
- Kook je rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing (of koop een rijstkoker, geweldig ding)
- In een steelpan meng je de kikkoman, mirin, water, suiker, gember, chilivlokken en honing.
- Verwarm dit langzaam tot het zachtjes kookt en roer tot de suiker is opgelost.
- Roer het papje water/aardappelzetmeel (of maïzena) er, al roerende, langzaam bij tot de saus iets bindt.
- Laat de saus ietsje afkoelen
- Giet een laagje van de saus in je ovenschaal, leg de zalm erop en verdeel de rest van de teriyakisaus erover.
- Zet de schaal 10 minuten in de voorverwarmde oven.
- Verdeel wat rijst over de kommen en vervolgens de verschillende groenten erover
- Leg een moot zalm erop en bestrooi met geroosterd sesamzaad en koriander
- Schep de teriyakisaus uit de ovenschaal en serveer dit erbij voor over de rijst.
Notities
- Met 10 minuten in de oven is je zalm mooi rose, ietsje rood nog . Eventueel kun je de zalm nog een paar minuten langer in de oven doen. Niet te lang, dat is zonde.
- varieer met je groenten en gebruik wat jij lekker vindt. Spinazie, bimi, broccoli, boontjes, sperziebonen, snijbonen, peultjes, rode kool, komkommer, radijs, wortel, bloemkool, paprika, avocado. Sommige groentes kook je, andere gebruik je rauw.
- Probeer de teriyaki saus ook eens met tofu, kip of biefstuk. Bak in de koekenpan aan en giet vervolgens de saus erover en laat zachtjes gaar sudderen.
- De rijst kun je ook vervangen door noedels of probeer het eens met bloemkoolrijst.
Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten, dat vind ik leuk. Plaats een reactie bij dit recept of laat zien wat je hebt gemaakt op Instagram , facebook of twitter met de hashtag #metzkooktover.