Vandaag heb ik voor jullie weer een makkelijk en lekker recept, een ovenschotel met shoarma, sperzieboontjes en rösti. Het recept heb ik jaren geleden eens ergens gelezen en sindsdien vaak gemaakt. Ik zou er zeker ook deze heerlijke saus bij maken, zo lekker!
Wat is het koud ineens he? Ik maar denken dat het al bijna lente is, maar nee hoor. Komt er ineens zo’n mega koude front voorbij en kunnen we schaatsen op natuurijs. Dat is zo lang geleden, ik weet niet eens waar mijn schaatsen gebleven zijn. Dure noren, ooit tijdens een korte vriesperiode van mijn oudste zus overgenomen en daarna nooit meer gebruikt. Nou ja, je kunt ze maar hebben. Ergens.
Beetje dubbel hoor. Ik ben helemaal geen wintermens en vindt het allemaal veel te koud. Schaatsen, in mijn hoofd zo leuk en gezellig, eindigt vaak met mega koude tenen die heel erg pijn gaan doen als ze weer warm worden. Bovendien, ik kan helemaal niet goed schaatsen. Een rondje en dan ben ik wel weer klaar. Maar het idee is leuk.
Met dit weer neig ik wel heel erg naar comfort food en snel klaar food. Lekker. Mezelf verwennen. Fijn kacheltje aan, kaarsje aan en deze ovenschotel met shoarma. Meestal voeg ik naast de sperziebonen, nog wat extra groenten aan de shoarma toe. Champignons, paprika, een preitje, wat restjes uit de koelkast.
De sperziebonen kun je trouwens prima vervangen door groente die toevallig in de aanbieding is, snijbonen, broccoli, bloemkool. De rösti hoef je niet te bakken voor je de schotel in de oven doet, alleen is het wel lekkerder. In plaats van rösti kun je ook een restje gekookte aardappels bakken en over de schotel verdelen. Prima restverwerkingsschotel. Met kaas. Dat natuurlijk wel.
Probeer het maar eens. De winterse kou kan zomaar weer eens snel over zijn (hoop ik) en dan gaan we fijn aan de voorjaarsgerechten. Kan ik mij al helemaal weer op verheugen.
Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten, dat vind ik leuk. Plaats een reactie bij dit recept of laat zien wat je hebt gemaakt op Instagram , facebook of twitter met de hashtag #metzkooktover.
Ovenschotel met shoarma, sperziebonen en rösti
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 4-6 personen
Wat heb je nodig
- 500 gram shoarmavlees (van een goede slager)
- 1 ui, gesnipperd
- 1 rode of gele paprika, in stukjes gesneden
- 1-2 el olie
- 600-800 gram sperziebonen, schoongemaakt en in stukjes
- 1 zak rösti (uit de diepvries, supermarkt)
- 100-125 gram geraspte kaas
- een ovenschaal
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- kook de sperziebonen beetgaar in water met wat zout en giet ze af. Zet apart
- zet een koekenpan op halfhoog vuur en laat de pan warm worden
- giet de helft van de olie in de koekenpan
- fruit de ui en de paprika even aan
- doe vervolgens het vlees erbij en bak dit bruin en gaar.
- Schep het vlees in de ovenschotel
- Giet de rest van de olie in de pan, zet het vuur hoog
- Bak de rösti in ongeveer 10 minuten, al omscheppend, lichtbruin.
- Verdeel de sperziebonen over het vlees
- Vervolgens de rösti en als laatste de geraspte kaas
- Zet de schaal 30 minuten in de oven, tot alles heet is, de kaas gesmolten en er een bruin korstje op zit.
- Lekker met een frisse salade en knoflooksaus
Notities
- Als je weinig tijd hebt, bak je de rösti niet voor. Het blijft dan wat slapper.
- Je kunt ook sperziebonen of kouseband uit de vriezer gebruiken.
- Je kunt aan het vlees nog meer groenten toevoegen als je dat lekker vindt. Ik voeg vaak nog de restjes uit de koelkast toe.