Tomaten zijn er nu nog volop en ik haal graag met deze tomatensoep nog even het zomergevoel in huis. Van de zon moeten we het niet hebben in deze laatste week van onze vakantie. Het regent, waait en stormt al dágen.
Maar we hebben 3 weken lang heel erg fijn zomers weer gehad en met slecht weer zijn er ook genoeg dingen te doen waar je gewoonlijk niet aan toe komt. En waar je bovendien geen zon voor nodig hebt. We zijn bijvoorbeeld afgelopen maandagochtend naar de bioscoop geweest, je hebt dan de bioscoop bijna voor jezelf, heerlijk! Dinsdag hebben we het Rijksmuseum en de Dappermarkt bezocht en in Amsterdam lekker geluncht. En zo glijdt de laatste week van onze vakantie langzaam voorbij. We eten vaak buiten de deur deze weken en als we dan thuis eten probeer ik wel wat gezonde dingen te maken. Deze tomatensoep bijvoorbeeld.
Door de tomaten en knoflook in de oven te roosteren, geef je een extra lekkere smaak aan je soep. Voeg wat verse basilicum, pesto of room toe en je hebt een smakelijk lunch- of voorgerecht. Wil je een wat meer gevulde tomatensoep dan kun je bijvoorbeeld wat ravioli of gehaktballetjes toevoegen.
Tomatensoep van geroosterde tomaten
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 6-8 personen
Wat heb je nodig
- 1 kilo tomaten (ik gebruikte 500 gram snoeptomaatjes en 500 gram trostomaten)
- 4 tenen knoflook, ongepeld
- 1 el olijfolie, 1 el balsamico azijn, 1 tl suiker, peper en zout
- 2 el olijfolie
- 2 uien, gesnipperd
- 2 wortels, geraspt
- 1/2 blikje tomatenpuree
- 1 liter tomatensap (pak of fles)
- 1 groenten bouillonblokje (of rundvlees alleen is het dan niet meer vegetarisch), opgelost in 1 liter water.
- kruidenbuiltje (met tijm, peterselie, laurier, samengebonden met een touwtje)
- peper en zout
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 150 graden en leg een bakplaat klaar
- Snijd de trostomaten in stukjes en de snoeptomaatjes doormidden en verdeel ze over de bakplaat. Leg de ongepelde tenen knoflook ertussen.
- Roer de olijfolie, balsamico, suiker, wat peper en zout door de tomaatjes en zet de bakplaat in de oven, laat ze ongeveer een uur bakken. Ze zijn dan wat ingedroogd en er zitten wat bruine randjes op. Dan zijn ze klaar.
- Ondertussen zet je een soeppan op het vuur en giet de olijfolie erin
- Fruit de uien 5 minuten op een zacht vuur, voeg dan de geraspte wortel toe en fruit dit al roerend even aan.
- Schuif de ui en de wortel ietsje aan de kant in de pan en doe de tomatenpuree in de pan. Bak dit even flink aan (ontzuren) maar kijk uit dat het niet aanbrandt. Roer alles door elkaar en bak nog een paar minuutjes. Blijf doorroeren
- Giet de tomatensap en de bouillon erbij, breng aan de kook en zet het vuur laag. Voeg het kruidenbuiltje toe.
- Knijp de teentjes knoflook uit het velletje en voeg de knoflook met de tomaten aan de soep toe. Verwijder het kruidenbuiltje.
- Pureer de soep met de staafmixer of in de blender.
- Breng de soep weer aan de kook en proef de soep. Breng op smaak met eventueel extra zout en peper of een half bouillonblokje als de soep dat nodig heeft.
- Als de soep te dik is, kun je extra water toevoegen.
- Serveer de soep met wat room. Wat pesto of geraspte kaas is ook heerlijk.
Notities
- Je kunt ook gehaktballetjes aan de soep toevoegen. Neem 500 gram half om half of rundergehakt en maak dit aan met wat peper, zout, scheutje ketjap, eitje en wat paneermeel. Meng goed door elkaar en maak er kleine balletjes van. Breng in een andere pan water aan de kook, voeg een bouillonblokje toe en kook de balletjes daarin gaar. Voeg ze vervolgens aan de soep toe. De soep is dan niet meer vegetarisch
- Je kunt ook gevulde pasta aan de soep toevoegen. Bijvoorbeeld ravioli met kaas. Kook deze eerst gaar volgens de gebruiksaanwijzing en voeg ze dan aan de soep toe. Als je ze in de soep mee kookt, duurt het langer en wordt je soep weer dik.