Dit is een basis bouillon en er is geen zout toegevoegd. Je brengt de soep later op smaak, met zout of bouillonblokjes, als je er soep, ragout of iets anders lekkers mee maakt..
Laat de schil om de ui zitten, deze zorgt, samen met de wortel, voor een mooie goudbruine bouillon. Je kunt ook de doormidden gesneden ui met de snijkant, in een droge koekenpan, donkerbruin laten worden voordat je ze toevoegt aan de bouillon. Dit zorgt ook voor kleurvorming en extra smaak.
Dit heb je nodig voor 4 liter bouillon:
- 6 kippenpoten of, beter nog, een oude soepkip
- 2 prei, gewassen, in stukken
- 2 stengels bleekselderij, gewassen, in stukken
- 2 wortels, geschrapt, in stukken
- 2 uien, ongeschild en doormidden gesneden
- 6 kruidnagels, steek ze in de ui
- 2 takjes tijm
- De steeltjes van een bosje selderij
- De steeltjes van een bosje peterselie
- Stuk gember, geschild
- 2 laurierbladeren
- Paar stukjes foelie
- 1 el gekneusde peperkorrels
Zo maak je het
Spoel de kippenpoten af en doe ze in de soeppan, zet ze op met koud water en laat aan de kook komen. Pocheer de poten kort, giet af en spoel de poten koud af. Hiermee voorkom je eiwitvorming en hoef je het schuim (de eiwitten) later niet af te schuimen.
Spoel de soeppan af en doe de gepocheerde poten samen met de andere ingrediënten in de grote soeppan. Schenk 4 liter koud water erbij en breng tegen de kook aan (niet laten koken)
Zet het vuur laag, zo laag mogelijk en doe geen deksel op de pan. De bouillon kun je dan 3-4 uur, of de hele nacht laten trekken. Heel zachtjes, niet laten koken.
Zeef dan de soep en gooi de suf gekookte groenten weg. Pluk de kippenpoten. De bouillon kun je in delen in vriezen en gebruiken als basis voor gerechten. Het kippenvlees vries ik apart van de bouillon in. Dat vind ik makkelijker, soms heb ik het vlees niet nodig in een gerecht waar ik wel de bouillon voor nodig heb.