Garnalen heb je in veel soorten en maten, maar voor mijn blijft de onbetwiste koning(in) de Hollandse garnaal. Deze vind ik toch het allerlekkerst. Of dat nu is in een klassieke garnalencocktail, in een garnalenkroket (liefst van Holtkamp) of in deze garnalensoep, je maakt mij er altijd blij mee.
De garnalensoep of bisque (soep van schaaldieren) maken is simpel, je hebt alleen wel de schillen van de garnaal nodig. Dat betekent of zelf pellen of kijken of je de schillen ergens kunt kopen. Dat laatste deed ik, de Sligro verkoopt de schillen van de Hollandse garnaal (voor weinig). Op de markt hebben ze ze soms ook of vraag er eens naar bij je visboer. Als je de schillen hebt, is je soep in een half uur klaar. Heb je ze niet, dan moet je toch even het klusje klaren. Best rustgevend ook hoor.
Op dezelfde manier kun je soep van andere schaaldieren maken. Mocht je een avondje grote garnalen hebben gegeten, gooi dan de schillen niet weg, maak er de volgende dag deze soep van. Je kunt ook meer vis toevoegen, stukjes gare zalm, kabeljauw, mosselen of andere schelpdieren, neem wat je lekker vindt. Het is dan officieel misschien geen bisque meer maar wel een hele lekkere vissoep.
De garnalensoep serveer ik met wat garnaaltjes in een klein glaasje als voorgerecht of als onderdeel van een borrelplank. Voor een feestelijk diner schep ik de soep in een mooi diep bord. Garneren met wat room en dille, ooooh zo lekker…..
Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten, dat vind ik leuk. Plaats een reactie bij dit recept of laat zien wat je hebt gemaakt op Instagram , facebook of twitter met de hashtag #metzkooktover.
Heerlijke garnalensoep
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 4-8 porties
Wat heb je nodig
- 750 ongepelde garnalen (of 250 gram gepelde garnalen en 500 gram garnalen schillen)
- 2 el olijfolie
- 1 1/2 liter kippenbouillon (of visbouillon)
- 2 volle el tomatenpuree
- 2- 3 wortels of 1 winterwortel in stukken gesneden
- 1 venkel, in stukken gesneden
- 3 sjalotjes, in stukjes gesneden
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- paar takjes verse tijm
- 2 tl paprikapoeder
- snufje cayennepeper
- scheut cognac
- 50 gram boter en 50 gram bloem voor de roux ( om de soep iets te binden)
- 100 ml slagroom, lobbig geklopt.
- Dille om te garneren en een stokbroodje
Zo maak je het
- Als je ongepelde garnalen hebt, begin je met het pellen van de garnalen.
- Neem een grote soeppan en zet deze op half-hoog vuur
- doe de olijfolie in de pan en bak de garnalenschillen ongeveer 5 minuten flink aan.
- Voeg vervolgens de groenten, ui en knoflook toe en bak even mee
- Schep de tomatenpuree en paprikapoeder erbij en bak even mee ( kijk uit dat het niet aanbrandt)
- Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook.
- Laat de soep zachtjes 30 minuten koken met de deksel half op de pan. Dan kook de soep meteen een beetje in en wordt de smaak sterker, je houdt uiteindelijk iets meer dan 1 liter over.
- Giet de soep door een fijne zeef. Druk de garnalen flink in de zeef, zoveel mogelijk smaak moet mee!
- Maak de roux: smelt in een pannetje de boter (niet bruin laten worden), als de boter gesmolten is, doe je in 1 x de bloem erbij en roer flink door. Laat op een zacht pitje een minuutje doorwarmen (garen).
- Giet de soep bij de roux terwijl je flink blijft roeren met een garde. De soep bindt iets.
- Schenk een flinke scheut cognac in de soep en voeg de cayennepeper toe
- Schep wat garnaaltjes in kleine glaasjes of in een diep bord, schenk de soep erop en een lepeltje room. Versier met wat dille
Notities
- Als je de soep in kleine glaasjes serveert heb je voldoende voor 8 personen, doe je de soep in borden, dan heb je voldoende voor ongeveer 4 personen
- Deze soep kun je maken van alle schillen van schelpdieren. Heb je een avondje gamba's gegeten? Bewaar de schillen en maak er deze soep van!
- Bij de sligro en vaak op de markt kun je garnalenschillen kopen. Scheelt een hoop pelwerk.
- maak er eens een lekkere maaltijdsoep van en voeg extra vis toe. Stukjes gare zalm, kabeljauw, gamba's, mosselen of andere schelpdieren. Heerlijk met stokbrood en kruidenboter.