Afgelopen zomer liep ik met twee Moniques (mijn collega en haar buurvrouw) en mijn zusje Yvonne een wijn-spijs wandeling in Haarlem. Je wandelt hierbij van restaurant naar restaurant en overal wordt iets lekkers geserveerd met een bijpassende wijn. Het was prachtig weer en het werd een reuze gezellige middag. Zo gezellig dat we besloten dat we dit maar eens voort moesten zetten met een lekker etentje bij mij thuis. Deze keer is het alléén spijs en geen wijn. Monique, Monique en ik drinken één maand geen alcohol ( zie: https://ikpas.nl/ ) en Yvonne verklaarde zich voor deze avond solidair en deed mee.
Wijn of alcohol drinken is zo’n gewoonte geworden bij ons, er is altijd wel een reden om een gezellig glaasje te drinken. Tijd om eens te kijken hoe makkelijk of moeilijk het eigenlijk is om een maandje niet te drinken. Het etentje viel tijdens week 1 en tot nu toe is het geen probleem, niemand heeft er moeite mee. Het leuke is ook dat je gaat zoeken naar leuke alcoholvrije drankjes. Water kan natuurlijk altijd maar wordt al gauw een beetje saai. De Monique’s brachten een fles alcoholvrije wijn mee, Yvonne had wat spannende frisdrankjes mee en zelf had ik bronwater met smaakjes.
Ik koos voor een Aziatisch diner en dat vonden de Moniques en Yvonne heerlijk. Als voorgerecht maakte ik de Potstickers en deze Vietnamese loempia’s . Het hoofdgerecht was Vietnamese Pho soep en het toetje de Supermakkelijke Zuid Afrikaanse Melktert. Dat laatste was niet zo Aziatisch, maar een beetje fusion mocht wel. Voor de vulling van de loempia’s gebruikte ik garnalen, maar verse rauwe zalm of tonijn, een restje geplukte kip, tofu of vegetarisch kan ook. Ook met de rest van de vulling kun je variëren, neem gewoon wat je lekker vindt.
Verse Vietnamese loempia's
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 12 rolletjes
Wat heb je nodig
- 12 rijstvellen, verkrijgbaar bij grotere supermarkten of de toko
- 100 gram rijstvermicelli, 5 minuten geweekt in kokend water en koud afgespoeld.
- 12 garnalen (ik gebruikte knoflookgarnalen uit de vriezer die ik eerst bakte in de koekenpan)
- slablaadjes, klein gescheurd.
- 1 geraspte wortel
- handje taugé (giet er even wat kokend water over en spoel koud af)
- een kwart komkommer, zaadjes verwijderd en in dunne reepjes gesneden
- reepjes gekookte peultjes of boontjes
- handje gehakte pinda's ( ik gebruikte dryroasted honing pinda's)
- korianderblaadjes, fijngesneden
- muntblaadjes, fijngesneden
De dipsausjes
- 5 el chilisaus met sap van een halve limoen en gehakte koriander, door elkaar roeren
- 1 el pindakaas, 6 el water, 2 tl honing, 1 el ketjap, 2 tl shiracha saus, al roerend verwarmen in een pannetje en af laten koelen.
Zo maak je het
- Maak eerst de 2 dipsausjes, roer de ingrediënten daarvoor door elkaar
- Leg een natgemaakte theedoek op je werkblad en vul een grote kom of schaal met water. Zet alle andere ingrediënten klaar.
- Dompel een rijstvel in de kom met water en laat het weken tot het vel zacht is.
- Leg het rijstvel op de theedoek en leg wat van ieder ingrediënt in een smalle reep, bijna onderaan het vel. Laat de randen vrij.
- Vouw de onderkant over de vulling en vervolgens de zijkanten naar binnen. Rol dan het rolletje verder op. Leg het rolletje met de naad naar beneden op een bord, herhaal dit voor de volgende 11 rolletjes. Op YouTube kun je handige filmpjes vinden waarin precies uitgelegd wordt hoe je het beste kunt rollen.
Serveer met de dipsausjes
Notities
De rolletjes eet je vers, ze worden namelijk snel droog. Wil je ze toch iets langer van te voren maken, doe er dan een natte theedoek of plastic folie over en zet ze in de koelkast. Je kunt ook de rolletjes met alle ingrediënten op tafel zetten zodat iedereen zelf z'n rolletje kan maken.