metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact
Aziatische en oosterse gerechtenBorrel en snackBuffet en picknickSnelle gerechtenVoorgerecht

Verse Vietnamese loempia’s

by Metz 3 maart 2017
written by Metz 3 maart 2017

Afgelopen zomer liep ik met twee Moniques (mijn collega en haar buurvrouw) en mijn zusje Yvonne een wijn-spijs wandeling in Haarlem. Je wandelt hierbij van restaurant naar restaurant en overal wordt iets lekkers geserveerd met een bijpassende wijn. Het was prachtig weer en het werd een reuze gezellige middag. Zo gezellig dat we besloten dat we dit maar eens voort moesten zetten met een lekker etentje bij mij thuis. Deze keer is het alléén spijs en geen wijn. Monique, Monique en ik drinken één maand geen alcohol ( zie: https://ikpas.nl/ ) en Yvonne verklaarde zich voor deze avond solidair en deed mee.

Wijn of alcohol drinken is zo’n gewoonte geworden bij ons, er  is altijd wel een reden om een gezellig glaasje te drinken. Tijd om eens te kijken hoe makkelijk of moeilijk het eigenlijk is om een maandje niet te drinken. Het etentje viel tijdens week 1 en tot nu toe is het geen probleem, niemand heeft er moeite mee. Het leuke is ook dat je gaat zoeken naar leuke alcoholvrije drankjes. Water kan natuurlijk altijd maar wordt al gauw een beetje saai. De Monique’s brachten een fles alcoholvrije wijn mee, Yvonne had wat spannende frisdrankjes mee en zelf had ik bronwater met smaakjes.

Ik koos voor een Aziatisch diner en dat vonden de Moniques en Yvonne heerlijk. Als voorgerecht maakte ik de Potstickers en deze  Vietnamese loempia’s . Het hoofdgerecht was Vietnamese Pho soep en het toetje de Supermakkelijke Zuid Afrikaanse Melktert. Dat laatste was niet zo Aziatisch, maar een beetje fusion mocht wel.  Voor de vulling van de loempia’s gebruikte ik garnalen, maar verse rauwe zalm of tonijn, een restje geplukte kip, tofu of vegetarisch kan ook. Ook met de rest van de vulling kun je variëren, neem gewoon wat je lekker vindt.

 

Print

Verse Vietnamese loempia's

Voorbereidingstijd 15

Kooktijd 30

Totaal 30 , 15

Aantal 12 rolletjes

Wat heb je nodig

  • 12 rijstvellen, verkrijgbaar bij grotere supermarkten of de toko
  • 100 gram rijstvermicelli, 5 minuten geweekt in kokend water en koud afgespoeld.
  • 12 garnalen (ik gebruikte knoflookgarnalen uit de vriezer die ik eerst bakte in de koekenpan)
  • slablaadjes, klein gescheurd.
  • 1 geraspte wortel
  • handje taugé (giet er even wat kokend water over en spoel koud af)
  • een kwart komkommer, zaadjes verwijderd en in dunne reepjes gesneden
  • reepjes gekookte peultjes of boontjes
  • handje gehakte pinda's ( ik gebruikte dryroasted honing pinda's)
  • korianderblaadjes, fijngesneden
  • muntblaadjes, fijngesneden

De dipsausjes

  • 5 el chilisaus met sap van een halve limoen en gehakte koriander, door elkaar roeren
  • 1 el pindakaas, 6 el water, 2 tl honing, 1 el ketjap, 2 tl shiracha saus, al roerend verwarmen in een pannetje en af laten koelen.

Zo maak je het

  1. Maak eerst de 2 dipsausjes, roer de ingrediënten daarvoor door elkaar
  2. Leg een natgemaakte theedoek op je werkblad en vul een grote kom of schaal met water. Zet alle andere ingrediënten klaar.
  3. Dompel een rijstvel in de kom met water en laat het weken tot het vel zacht is.
  4. Leg het rijstvel op de theedoek en leg wat van ieder ingrediënt in een smalle reep, bijna onderaan het vel. Laat de randen vrij.
  5. Vouw de onderkant over de vulling en vervolgens de zijkanten naar binnen. Rol dan het rolletje verder op. Leg het rolletje met de naad naar beneden op een bord, herhaal dit voor de volgende 11 rolletjes.  Op YouTube kun je handige filmpjes vinden waarin precies uitgelegd wordt hoe je het beste kunt rollen.

Serveer met de dipsausjes

Notities

De rolletjes eet je vers, ze worden namelijk snel droog.  Wil je ze toch iets langer van te voren maken,  doe er dan een natte theedoek of plastic folie over en zet ze in de koelkast. Je kunt ook de rolletjes met alle ingrediënten op tafel zetten zodat iedereen zelf z'n rolletje kan maken.

 

aziatischgarnalengezondgroentenkorianderlichtmakkelijkrijstvellenspring rollstauge
0 comment
0
FacebookTwitterPinterestEmail

Ook lekker

Tomatensoep met ravioli

14 september 2018

Flammkuchen met zalm en rode ui

7 september 2018

Heerlijke garnalensoep

31 augustus 2018

Thaise kipballetjes met pinda-currysaus

10 augustus 2018

Deegloze plaattaart met courgette en wortel

13 juli 2018

Teriyaki zalm uit de oven met rijst en...

22 juni 2018

Scones met verse aardbeienjam en vanille yoghurt-mascarpone room

15 juni 2018

Spaghetti met pesto en geroosterde tomaatjes

8 juni 2018

Coronation chicken salade of kip kerrie salade met...

1 juni 2018

Watermeloensalade met feta, munt en pistachenoten

25 mei 2018

Reacties Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Op de hoogte blijven?


Zoek je iets?

Tags

appel aziatisch basilicum boter comfortfood courgette curry currypasta ei garnalen gehakt gezond groenten kaas kerrie kip kippenbouillon knoflook kokosmelk komkommer koriander makkelijk mexicaans noedels parmezaanse kaas pasta pesto pindakaas ricotta romig salade sinaasappel snack soep spinazie suiker thais toetje tomaat tomaten ui vanille vis wortels zalm
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Terug naar boven
metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact