metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact
Aziatische en oosterse gerechtenBuffet en picknickHoofdgerecht vegetarischSalades

salade met geroosterde miso aubergine

by Metz 11 mei 2018
written by Metz 11 mei 2018
schaal met geroosterde aubergine

Vandaag geef ik jullie weer een recept waarin miso pasta wordt gebruikt. Eerder postte ik al deze lekkere miso kip, nu geef ik het recept voor een salade met geroosterde miso aubergine.

Het recept van deze salade met geroosterde miso aubergine is niet van mij maar van de Nieuw-Zeelandse chef Peter Gordon, uit zijn boek Sensationele salades.  Een heel fijn boek, ik raad het iedereen aan die van salades houdt.  Een boek vol salades met veel ongebruikelijke heerlijke combinaties en dit is er eentje van.

Voor deze salade begin je met het maken van de knapperige boekweit.  Het knapperig maken van de boekweit is even een werkje maar dat kun je al (lang) van te voren doen. Je bewaart het gewoon in een potje en is lekker in allerlei salades. Geeft zo’n fijn knappertje.

schaal met geroosterde miso aubergine

 

De aubergine smeer je in met een misomengsel waarna je het, heel makkelijk, in de oven roostert. In de tussentijd kun je mooi de andere onderdelen van de salade klaarmaken. De yoghurt-sinaasappel- tahin dressing, de pijnboompitten roosteren en de vijgen snijden.

Niet heel moeilijk, deze salade, wel overheerlijk anders.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten, dat vind ik leuk.  Plaats een reactie bij dit recept of laat zien wat je hebt gemaakt op Instagram , facebook of  twitter met de hashtag  #metzkooktover.

 

Print

Salade met geroosterde miso aubergine

Voorbereidingstijd 20

Kooktijd 30

Wachttijd 6

Totaal 6 , 50

Aantal 4-6 personen

schaal met geroosterde aubergine

Wat heb je nodig

Voor de knapperige boekweit (meer dan je nodig hebt).

  • 50 gram boekweitzaden
  • zonnebloemolie of andere neutrale olie
  • zoutvlokken

Voor de salade

  • 3 el misopasta (de lichtste, shiromiso)
  • 3 el mirin (of 2 el water met 2 el honing)
  • 2 el zonnebloem olie
  • 2 el sesamolie
  • 2 grote aubergines ( in de lengte in 6 parten gesneden)
  • 1 el sesamzaadjes
  • 2 el tahinpasta
  • 3 el volle Griekse yoghurt
  • 2 el sinaasappelsap
  • 1/2 tl rasp van sinaasappelschil ( gebruik een microplane rasp, zó fijn!)
  • 10 medjoul dadels in stukjes gesneden
  • 75 gram zachte sla
  • 200 gram feta of zachte geitenkaas
  • 2 el van de knapperige boekweit
  • 2 el geroosterde pijnboompitjes

Zo maak je het

  1. Begin met de knapperige boekweit. Doe de boekweit in een kom en giet er een halve liter heet (niet kokend) water op en laat dit minimaal 6 uur staan (of een hele nacht) weken. 
  2. laat de boekweit uitlekken in een zeef en droog goed af op een theedoek
  3. Zet een koekenpan op half hoog vuur en als deze warm is, schenk er een laagje olie in.
  4. Doe de boekweit in de koekenpan en bak de boekweit tot deze niet meer sist en goudbruin is.
  5. Stort de boekweit op bakpapier en bestrooi met zoutvlokken en laat afkoelen. Doe de boekweit in een potje, dit kun je lang bewaren en is heerlijk op allerlei salades.
  6. Verwarm je oven op 180 graden
  7. Meng de miso met de mirin, zonnebloem- en sesamolie.
  8. Besmeer de aubergine dun met het mengsel, bestrooi met sesamzaadjes en leg op een met bakpapier bekleed bakblik. Bak de aubergine in de oven 20-30 minuten.
  9. Meng de tahin met het sinaasappelsap, de rasp, de yoghurt en 1 el olijfolie.
  10. Meng de slablaadjes met 1 el olijfolie en verdeel over de borden of schaal.
  11. Verdeel de aubergine erover en bestrooi met de dadels,feta of geitenkaas en de knapperige boekweit.
  12. Lepel wat de tahiniyoghurt erover en bestrooi met de pijnboompitten

Notities

  1. Deze salade is heerlijk als lunch of licht hoofdgerecht (dan is dit recept voldoende voor 3-4 personen).
  2. Of als bijgerecht bij gegrilde kip, pittige gehakballetjes of een biefstukje. Dan is dit recept voldoende voor 6 personen.

 

auberginefetamisosaladetahin
0 comment
0
FacebookTwitterPinterestEmail

Ook lekker

Thaise kipballetjes met pinda-currysaus

10 augustus 2018

Deegloze plaattaart met courgette en wortel

13 juli 2018

Teriyaki zalm uit de oven met rijst en...

22 juni 2018

Scones met verse aardbeienjam en vanille yoghurt-mascarpone room

15 juni 2018

Spaghetti met pesto en geroosterde tomaatjes

8 juni 2018

Coronation chicken salade of kip kerrie salade met...

1 juni 2018

Watermeloensalade met feta, munt en pistachenoten

25 mei 2018

Aardappelsalade met gerookte makreel

18 mei 2018

Niet zo klassieke Caesar salad met krokante kip

4 mei 2018

Ovengerecht: Geroosterde kip met miso honing glazuur

20 april 2018

Reacties Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Op de hoogte blijven?


Zoek je iets?

Tags

appel aziatisch basilicum boter comfortfood courgette curry currypasta ei garnalen gehakt gezond groenten kaas kerrie kip kippenbouillon knoflook kokosmelk komkommer koriander makkelijk mexicaans noedels parmezaanse kaas pasta pesto pindakaas ricotta romig salade sinaasappel snack soep spinazie suiker thais toetje tomaat tomaten ui vanille vis wortels zalm
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Terug naar boven
metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact