Het maakt mij dan niet meer uit dat het buiten guur en koud is, ik zit fijn en warm binnen met mijn kom uiensoep.
Zorg er wel voor dat je de tijd neemt om de uien te laten karamelliseren. Liefst een half uur tot drie kwartier op een laag vuurtje, zodat ze zacht, zoet en bruin worden. Ik deed dit in 2 pannen, dan krijg je een dunnere laag uien en bruint het beter. Goed gekaramelliseerde uien en goede bouillon maken de lekkerste uiensoep. Je kunt de soep heel goed een dag eerder dan je hem wilt eten maken. Goed afkoelen ( invriezen kan ook) en de volgende dag weer opwarmen, dan smaakt hij nóg beter. En vergeet vooral de cognac niet.
Franse uiensoep
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 6 porties
Wat heb je nodig
- 1 kilo gele uien, gepeld en in hele dunne ringen gesneden of geschaafd
- 50 gram boter
- 2 el olijfolie
- 1 tl suiker
- 1,5 liter runderbouillon (evt. van een blokje)
- 250 ml droge witte wijn
- takje tijm en blaadje laurier samengebonden met een touwtje
- zout en peper en evt. nog een half runderbouillonblokje
- 3 el cognac
Voor erbij
- sneetjes stokbrood
- teentje knoflook, doormidden gesneden
- geraspte gruyère kaas
Zo maak je het
- Smelt de helft van de boter in een grote pan met een dikke bodem op halfhoog vuur en de andere helft van de boter in de soeppan. In 2 delen dus, dan wordt het wat makkelijker bruin. Doe de olie erbij en roer de uien er goed door. Zet dan het vuur laag en laat de uien ongeveer 20 minuten zachtjes bakken terwijl je regelmatig roert.
- Vervolgens laat je ze nog eens 20-25 minuten bakken maar roer je nog maar 1 of 2 keer aan de zijkanten. Houdt wel in de gaten dat het niet verbrandt. De uien moeten donkerbruin worden maar niet zwart. Dan roer je de suiker er door en laat dit nog heel even karameliseren.
- Roer een soeplepel bouillon bij de uien en roer los waarbij je de aanbaksels los schraapt van de bodem van de pan. Vervolgens giet je de rest van de bouillon en de wijn erbij.
- Voeg de tijm en laurier toe ( laat het touwtje buiten de pan hangen), breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat op laag vuur 45 minuten sudderen.
- Haal de kruiden eruit aan het touwtje, voeg de cognac toe en laat nog een paar minuten koken. Proef en breng op smaak met zout, peper en eventueel het halve bouillonblokje.
- Verwarm de grill voor. Wrijf de sneetjes stokbrood in met het doormidden gesneden knoflookteentje. Lepel de soep in vuurvaste kommen en leg een sneetje brood op de soep, beleg met een dikke laag gruyère kaas en zet de soepkommen even onder de grill tot de kaas is gesmolten.
Notities
Je kunt ook de kaas over de sneetjes stokbrood verdelen en alleen de broodjes onder de grill leggen tot de kaas is gesmolten.