metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact
BasisbereidingenHoofdgerecht vleesPasta's

Bolognesesaus

by Metz 17 januari 2017
written by Metz 17 januari 2017
bord met spaghetti bolognese

Regelmatig maak ik een grote pan bolognese saus. Willem maak ik enorm blij met een bordje spaghetti bolognese, mijzelf trouwens ook. Echt Italiaans is het geloof ik niet, daar heet het ragú en wordt het gegeten met tagliatelle. Bovendien wordt het niet gemaakt van gehakt maar van suddervlees, runder en varkens. Maar dat maak ik een andere keer. Eerst de Hollandse spaghetti bolognese, want die is favoriet bij mij thuis.

Met dit recept maak je een grote pan saus. Een deel ervan vries ik in voor later en maak ik er ook weer andere gerechten van, het is een mooie basis saus. Gister aten we spaghetti bolognese en vandaag heb ik van het restje chili con carne gemaakt. Gewoon een kwestie van de smaak aanpassen, bonen en groenten erbij en je hebt weer een fijne maaltijd. Morgen maak ik van het restje pasta een  Pasta frittata.  Overgebleven pasta nooit weggooien hoor!

Print

Bolognesesaus

Voorbereidingstijd 15

Kooktijd 4

Totaal 4 , 15

Aantal 8-10 porties

bord met spaghetti bolognese

Wat heb je nodig

  • 1 kilo rundergehakt (van een goede slager)
  • 1 ons pancetta in stukjes gesneden ( spek kan ook)
  • 3 witte uien gesnipperd
  • 3 grote tenen knoflook uit de pers of gehakt
  • 3 grote wortels in kleine blokjes (of geraspt)
  • 3 stengels bleekselderij in kleine stukjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 blikken gepelde tomaten of tomatenstukjes of een fles passata
  • 150 gram zongedroogde tomaatjes (in olie), in stukjes
  • 3 ansjovis, gehakt.
  • 250 ml rode wijn
  • 1 el olijfolie
  • 2 eetlepels Italiaanse keukenkruiden
  • 500 ml bouillon (van tablet, biologisch)
  • P&Z
  • scheutje ketjap of tl suiker

Zo maak je het

  1. Bak de pancetta in een grote braadpan, in een beetje olijfolie,  zachtjes uit en doe er vervolgens de ui en knoflook bij. Laat ze langzaam glazig worden en zacht. Geen haast hierbij, de smaak wordt beter als je het langzaam doet.
  2. Voeg de stukjes wortel en bleekselderij toe en bak ook dit zachtjes aan. Schep daarna met een schuimspaan alles uit de pan.
  3. Als het goed is zit er nog voldoende vet in de pan, anders doe je er nog een klein beetje olijfolie bij en vervolgens het gehakt. Braad dit op hoger vuur rul en gaar.
  4. Dan kan de tomatenpuree erbij, bak dit even aan om het zuur kwijt te raken.
  5. Roer de groenten met pancetta, de ansjovis, de gepelde tomaten, zongedroogde tomaatjes, de rode wijn, bouillon, ketjap of suiker en de Italiaanse keukenkruiden door het gehakt.  
  6. Maal er wat peper over, breng aan de kook, roer door en zet het vuur laag.
  7. Laat 3-4 uur zachtjes pruttelen.
  8. Proef en voeg naar smaak peper, zout of iets suiker toe.

Serveer over spaghetti met flink veel geraspte Parmezaanse kaas.

bleekselderijgehaktpancettawijnwortels
0 comment
0
FacebookTwitterPinterestEmail

Ook lekker

Tomatensoep met ravioli

14 september 2018

Lasagne bolognese

24 augustus 2018

Deegloze plaattaart met courgette en wortel

13 juli 2018

Penne Bolognese met geroosterde tomaatjes en rucola

2 juli 2018

Spaghetti met pesto en geroosterde tomaatjes

8 juni 2018

Ricotta-gnocchi met spinazie en geroosterde tomaatjes

13 april 2018

Ovenschotel met shoarma, sperzieboontjes en rösti

2 maart 2018

Pittig stoofvlees (pulled beef)met taco’s en mangosalsa

16 februari 2018

Karbonade met appeltjes

2 februari 2018

Groot vlees uit de oven op lage temperatuur

8 december 2017

Reacties Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Op de hoogte blijven?


Zoek je iets?

Tags

appel aziatisch basilicum boter comfortfood courgette curry currypasta ei garnalen gehakt gezond groenten kaas kerrie kip kippenbouillon knoflook kokosmelk komkommer koriander makkelijk mexicaans noedels parmezaanse kaas pasta pesto pindakaas ricotta romig salade sinaasappel snack soep spinazie suiker thais toetje tomaat tomaten ui vanille vis wortels zalm
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Terug naar boven
metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact