Deze prachtige gemarineerde zalm is er eentje uit het rijtje kleine moeite groots resultaat. De bietjes geven de zalm zo’n ontzettend mooie kleur, vind je niet? Je In de smaak vind je ze niet echt terug, dus ook een recept voor bietjeshaters. Oorspronkelijk Gravad lax of gravlachs, een Scandinavisch gerecht. Zalm, gemarineerd in zout, suiker, peper en dille en dat recept heb ik wat aangepast. Ik had al eens van die mooie rode zalm gegeten en ben wat recepten gaan zoeken op internet.
Er zijn veel verschillende recepten, de basis van de marinade is altijd suiker en zout. Alleen de ratio zout/suiker verschilt vaak weer. Zelf vind ik een mengsel van half suiker/half zout het lekkerst maar voel je vrij om dat aan te passen naar je eigen smaak. Het zout onttrekt tijdens het marineren vocht uit de zalm waardoor het steviger en droger wordt. Hoe langer je marineert, des te steviger wordt de zalm en des te sterker van smaak. Zelf vind ik hem rond de 30 uur het lekkerst.
Naast suiker en zout kun je allerlei smaakmakers toevoegen. Dragon en dille vind ik heerlijk maar gebruik vooral de kruiden die jij lekker vindt. Gember, koriander, limoen en gin of wodka? Misschien nog gehakt citroengras erbij? Of sinaasappelrasp en sap in plaats van de limoen? Kan allemaal denk ik zo.
Het is een plooibaar recept, ook met de hoeveelheden hoef je het niet zo nauw te nemen. Heb je veel eters? Dan neem je een groot stuk zalm, maar met een mootje zalm lukt het ook. Daarnaast is het een budget recept. Van een stuk zalm van 1 kilo heb ik voor het benefietdiner 16 porties geserveerd en Willem en ik hebben er de dagen daarna ook nog van kunnen snoepen.
Dit recept voor gemarineerde zalm is een simpel recept, je moet wel op tijd beginnen. Minimaal zo’n 24 uur van te voren maar ook dat komt niet zo precies. 36 Of 48 uur kan ook en alles wat er tussen in zit. Misschien zelfs 12, dat heb ik niet getest.
De zalm doet het prima als voorgerecht en is ook heerlijk bij de borrel of bij de (paas) brunch. En echt, het maken is veel makkelijker dan het eruit ziet.
Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten, dat vind ik leuk. Plaats een reactie bij dit recept of laat zien wat je hebt gemaakt op Instagram , facebook of twitter met de hashtag #metzkooktover.
Gravad lax - in rode biet en gin gemarineerde zalm
Voorbereidingstijd
Wachttijd
Totaal
Aantal 10-15 personen
Wat heb je nodig
Voor de gemarineerde zalm
- 1 kilo rauwe zalm. Liefst een beetje een dik stuk. Met of zonder vel. Graatjes verwijderd
- 150 gram ruwe rietsuiker (grove suiker)
- 150 gram extra grof zeezout (ik gebruik Jozo extra grof zeezout)
- 2-3 rode bieten, gewassen en geraspt. (gekookt of rauw, dat maakt niet uit)
- bosje dragon
- bosje dille
- rasp van een limoen en een citroen
- 2 el jeneverbessen, gekneusd
- 3 tl witte peperkorrels, gekneusd
- 5 el gin
- een rol huishoudfolie
- grote lage schaal voor het marineren. Liefst porcelein of aardewerk, geen aluminium. De zal moet erin passen. Als het niet past, neem een grotere schaal of snijd de zalm door de helft.
Voor erbij, salade, mierikswortelroom en avocadocreme
- een kleine venkel, heel fijn geschaafd (dit gaat het handigst met een mandoline, zo'n aanrader..)
- een groene appel, met schil, in fijne plakjes geschaafd (ook weer met een mandoline)
- een paar radijsjes, heel fijn geschaafd (mandoline)
- jonge bladsla
- klein beetje dressing (klop 2 el azijn, 3 el olijfolie, beetje honing, P&Z )
- roer 1/2 bekertje creme fraiche en 1el mierikswortel (potje) door elkaar
- prak 1 avocado heel fijn met rasp en sap van 1/2 limoen, peper en zout, 1/2 el creme fraiche
- eventueel wat cress of verse kruiden ter versiering
- crackertje of geroosterd brood voor erbij
Zo maak je het
- Begin 24 tot 36 uur van te voren met het marineren
- Leg 2 grote vellen huishoudfolie in de schaal, 1 in de lengte en 1 in de breedte
- Leg de zalm erop met de mooie kant naar boven (velkant naar beneden)
- Roer in een grote kom de geraspte bieten, suiker, zout, citroen en limoenrasp en de gin door elkaar.
- Verdeel de takjes dragon, dille, jeneverbessen en peper over de zalm en daarop het rode bietenmengsel.
- Als je de zalm in twee hebt gesneden, leg je het tweede stuk zalm erboven op (mooie kant naar beneden)
- Vouw het pakket goed dicht, doe er eventueel nog een vel huishoudfolie om.
- Laat de zalm 24-36 uur marineren. Heb je de zalm in twee stukken gesneden, dan draai je de zalm tijdens het marineren een aantal keren om.
- Na het marineren haal je de zalm uit de folie en verwijder zoveel mogelijk van de marinade. Spoel eventueel heel licht af en dep droog
- Snijd de zalm met een scherp mes in dunne schuine plakjes
- Als je de appel en venkel snijdt, meng dan meteen wat dressing erdoor, dat voorkomt bruin worden.
- Maak de sla aan met de dressing
- Verdeel de sla, appel en venkel over kleine bordjes
- Leg er een aantal plakjes gemarineerde zalm op
- verdeel de cress of kruiden en de dunne plakjes radijs erover
- Lepel een beetje mierikswortelroom en avocadocreme op het bordje
Notities
- Zorg dat je zalm vers is, zo vers dat je het rauw zou kunnen eten. Sushi kwaliteit.
- Je kunt één groot stuk zalm nemen, dat staat mooi op tafel. Je kunt ook kleinere moten verse zalm marineren. Voor het recept maakt het niet uit.