Gegrilde groenten saai? Ik dacht het niet. En met een paar extra ingrediënten erbij heb je een complete maaltijd. Gegrilde groenten zijn heerlijk, gezond en bovendien erg makkelijk te maken.
Vaak gebruik ik hiervoor aubergines, courgettes en paprika maar je kunt allerlei soorten groenten grillen. Wat denk je van wortel, rode ui of zoete aardappel, groene asperges, venkel, rode biet en ga zo maar door. Allemaal smaken ze heerlijk gegrild.
Gegrilde groenten zijn erg lekker met wat verkruimelde zachte geitenkaas of geraspte Parmezaanse kaas en ingedikte Balsamico azijn erover. Een paar plakjes rauwe ham of een biefstukje bij de groenten en je hebt een complete maaltijd. En maak je couscous, ook daar kun je prima gegrilde groenten bij eten. Lekker met een pittig merguez worstje of gegrilde haloumi kaas. Ach zoveel mogelijkheden, probeer het maar eens.
Gegrilde groenten
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 2-4 personen
Wat heb je nodig
- 2 courgettes
- 1 aubergine
- doosje kastanje champignons
- 2 rode paprika's
- eventueel Zongedroogde tomaatjes
- olijfolie
- teentje knoflook uit de pers
- zakje rucola
- 1 el Balsamico azijn, crema di balsamico, vijgenbalsamico (naar keuze)
- eventueel wat blaadjes bascilicum
- beetje olijfolie
- peper en zout
- grillpan
Zo maak je het
- Verwarm je grill voor (voor de paprika's ) en zet je grillpan klaar
- Snijd de courgettes en aubergines in plakken, ik gebruik hiervoor een kaasschaaf of mandoline
- Snijd de champignons in plakjes
- verwijder de zaadlijsten uit de paprika's en snijd ze in grote stukken.
- Leg een vel aluminiumfolie op een bakplaat en leg de stukken paprika, met de velkant naar boven , op het folie, Schuif de bakplaat onder de grill en grill ze ongeveer 10-15 minuten tot het vel zwartgeblakerd is. Vervolgens haal je de bakplaat uit de oven en doe je de stukken hete paprika in een plastic zakje (gebruik een tang). Dit laat je afkoelen. Als de paprika's zijn afgekoeld, kun je het vel er zo aftrekken. Snijd ze in repen.
- Laat je grillpan heet worden. Vermeng de olie met de knoflook en kwast de plakken aubergine en courgette lichtjes in. Bak de plakken groenten in gedeelten op de grillpan. De pan moet goed heet zijn, de plakken draai je één keer om en je ziet dan donkere strepen op de groenten.
- Vervolgens bak je, in een keer, de plakjes champignons op de grillpan.
- Leg de rucola op een schaal en verdeel daar de gegrilde groenten over
- Schenk een klein beetje balsamico en olijfolie over de salade
- Bestrooi met wat zout en versgemalen peper
Notities
- Créma di Balsamico is een zoete ingedikte (stroperige) balsamico. Deze smaakt heerlijk bij gegrilde groenten. Hij is in je supermarkt te koop.
- Je kunt ook half-gedroogde tomaatjes uit een potje gebruiken of er verse kleine tomaatjes bij eten