Je eigen tonijnsalade maken is zo makkelijk! Zorg dat je altijd een blikje tonijn op voorraad hebt en je hebt in een handomdraai iets lekkers voor op een (stok)broodje als je onverwacht bezoek krijgt.
Deze week heb ik weinig tijd gemaakt een uitgebreid gerecht te bedenken, maken en fotograferen. Even een update op onze speurtocht naar dé hond…: we hebben hem gevonden! Nadat ik was hersteld van de diepe teleurstelling over het mislopen van de schattige Duitse puppy (zie mijn post chili sin carne), zijn Willem en ik opnieuw gaan speuren.
Dat het een koningspoedel moest worden, daar waren we het (uiteindelijk) wel over eens. Nu nog een leuk en fijn nest vinden. En zo makkelijk was dat nog niet; koningspoedels liggen niet voor het oprapen. Maar het is gelukt. Over een paar dagen komt Eddy en ik ben nest aan het maken. Willem (en mijn vriendinnen) moeten er een beetje om lachen maar dat maakt mij niet uit. Ik weet best dat ik af en toe een neuroot en controlfreak ben en ik voel mij daar prima bij hahaha.
Tussen de blijde verwachting door dan deze tonijnsalade. De basis is een blikje tonijn, mayonaise (of half mayonaise/yoghurt), zout, peper, scheutje citroensap en daar voeg je verder aan toe wat je lekker vindt.
In dit recept voor tonijnsalade zitten blokjes appel, dat vind ik zelf erg lekker, beetje zoet en fris. Daarnaast kappertjes, augurk, rode ui, komkommer en bieslook. Ook met dit recept kun je variëren. Maak de salade eens met stukjes tomaat, komkommer, kappertjes, ui en peterselie. Of met hardgekookt ei, augurk, kappertjes en dille. Probeer maar eens wat variaties en laat mij vooral weten welke lekkere combi jíj maakt.
Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten, dat vind ik leuk. Plaats een reactie bij dit recept of laat zien wat je hebt gemaakt op Instagram , facebook of twitter met de hashtag #metzkooktover.
Zelfgemaakte tonijnsalade
Voorbereidingstijd
Totaal
Aantal 1 kom
Wat heb je nodig
- 1 blikje tonijn van goede kwaliteit op olie of water (ik gebruik op olie, op water is wat minder calorierijk)
- 2 el mayonaise (of vervang de helft door Griekse yoghurt)
- 1/2 el tomatenketchup of 1 volle tl pittige mosterd (wat je lekkerder vindt)
- 1 grote el kappertjes fijn gehakt
- 1 appel met schil (niet te zuur), klokhuis verwijderd en in blokjes gesneden. Besprenkel de blokjes met wat citroensap, dan worden ze niet zo snel bruin
- 2 middelgrote augurken in blokjes
- 1 rode ui in hele dunne ringen of gesnipperd
- 1 tl citroensap
- 1 volle el fijngesneden bieslook (of dille of peterselie)
- 1/2 tl zout en 1/2 tl witte peper
Zo maak je het
- Giet het blikje tonijn af en prak de tonijn fijn in een kom
- Roer de mayonaise (yoghurt) en de tomatenketchup (mosterd) erdoor
- Meng alle overige ingrediënten door de tonijn.
- Proef of er misschien nog iets meer zout, peper of citroen bij moet
- Smeer op je broodje
Notities
- Leg wat (aangemaakte) sla op een bord, schep wat tonijnsalade erop, garneer met wat tomaatjes, komkommer, gekookte sperziebonen en een hardgekookt eitje. Met een broodje erbij is het een lekker lichte maaltijd.
- Ook lekker in een wrap