Vandaag heb ik voor jullie het recept voor een simpele wontonsoep. Een recept kun je het eigenlijk niet noemen zo makkelijk is het. Deze wontonsoep staat in een mum van tijd op tafel, als je tenminste wontons in huis hebt. Die koop je bij de toko en ik heb altijd een voorraadje in de vriezer. Voor als ik een opkikker nodig heb of als ik niet zo’n zin in koken heb.
Voor de makkelijkste versie gebruik je kant en klare kippenbouillon of fond (die is sterker van smaak). Zelf-getrokken bouillon is nog lekkerder, maar een bouillon van een (biologisch) blokje is helemaal prima. Je brengt het aan de kook, doe de bevroren wontons erbij, die laat je 10 minuten in de bouillon koken en dan de groenten erbij. Een paar theelepels van het sojamengsel in een soepkom, de bouillon met groenten en wontons erop en klaar ben je. Makkelijk he?
Als je bijvoorbeeld deze kippastei maakt of een gegrilde kip eet, gooi dan het overgebleven karkas niet weg hoor, dat is zo zonde. Je maakt er een overheerlijke bouillon van. Het karkas doe je in een grote pan met anderhalf tot twee liter water, stukken wortel, een stuk prei, een ui, peperkorrels, peterselie, of wat verdwaalde groenten uit de koelkast. Breng het aan de kook en laat de bouillon vervolgens een uurtje of 5 tegen de kook aan op het vuur staan (of in de oven op 100 graden). Zeef de bouillon, laat inkoken tot ongeveer de helft en maak er een lekker soepje in of vries het in tot later gebruik. Voor deze wontonsoep bijvoorbeeld.
Heb je vandaag eigenlijk twee recepten van mij gekregen, fijn he?
Snelle wontonsoep
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 4 personen
Wat heb je nodig
- 1 liter kippenbouillon
- 1 ster anijs en een pijpje kaneel
- 1 pakje kant en klare wontons (uit de vriezer bij de toko)
- Wat snel klaar groenten, taugé, reepjes paprika, prei en lente-ui ringetjes, dun gesneden (spits) kool. Eventueel ook boontjes of wortel in hele dunne plakjes (die kook je gewoon iets langer mee). Wat je lekker vindt
Voor het sojasausje
- 2 el hoisinsaus (toko)
- 2 el kikkoman (groene dop, is minder zout)
- 1 tl sesamolie
- 2 tl gembersiroop
- 1 tl sambal
voor erbij
- fijn gesneden koriander
- kroepoek
- gefruite uitjes
Zo maak je het
- Breng de kippenbouillon aan de kook met de steranijs en de kaneel. laat dit een kwartiertje zachtjes koken
- voeg de wontons toe, laat deze (volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking) bijna gaar worden en voeg dan de groenten toe. Deze kunnen dan eventjes meekoken tot ze beetgaar zijn
- meng de ingrediënten voor het sojasausje
- lepel een beetje (1-2 tl) van het sausje in een soepkom
- schep de bouillon met de wontons en groenten erop
- maak af met koriander en gefruite uitjes en serveer met kroepoek