Deze doperwtensoep is wat je noemt een lenterecept. Licht, fris en groen. Het weer heeft de afgelopen tijd niet echt meegewerkt met het krijgen van een lentegevoel maar vanaf vandaag wordt dat allemaal anders. De zon komt tevoorschijn en het wordt warmer. Dat het maar lang zo mag blijven. Heerlijk, ik snak zo naar het zitten in een warm zonnetje met een glaasje (wijn).
Ik gaf al eens het recept voor venkelsoep en nu dan deze doperwtensoep. Zomaar het bewijs dat je van bijna alle groenten heerlijke soep kunt maken. Doperwten liggen misschien niet zo voor de hand, je zult je verbazen over de smaak. Zacht, romig, zoetig en met wat frisheid van de munt. En dan nog dat parmezaankoekje. Zeg nou zelf, in zo’n klein glaasje toch een prachtig voorgerecht?
En valt het weer dan alsnog tegen dit weekend, maak hem dan toch maar. Dat geeft in ieder geval een lekker zonnig gevoel. De soep is snel klaar en je kunt hem warm of gekoeld eten. Dat laatste dan bij voorkeur op de échte warme dagen die nog volop gaan komen.
Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten, dat vind ik leuk. Plaats een reactie bij dit recept of laat zien wat je hebt gemaakt op Instagram , facebook of twitter met de hashtag #metzkooktover.
Doperwtensoep met munt
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 6 personen
Wat heb je nodig
- 900 gram doperwten (ik gebruikte 2 zakken doperwten uit de vriezer van de supermarkt. Ieder 450 gram)
- 1 el olijfolie of wat boter
- 1 bosje lente ui in ringen gesneden
- 1 aardappel, geschild en in kleine stukjes gesneden
- 1 liter groenten of kippenbouillon
- 20 blaadjes munt (of meer als je dat lekker vindt)
- 50 gram geraspte parmezaan (voor de croutons)
Zo maak je het
- Zet de grill van je oven aan en leg een vel bakpapier op een bakblik
- Verdeel de kaas in 6-8 langwerpige of ronde hoopjes op het bakblik
- Schuif het bakblik in de oven en grill de kaas 1-3 minuten tot het gesmolten is en goudbruin. Blijf erbij, laat het niet aanbranden. Met een paletmes (of kaasschaaf) haal je de croutons van het hete bakblik en laat ze afkoelen op een bord
- Neem een pan en verhit de olie/boter
- Voeg de lente-ui ringetjes en de aardappel toe en bak zachtjes een paar minuten op laag vuur tot de ui zacht is maar niet bruin
- Doe de bouillon erbij en de doperwten en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat het zachtjes ongeveer 8-10 minuten koken tot de doperwten en de aardappel zacht is.
- Voeg de munt toe
- Pureer met een staafmixer. Je soep is dan al klaar
- Voor een extra zacht en romige soep kun je de soep nog passeren door een zeef (door een zeef duwen). Dat is even een werkje alleen is je soep dan wel extra lekker.