Het blijven voorlopig makkelijke, snel klaar recepten, meer zit er op het moment niet in. Dit is er weer eentje uit dat rijtje: een overheerlijke croque Madame.
Zoals jullie misschien weten, hebben we een pup in huis. Eddy de koningspoedel. We zijn er blij mee. En we zijn er druk mee. Deze eerste week heeft ie ons nogal wakker gehouden ‘s nachts. Nogal ja. Zeg maar de hele nacht. Gelukkig gaat het iedere dag een stukje beter en wennen we iedere dag meer aan elkaar. Op dit moment ligt hij onder de tafel en laat gemene winden. En vraag ik mij af waarom ik hem zo schattig vind. Vieze stinkerd.
Maar goed, ook al heb ik even wat minder tijd voor mijn blog, deze croque madame mag er zijn. De ultieme über-sjieke Franse tosti. Frankrijk is niet mijn favoriete vakantieland. Waarom dat is, kan ik niet goed uitleggen. In mijn hoofd is het een romantisch land, de taal is prachtig, de zon schijnt altijd en het eten is heerlijk. Als ik Frankrijk ben, voel ik mij vaak ongemakkelijk en het eten valt ook al vaak tegen. Liever niet naar Frankrijk dus, liever wel de Franse croque Madame of Monsieur.
De croque Monsieur is een luxe, decadente tosti. Geroosterd brood met ham, gruyère kaas én een topping van béchamelsaus (met nog wat kaas erdoor). De croque Madame is een Monsieur met een gebakken of gepocheerd eitje erop. Voor de stevige trek en oh zo lekker!
Jammer genoeg krijg ik met grote regelmaat gewoon een tosti geserveerd als ik een croque Madame of Monsieur bestel van een menukaart. Kijk, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als ik dat wil, bestel ik wel een tosti.
Vorige week ging ik met mijn collega Monique lunchen en tot mijn grote blijdschap stond er een croque Madame op de menukaart. En laat dit dan ook nog écht een croque Madame zijn en ook nog eens erg lekker. Wat een feest was dat. En gewoon in Nederland.
Die croque Madame heb ik thuis ook maar eens gemaakt, hoef ik nooit meer naar Frankrijk…
Croque Madame
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 2 personen
Wat heb je nodig
- 25 gram boter
- 30 gram bloem
- 300 ml koude melk
- 1 volle tl dijon mosterd
- 1/4 tl geraspte nootmuskaat
- snufje witte peper
- 100 gram gruyère kaas, geraspt
- 4 plakken ham
- 4 sneden dik gesneden witbrood (ik gebruik wit desem)
- extra boter
- 2 eieren
- Koekenpan met ovenvast handvat
Zo maak je het
- Begin met de béchamelsaus. Smelt de boter op laag vuur, in een steelpan (laat dit niet bruin worden)
- Roer, met een garde, de bloem er doorheen. Het wordt dan wat klonterig, dat is de bedoeling. Blijf roeren en laat de bloem garen.
- Roer dan, weer met de garde, de melk er beetje voor beetje doorheen. Blijf roeren met de garde, het vuur niet te hoog, het wordt dan langzaam een dikke saus, Laat een paar minuutjes zachtjes doorkoken.
- Roer de helft van de kaas erdoor en laat dit in de saus smelten.
- Roer de mosterd, nootmuskaat en de peper door de saus. Zet het vuur uit.
- Zet de grill van de oven vast aan.
- Zet een koekenpan op laag vuur en laat de pan warm worden
- Besmeer de boterhammen aan één kant met boter. Leg 2 boterhammen met de beboterde kant naar beneden in de koekenpan.
- Leg op elke boterham 2 plakken ham en smeer daar een eetlepel bechamelsaus over en verdeel daar vervolgens de kaas over.
- Leg de 2e boterham erboven op.
- Als de boterham aan de onderkant bruin is, keer je de croque om en bak je de andere kant bruin.
- Lepel nog een 2 eetlepels béchamelsaus over de croque en zet de koekenpan even onder de grill. Let goed op, het is de bedoeling dat de béchamel ietsje bruint en niet zwart wordt.
- Schep de 2 croques uit de koekenpan en leg ze op een bordje
- Veeg de warme koekenpan met een papiertje schoon, smelt nog een beetje boter erin en bak 2 spiegeleitjes
- Leg de spiegeleitjes op de croques.
Notities
- Je houdt saus over, een hele kleine hoeveelheid is lastiger te maken. Je kunt het gebruiken om bijvoorbeeld je pastaschotel mee te gratineren. Weer verwarmen, iets verdunnen en over je pastaschotel verdelen. Vervolgens gaat het de oven in.
- Je kunt de gruyère vervangen door bijvoorbeeld een mengsel van Gruyère met Emmentaal, Parmezaan of comté kaas of gebruik gewoon kaas die je lekker vindt. Liefst een kaas die een beetje pittig is en goed smelt. Zelfs een mengsel met blauwe kaas als je dat lekker vindt!
- Meestal wordt voor de croque Madame/Monsieur gewoon witbrood gebruikt (soms zonder korstjes). Maar gebruik vooral je favoriete brood.
- Leg eens een paar plakken tomaat tussen je croque in plaats van ham
- serveer er een salade bij en je hebt een licht hoofdgerecht.