metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact
Aziatische en oosterse gerechtenHoofdgerecht visVis

Krokante Thaise visburger met zoete chili yoghurtsaus

by Metz 5 oktober 2017
written by Metz 5 oktober 2017
Thaise visburger

Vandaag heb ik voor jullie een recept voor een overheerlijke krokante Thaise visburger. Een tijdje geleden plaatste ik al dit recept voor Thaise viskoekjes ,deze zijn heerlijk als voorgerecht of partyhapje. Ze zijn zo lekker dat ik er vaak een grotere hoeveelheid van maak. De volgende dag warm ze even op in de magnetron en eet ze bijvoorbeeld op een salade. Tijdens het eten van zo’n salade bedacht ik mij dat een grotere versie van het viskoekje wel eens een hele lekkere Thaise visburger zou kunnen zijn.

Daar ben ik mee aan de slag gegaan. Het recept heb ik iets simpeler gehouden dan het recept voor gewone viskoekjes en de burgers heb ik een knapperig laagje panko gegeven. Panko is Japans paneermeel en is luchtiger en knapperiger dan gewoon paneermeel. De Thaise visburger gaat op een zacht wit of bruin broodje met wat chili-yoghurt saus, blaadjes spinazie of zachte sla en wat zoet-zure komkommer en wortel. Voor mezelf doe ik er nog verse koriander op, dat kun je eventueel vervangen door Thai basilicum. Thai basilicum is iets anders dan de gewone basilicum, het smaakt ook heel anders. Het kan groen of paars zijn en is wat anijs/muntachtig en je koopt het bij de toko of bij je Turkse winkel. Het geeft toch net die extra smaak aan de burger. Erbij serveer ik oven-geroosterde zoete aardappel en een salade.

Njam, deze krokante Thaise visburger smaakte nog beter dan ik had verwacht. Willem likte zijn vingers erbij af, hij noemt het een burger met een gouden randje. Dat vind ik zelf eigenlijk ook.

 

 

Print

Krokante Thaise visburger met chili yoghurt mayonaise

Voorbereidingstijd 20

Kooktijd 15

Totaal 35

Aantal 4 personen

Thaise visburger

Wat heb je nodig

Voor de burgers:

  • 400 gram visfilet ( ik gebruikte kabeljauw, uit de vriezer. Panga of Tilapia kan natuurlijk ook)
  • 2 volle tl Thaise rode currypasta 
  • 2 tl basterdsuiker
  • 2 el vissaus
  • 1 bos koriander. Of als je koriander met de wortels er nog aan hebt, dan gebruik je de wortels. 
  • 1 ei
  • 1/2 el maizena
  • 4 fijngesneden kaffir limoenblaadjes (djeroek poeroet) of sap en rasp van een halve limoen
  • 3 stuks lente ui, in dunne ringetjes gesneden
  • 1 ei, 1 el bloem en panko (Japans paneermeel) of paneermeel om te paneren

olie om in te bakken (ik gebruik arachide olie)

Voor erbij:

  • 4 zachte  hamburger broodjes
  • 3 el chilisaus
  • 3 el griekse yoghurt
  • gehakte korianderblaadjes
  • handje spinazieblaadjes of zachte sla
  • evt handje fijngesneden spitskool of groene kool
  • dunne plakjes of reepjes wortel en komkommer 
  • 3 el sushi azijn (of wat (rijst)azijn met een beetje suiker erdoor)

Zo maak je het

  1. Maal de vis, currypasta, suiker, vissaus, koriander, ei, maizena en de limoenblaadjes fijn in een keukenmachine of met een staafmixer. Gewoon met een mes kan ook, maar kost wat meer tijd en energie.
  2. Roer de gesneden lente-ui door de vismassa
  3. Vorm van het mengsel 4 burgers
  4. Doe de dun gesneden wortel en komkommer in een schaaltje en roer de sushi azijn erdoor
  5. Maak een sausje van de yoghurt, chilisaus en fijngesneden koriander
  6. Zet 3 diepe bordjes klaar. 1 met wat bloem, 1 met losgeklopt ei en 1 met panko.
  7. Zet een koekenpan op het vuur en laat langzaam warm worden
  8. Haal de burgers 1 voor 1 eerst door de bloem, dan door het ei en als laatste door de panko.
  9. Giet wat olie in je koekenpan, zet hem op halfhoog vuur en bak je burgers gaar, knapperig en bruin
  10. Snijd je hamburgerbroodjes doormidden
  11. Smeer wat saus over de bodem, paar blaadjes spinazie, dan je burger, nog wat saus, fijngesneden kool en wat reepjes uitgelekte wortel en komkommer.

Notities

  • je kunt je hamburgerbroodjes ook nog even doormidden gesneden, met de snijkant naar boven, onder de grill leggen om ze te roosteren.
  • serveer de burgers met zoete aardappel uit de oven en wat extra salade. Verwarm de oven voor op 220-240 graden. Snijd een paar zoete aardappels in repen en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de bakplaat in de oven en bak ongeveer 20 -25 minuten tot ze bruin zijn. Echt knapperig worden ze niet.

 

 

comfortfoodcurrypastakabeljauwkorianderviskoekje
0 comment
0
FacebookTwitterPinterestEmail

Ook lekker

Flammkuchen met zalm en rode ui

7 september 2018

Heerlijke garnalensoep

31 augustus 2018

Thaise kipballetjes met pinda-currysaus

10 augustus 2018

Teriyaki zalm uit de oven met rijst en...

22 juni 2018

Aardappelsalade met gerookte makreel

18 mei 2018

salade met geroosterde miso aubergine

11 mei 2018

Ovengerecht: Geroosterde kip met miso honing glazuur

20 april 2018

Thaise soep met garnalen (Tom Yum Goong)

16 maart 2018

Zelfgemaakte tonijnsalade

23 februari 2018

Curry met kipgehaktballetjes en zoete aardappel

5 januari 2018

Reacties Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Op de hoogte blijven?


Zoek je iets?

Tags

appel aziatisch basilicum boter comfortfood courgette curry currypasta ei garnalen gehakt gezond groenten kaas kerrie kip kippenbouillon knoflook kokosmelk komkommer koriander makkelijk mexicaans noedels parmezaanse kaas pasta pesto pindakaas ricotta romig salade sinaasappel snack soep spinazie suiker thais toetje tomaat tomaten ui vanille vis wortels zalm
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Terug naar boven
metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact