In een frittata kun je mooi de restjes uit de koelkast verwerken. Eieren zijn de basis en hoeveel je nodig hebt hangt af van hoe groot je koekenpan is. Mijn frittata heb ik gemaakt in een koekenpan van 28 cm (bovenkant gemeten), de frittata is dan 24 cm en genoeg voor 2 personen. Ik heb 4 eieren hiervoor gebruikt.
Verder kan er van alles in. Kijk maar in de lade van je koelkast, als die zo is als die van mij dan ligt er meestal nog wel wat vergeten groente. Je moet er wel rekening mee houden dat de ene groente sneller klaar is dan de ander. Boontjes bijvoorbeeld, kook ik op voorhand. Half rauwe boontjes in je frittata zijn niet lekker. Er kan een restje pasta (met of zonder saus) door maar ook aardappels of alleen groente. Spek of restjes kip, salami of chorizo of helemaal vegetarisch en zorg er altijd voor dat je de frittata goed op smaak brengt.
Ik had nog spaghetti over van gister en in de groentelade lag nog een halve courgette, 2 wortels, een handje boontjes, een gerimpelde paprika, 4 champignons. Met dit gerecht had ik in een handomdraai een maaltijd op tafel. En de koelkast opgeruimd.
Pasta frittata
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 2 porties
Wat heb je nodig
- overgebleven pasta 200 of 300 gram (ik gebruikte spaghetti)
- teentje knoflook uit de pers
- 1 ui, gesnipperd
- restje spekjes
- restjes groente. ik gebruikte courgette en wortel, geraspt, paprika in stukjes, paar boontjes, gekookt en in stukjes, 4 champignons in stukjes, een paar zongedroogde tomaatjes.
- 1 el olijfolie
- 4 eieren
- 2 el room of creme fraiche of melk
- 50 gram geraspte kaas
- peper en zout
- 1/2 el italiaanse keukenkruiden
- 1 tl chili kruiden
- 2 tomaten in plakken gesneden
- beetje extra kaas
Zo maak je het
- Verwarm de grill voor.
- Zet de koekenpan op halfhoog vuur, 2 el olijfolie erin en bak de spekjes, de ui en de knoflook 5 minuten zachtjes aan.
- Vervolgens kunnen de gesneden champignons, de geraspte courgette en de geraspte wortels erbij. Deze bak je ook weer even aan. Breng goed op smaak met peper, zout, de italiaanse keukenkruiden en de chilikruiden. Druk de bovenkant een beetje plat met een spatel en zet het vuur laat.
- Klop de eieren los met de room en giet over het spaghetti-mengsel. Doe de deksel op de pan en laat ongeveer 10 minuten zachtjes bakken.
- Leg de gesneden tomaten boven op de frittata, strooi de extra kaas erover en zet nog een 3-4 minuten onder de hete grill. Blijf erbij, want het brandt snel aan. Als er een bruin korstje op zit, is je frittata klaar.
Lekker met een groene salade.