Pho is het nationale gerecht van Vietnam. Ik weet dat niet uit eigen ervaring want Vietnam staat nog steeds op mijn reislijst. Pho had ik zelfs nog nooit gegeten en dat werd de hoogste tijd. Op internet vond ik een aantal recepten waar ik mijn eigen combinatie van heb gebrouwen. En wow, wat was dat lekker. Alleen weet ik nog steeds niet hoe je Pho uitspreekt ….
Pho kan met rundvlees (bo), kip (ga). Vegetarisch (chay) kan ook nog. Voor welke variant je ook kiest, gezond en licht is het in ieder geval. Ik koos voor de Pho met rundvlees. De basis van Pho is de bouillon waarin allerlei heerlijke kruiden en specerijen als steranijs, kaneel, knoflook en gember meegetrokken worden. Dit zorgt voor een heerlijk geurige bouillon. Het liefst trek je de bouillon zelf van botten of van een hele kip, maar daar had ik geen tijd voor. Ik maakte het mezelf makkelijk en gebruikte 2 potten kant en klare fond waarin ik de kruiden en specerijen mee liet trekken, dat ging ook prima. Voor het serveren leg je de groenten en noedels in de een soepkom en schenkt er de soep overheen. Het rauwe rundvlees snijd je in dunne plakken en leg je in de soep. De hete soep zorgt ervoor dat het vlees gaart.
Vietnamese Pho Soep
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Wachttijd
Totaal
Aantal 6-8 personen
Wat heb je nodig
Voor de bouillon:
- 2 potten goede runderfond van 400 ml (zonder zout-toevoeging)
- 4 potten water (gebruik de pot van het fond)
- 2 uien ongeschild en doormidden gesneden
- stukje gember van 3 cm doormidden gesneden
- 3 steranijs
- 6 kruidnagels
- 2 kaneelstokjes
- 4 kardemompeulen gekneusd
- 2 wortels in stukken
- 1 prei in stukken
- runderbouillonblokjes naar smaak (ik gebruikte 2)
- vissaus naar smaak
Voor de vulling
- 500 gram rijstnoedels
- 300 gram kogelbiefstuk of ossehaas
- 250 gram taugé
- 2 peentjes in schuine stukjes gesneden, geblancheerd
- 150 gram boontjes of peultjes, geblancheerd
- 2 bosuitjes, in schuine stukjes gesneden
Voor erbij
- Thai basilicum en koriander
- 1 chilipeper in dunne reepjes gesneden
- partjes limoen
- schaaltje hoisinsaus
Zo maak je het
- Leg de stukjes gember en de uien met de snijkant naar beneden in een droge koekenpan of grillpan en bak dit tot ze heel donkerbruin zijn.
- Doe alle ingrediënten voor de soep, behalve de bouillonblokjes en de vissaus, in een grote soeppan en breng aan de kook. Zet het vuur zacht en laat een uurtje of 2 zacht trekken.
- Zeef dan de bouillon en voeg de bouillonblokjes en vissaus naar smaak toe. Houd de soep op een laag vuurtje tegen de kook aan.
- Snij het vlees in dunne plakken. Dit gaat makkelijker als je het even van tevoren in de vriezer legt.
- Kook de rijstnoedels gaar.
- Zet de hoisinsaus, partjes limoen en de reepjes chilipeper in schaaltjes vast op tafel. Verdeel de noedels en de groenten over de soepkommen en leg het vlees er boven op. Schenk de soep erop, strooi wat koriander en Thai basilicum erop, serveer meteen.
Aan tafel kan iedereen, naar smaak, wat limoensap, chilipeper en hoisinsaus in de soep doen. Je kunt ook het vlees in de saus dippen.