Regelmatig maak ik een grote pan bolognese saus. Willem maak ik enorm blij met een bordje spaghetti bolognese, mijzelf trouwens ook. Echt Italiaans is het geloof ik niet, daar heet het ragú en wordt het gegeten met tagliatelle. Bovendien wordt het niet gemaakt van gehakt maar van suddervlees, runder en varkens. Maar dat maak ik een andere keer. Eerst de Hollandse spaghetti bolognese, want die is favoriet bij mij thuis.
Met dit recept maak je een grote pan saus. Een deel ervan vries ik in voor later en maak ik er ook weer andere gerechten van, het is een mooie basis saus. Gister aten we spaghetti bolognese en vandaag heb ik van het restje chili con carne gemaakt. Gewoon een kwestie van de smaak aanpassen, bonen en groenten erbij en je hebt weer een fijne maaltijd. Morgen maak ik van het restje pasta een Pasta frittata. Overgebleven pasta nooit weggooien hoor!
Bolognesesaus
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 8-10 porties
Wat heb je nodig
- 1 kilo rundergehakt (van een goede slager)
- 1 ons pancetta in stukjes gesneden ( spek kan ook)
- 3 witte uien gesnipperd
- 3 grote tenen knoflook uit de pers of gehakt
- 3 grote wortels in kleine blokjes (of geraspt)
- 3 stengels bleekselderij in kleine stukjes
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 2 blikken gepelde tomaten of tomatenstukjes of een fles passata
- 150 gram zongedroogde tomaatjes (in olie), in stukjes
- 3 ansjovis, gehakt.
- 250 ml rode wijn
- 1 el olijfolie
- 2 eetlepels Italiaanse keukenkruiden
- 500 ml bouillon (van tablet, biologisch)
- P&Z
- scheutje ketjap of tl suiker
Zo maak je het
- Bak de pancetta in een grote braadpan, in een beetje olijfolie, zachtjes uit en doe er vervolgens de ui en knoflook bij. Laat ze langzaam glazig worden en zacht. Geen haast hierbij, de smaak wordt beter als je het langzaam doet.
- Voeg de stukjes wortel en bleekselderij toe en bak ook dit zachtjes aan. Schep daarna met een schuimspaan alles uit de pan.
- Als het goed is zit er nog voldoende vet in de pan, anders doe je er nog een klein beetje olijfolie bij en vervolgens het gehakt. Braad dit op hoger vuur rul en gaar.
- Dan kan de tomatenpuree erbij, bak dit even aan om het zuur kwijt te raken.
- Roer de groenten met pancetta, de ansjovis, de gepelde tomaten, zongedroogde tomaatjes, de rode wijn, bouillon, ketjap of suiker en de Italiaanse keukenkruiden door het gehakt.
- Maal er wat peper over, breng aan de kook, roer door en zet het vuur laag.
- Laat 3-4 uur zachtjes pruttelen.
- Proef en voeg naar smaak peper, zout of iets suiker toe.
Serveer over spaghetti met flink veel geraspte Parmezaanse kaas.