Vandaag een recept (als je dat al zo kunt noemen) voor een flammkuchen met zalm. Vorige week kwamen Patty en Marc gezellig bij ons eten en Patty nam een enorme warm gerookte zalmzijde mee. Die had zij ook weer gekregen alleen wist ze niet zo goed wat ermee te doen. Ik had daar best wat ideeën over.
Onder andere deze makkelijke flammkuchen met zalm. Als je, zoals ik deed, een kant en klare bodem gebruikt, dan is je flammkuchen zo klaar. En daarnaast heb je meer tijd voor je gasten (en een wijntje). Heerlijk dus voor bij de borrel of een snelle maaltijd met een salade. Deze kant en klare bodems zijn tegenwoordig bij de meeste supermarkten te krijgen.
Naast twee verschillende flammkuchen (het andere recept volgt binnenkort) maakte ik deze garnalensoep, een salade met appel, biet en gerookte zalm, papadums met onder andere gerookte zalm, shuka wakame (zeewiersalade) en misomayonaise.
We hebben heerlijk gegeten van die enorme zalmzijde en er bleven nog restjes over ook voor de volgende dag. En voor Eddy, die heeft van de afsnijdsels gesmuld. We hebben hem meteen weer een paar kunstjes kunnen leren.
Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten, dat vind ik leuk. Plaats een reactie bij dit recept of laat zien wat je hebt gemaakt op Instagram , facebook of twitter met de hashtag #metzkooktover.
Flammkuchen met zalm en rode ui
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 4 personen
Wat heb je nodig
- tante fanny flammkuchen deeg ( ik gebruikte een pak van de sligro met 4 kleinere, 85 gr. ps, de meeste supermarkten verkopen één grotere op rol van 260 gram. )
- 150 gram creme fraiche of Griekse yoghurt (voor de slankere versie)
- versgemalen zwarte peper
- 1 grote rode ui, heel dun gesneden
- 150-200 gram gerookte zalm (ik gebruikte warm gerookte zalmvlokken)
- kleine zak rucola sla
- 1 citroen
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 220 graden (of volg de instructies op de verpakking)
- Leg het deeg een bakplaat (zonder bakpapier)
- verdeel de crème fraîche /zure room over het deeg
- Maal flink wat peper over de crème fraîche.
- Verdeel de rode ui erover
- schuif de bakplaat in de oven en bak 10-15 minuten (of volg de instructies op de verpakking)
- Als de randen knapperig en lichtbruin zijn, is de flammkuchen klaar
- Verdeel de zalm en rucola over de flammkuchen en knijp wat citroensap erover
- serveer meteen
Notities
- van 1 pak (4 kleine of 1 grote) kun je makkelijk met 4 personen eten. Voor de borrel heb je voor 10 personen meer dan genoeg, je hebt er meestal nog andere hapjes bij ook.
- Je kunt met de vullingen variëren, wat denk je van tomaatjes, pesto en rauwe ham (verdeel de rauwe ham na het bakken over de flammkuchen), of vijgen en geitenkaas (of blauwe kaas) of spek, rode ui en nootmuskaat. allemaal even lekker.
- Je kunt ook het grote vel in vieren delen en 4 verschillende toppings kiezen