De ouderwetse garnalencocktail, bestaat er iets lekkerders? Mijn moeder maakte het vroeger al voor ons en ik maak het nog steeds op haar manier. De saus is vol, romig en zacht van smaak, met voldoende whiskey om wat pit te geven. Een plakje ei, dat moet erop en eigenlijk ook een schijfje citroen, maar die ontbreekt op de foto.
Gebruik voor een garnalencocktail wél Hollandse garnalen en geen Noorse. Hollandse zijn zoveel lekkerder, tikje zoetig en zilt tegelijkertijd. Liefst vers gepelde, maar dat is best een werkje, daar moet je de tijd voor hebben. Van de schillen kun je dan wel weer een garnalensoepje maken, ook al zo heerlijk. Dat recept geef ik later nog wel eens.
Garnalen zijn tegenwoordig niet goedkoop. Maar je kunt ook een kleine garnalencocktail maken, als onderdeel van een borrelplateau, dan kom je een heel eind met een onsje. Doe je er nog Venkelsoepbij in een klein glaasje en vul aan met ander lekkers.
Het water loopt mij alweer in mijn mond….
Klassieke garnalencocktail
Kooktijd
Totaal
Aantal 4 personen
Wat heb je nodig
- 300 gram Hollandse garnalen
- Whiskey cocktailsaus
- botersla
- 1 hardgekookt ei, in plakjes gesneden
- plakjes citroen
- toefje dille
- geroosterd witbrood met boter voor erbij
- 4 mooie coupes, kopjes of schaaltjes
Zo maak je het
- Was de sla, droog de blaadjes en scheur ze mooie stukjes.
- Leg 2 of 3 stukjes sla onderin de coupes en verdeel de garnalen erover.
- Lepel wat cocktailsaus over de garnalen en garneer de cocktail met een plakje ei, schijfje citroen en een toefje dille.
Serveer met het geroosterde witbrood, de boter en extra whiskey-cocktailsaus.
Notities
Je kunt ook kant en klare whiskey saus gebruiken. Dat is wel wat minder lekker....