2 potten goede runderfond van 400 ml (zonder zout-toevoeging)
4 potten water (gebruik de pot van het fond)
2 uien ongeschild en doormidden gesneden
stukje gember van 3 cm doormidden gesneden
3 steranijs
6 kruidnagels
2 kaneelstokjes
4 kardemompeulen gekneusd
2 wortels in stukken
1 prei in stukken
runderbouillonblokjes naar smaak (ik gebruikte 2)
vissaus naar smaak
Voor de vulling
500 gram rijstnoedels
300 gram kogelbiefstuk of ossehaas
250 gram taugé
2 peentjes in schuine stukjes gesneden, geblancheerd
150 gram boontjes of peultjes, geblancheerd
2 bosuitjes, in schuine stukjes gesneden
Voor erbij
Thai basilicum en koriander
1 chilipeper in dunne reepjes gesneden
partjes limoen
schaaltje hoisinsaus
Zo maak je het
Leg de stukjes gember en de uien met de snijkant naar beneden in een droge koekenpan of grillpan en bak dit tot ze heel donkerbruin zijn.
Doe alle ingrediënten voor de soep, behalve de bouillonblokjes en de vissaus, in een grote soeppan en breng aan de kook. Zet het vuur zacht en laat een uurtje of 2 zacht trekken.
Zeef dan de bouillon en voeg de bouillonblokjes en vissaus naar smaak toe. Houd de soep op een laag vuurtje tegen de kook aan.
Snij het vlees in dunne plakken. Dit gaat makkelijker als je het even van tevoren in de vriezer legt.
Kook de rijstnoedels gaar.
Zet de hoisinsaus, partjes limoen en de reepjes chilipeper in schaaltjes vast op tafel. Verdeel de noedels en de groenten over de soepkommen en leg het vlees er boven op. Schenk de soep erop, strooi wat koriander en Thai basilicum erop, serveer meteen.
Aan tafel kan iedereen, naar smaak, wat limoensap, chilipeper en hoisinsaus in de soep doen. Je kunt ook het vlees in de saus dippen.
Recipe by metzkooktover at http://metzkooktover.nl/vietnamese-pho-soep/