Vandaag heb ik weer een Aziatisch recept voor jullie, deze keer een Indonesische Gado Gado. Dit is een Indonesisch groentegerecht met rauwe en kort gekookte groenten, ei, kroepoek en pindasaus. Meestal wordt Gado Gado met rijst geserveerd maar zonder is natuurlijk ook prima. Kies de groenten waar je zin in hebt, met dit gerecht kun je weer lekker variëren. Het geheim van een lekkere Gado Gado zit in de pindasaus en ik heb een hele lekkere versie voor je. Proef hem maar eens, je wilt daarna nooit meer een kant en klare versie.
Deze Gado Gado is vegetarisch, ik maak hem met in ketjap en oestersaus gebakken tofu. Je kunt de tofu ook vervangen door sateetjes, een kant en klare gegrilde kip kan ook. Niet erg Indonesisch maar wel erg lekker. Verzin er nog wat andere bijgerechten bij en je hebt al snel een mini- rijsttafel te pakken.
En niemand houdt je tegen als je een dunne omelet wilt bakken om daar de Gado Gado in te rollen als je daar toevallig zin in hebt. Of om gefruite uitjes, zoetzure komkommer , atjar tjampoer, seroendeng of wat je verder lekker vindt toe te voegen. Voor mij is Gado Gado altijd een klein feestje.
Indonesische Gado Gado met een heerlijke pindasaus
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 4 personen
Wat heb je nodig
Voor de satesaus
- 1/2 pot pindakaas met nootjes
- 1 el olie
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 2 tenen knoflook
- 1 rawit pepertje of spaanse peper
- 1/2 tl trassi
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl galanga/laos poeder
- 100 ml kokosmelk of santen
- 15 gram gula djawa of bruine suiker (smaakt wel anders)
- 1 el ketjap manis
- 2 -3 limoenblaadjes (djeroek poeroet - toko) of 1/2 el limoensap
Voor de gebakken tofu
- 1 blok tofu/tahoe
- wat maizena
- 2 el olie
- 3 el ketjap manis
- 3 el oestersaus
- 1 teen knoflook uit de pers
Voor de Gado Gado salade
- 300 gram sperziebonen of haricots verts, beetgaar gekookt en koud gespoeld
- 75 gram tauge, even overgoten met kokend water ( leg de tauge in een zeef)
- 4 -5 wortels in schuine plakjes gesneden, geblancheerd en koud gespoeld
- 1/2 chinese kool in dunne reepjes, even overgoten met kokend water
- 150 gram kleine tomaatjes, doormidden gesneden
- 8 radijsjes, doormidden gesneden
- 4 hardgekookte eieren, doormidden gesneden
Voor erbij
- cassave kroepoek
- gefrituurde uitjes (pak, supermarkt)
- gehakte nootjes ( ik gebruik dry roasted honey van Duyvis)
- eventueel gekookte rijst
Zo maak je het
- In een vijzel of kleine keukenmachine maal je het sjalotje, de tenen knoflook, het pepertje, de trassi, de komijn, koriander en de galanga tot een puree.
- Zet een pan op het vuur (zacht), giet de olie er bij en fruit het mengsel daarin even aan.
- Voeg de pindakaas en de kokosmelk toe en roer goed door.
- Voeg de gula djawa, de ketjap manis en de limoenblaadjes toe. Voeg wat water toe, tot je de juiste dikte hebt.
- Laat de saus zachtjes sudderen, hij is klaar als je olie aan de bovenkant ziet komen. Roer goed door en verdun eventueel met wat water.
- Zet een schaal klaar waar je de groenten en de stukken ei over verdeelt.
- Wikkel de tofu in een schone theedoek en druk het vocht eruit. Snijd de tofu in stukken en haal ze door de maizena.
- Roer de oestersaus, de ketjap en de knoflook door elkaar
- Zet een koekenpan op het vuur (hoog), giet de olie erin en als de olie heet is, voeg je de blokjes tofu toe en bak ze bruin.
- Giet vervolgens het mengsel oestersaus/ketjap/knoflook toe en bak op hoog vuur aan. Pas op dat het niet aanbrandt.
- Leg de stukken tofu bij de salade en serveer de salade met de satesaus, kroepoek, uitjes, nootjes en eventueel de rijst.
Notities
- Je kunt in plaats van tofu ook kipstukjes marineren in de ketjap/oestersaus/knoflook en even bakken. Of serveren met een kant en klare gegrilde kip. De salade is dan niet meer vegetarisch