metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact
BasisbereidingenSoep

Kippenbouillon

by Metz 31 december 2016
written by Metz 31 december 2016
ingrediënten kippenbouillon

Dit is een basis bouillon en er is geen zout toegevoegd.  Je brengt de soep later op smaak, met zout of bouillonblokjes, als je er soep, ragout of iets anders lekkers mee maakt..

Laat de schil om de ui zitten, deze zorgt, samen met de wortel, voor een mooie goudbruine bouillon. Je kunt ook de doormidden gesneden ui met de snijkant, in een droge koekenpan, donkerbruin laten worden voordat je ze toevoegt aan de bouillon. Dit zorgt ook voor kleurvorming en extra smaak.

Dit heb je nodig voor 4 liter bouillon:

  • 6 kippenpoten of, beter nog, een oude soepkip
  •  2 prei, gewassen, in stukken
  • 2 stengels bleekselderij, gewassen, in stukken
  • 2 wortels, geschrapt, in stukken
  • 2 uien, ongeschild en doormidden gesneden
  • 6 kruidnagels, steek ze in de ui
  • 2 takjes tijm
  • De steeltjes van een bosje selderij
  • De steeltjes van een bosje peterselie
  • Stuk gember, geschild
  • 2 laurierbladeren
  • Paar stukjes foelie
  • 1 el gekneusde peperkorrels

Zo maak je het

Spoel de kippenpoten af  en doe ze in de soeppan, zet ze op met koud water en laat aan de kook komen. Pocheer de poten kort, giet af en spoel de poten koud af. Hiermee voorkom je eiwitvorming en hoef je het schuim (de eiwitten) later niet af te schuimen.

Spoel de soeppan af en doe de gepocheerde poten samen met de andere ingrediënten in de grote soeppan. Schenk 4 liter koud water erbij en breng tegen de kook aan (niet laten koken)
Zet het vuur laag, zo laag mogelijk en doe geen deksel op de pan. De bouillon kun je dan 3-4 uur, of de hele nacht laten trekken. Heel zachtjes, niet laten koken.

Zeef dan de soep en gooi de suf gekookte groenten weg. Pluk de kippenpoten. De bouillon kun je in delen in vriezen en gebruiken als basis voor gerechten. Het kippenvlees vries ik apart van de bouillon in. Dat vind ik makkelijker, soms heb ik het vlees niet nodig in een gerecht waar ik wel de bouillon voor nodig heb.

 

 

comfortfoodkipuiwortels
0 comment
0
FacebookTwitterPinterestEmail

Ook lekker

Tomatensoep met ravioli

14 september 2018

Heerlijke garnalensoep

31 augustus 2018

Lenterecept: doperwtensoep met munt

6 april 2018

Thaise soep met garnalen (Tom Yum Goong)

16 maart 2018

Snelle wontonsoep

24 november 2017

Pompoensoep met wortel, sinaasappel en kokosmelk

17 november 2017

Tomatensoep van geroosterde tomaten

13 september 2017

Kerrie kokos wortelsoep

18 augustus 2017

Doe het zelf cruesli

26 juli 2017

Pesto

16 juli 2017

Reacties Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Op de hoogte blijven?


Zoek je iets?

Tags

appel aziatisch basilicum boter comfortfood courgette curry currypasta ei garnalen gehakt gezond groenten kaas kerrie kip kippenbouillon knoflook kokosmelk komkommer koriander makkelijk mexicaans noedels parmezaanse kaas pasta pesto pindakaas ricotta romig salade sinaasappel snack soep spinazie suiker thais toetje tomaat tomaten ui vanille vis wortels zalm
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Terug naar boven
metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact