Pesto zelf maken is een fluitje van een cent en zóveel lekkerder dan die je in de winkel koopt. Probeer het maar eens.
Hieronder een basis recept. Meestal weeg ik de hoeveelheden niet en doe het op gevoel. Gaat altijd goed hoor. Met de hoeveelheden kaas, pijnboompitten en basilicum kun je variëren en de pesto is altijd lekker. Maar wil je wat houvast hebben, gebruik dan het recept.
Pesto
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 2 potjes
Wat heb je nodig
- 50 gram basilicumblaadjes
- 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- 40 gram pijnboompitten
- 2 tenen knoflook uit de pers
- goede olijfolie 75-100 ml
- versgemalen peper
- keukenmachine, staafmixer of vijzel
- 2 kleine potjes (goed schoongemaakt in kokend water)
Zo maak je het
- Doe de basilicumblaadjes en de knoflook in een keukenmachientje (of in kom van de staafmixer) en maal ze fijn
- voeg de Parmezaanse kaas en de pijnboompitten toe en maal fijn, voeg wat versgemalen peper toe (1 of 2 malen van de molen) en een snufje zout
- doe vervolgens de olie er langzaam doorheen tot het de dikte heeft die je wilt
- doe de pesto in de potjes en giet er een laagje olie op.
Notities
Als je zorgt dat er altijd een laagje olie op de pesto staat, blijft het langer goed.
Je kunt ook met de kaassoorten variëren. Ik gebruik meestal Parmezaanse kaas of Pecorino. Als ik wat oude kaas heb liggen, gebruik ik dat soms ook.
Een scheutje citroensap erdoor is ook lekker
Vervang eens 1/2 van de de basilicum door rucola voor een pittige versie van de pesto.