Deze week heb ik voor jullie een recept voor een salade. Een waterkerssalade met gebakken peer, blauwe kaas en gekarameliseerde pecannoten. Klinkt lekker he? Dat is het ook en het is een makkelijk recept.
We willen graag een hond, Willem en ik. We willen al heel lang een hond alleen was dat tot nu toe zo handig. Fulltime werken en een hond, dat gaat niet samen. Zielig voor de hond, zoveel alleen. Maar nu werken we allebei een dag minder en er wordt wat thuis gewerkt ( gezellig met een hond). Yvonne wil meedoen in het hondenrooster en de rest van de familie biedt zich aan voor de vakanties. Hoe welkom kan een hond zijn? Hoogste tijd dus voor een hond.
Maar met die beslissing ben je er nog lang niet, dan begint de zoektocht naar wélke hond en Willem en ik zijn het lang niet altijd met elkaar eens. We hebben de nodige fokkers bezocht, heel wat hondenrassen zijn voorbijgekomen maar we zijn eruit. Een nestje hebben we ook gevonden en als het goed is kunnen we ons hondje over 2 weken halen. Alleen krijgen we nu al een paar dagen geen contact meer met de fokker. Er zal toch geen kink in de kabel komen….
Vanwege de hondenperikelen ben ik wat minder bezig geweest met koken en fotograferen. Ja, soms gaat het leven zo. Maar een recept krijgen jullie wel, een lekker en snel klaar recept.
Deze waterkerssalade kun je eten als lunch, licht hoofdgerecht met een broodje erbij en doet het ook leuk als een voorgerecht bij een dinertje. Ook hiermee kun weer variëren. Vervang de blauwe kaas door geitenkaas, brie of dun geschaafde Parmezaanse kaas. Gebruik in de zomer eens nectarines of perziken in plaats van peer en vervang de blauwe kaas door mozzarella.
Fijne week allemaal. Wij gaan ons toch maar voorbereiden op de komst van de hond, het komt vast goed.
Waterkerssalade met peer, blauwe kaas en gekarameliseerde pecannoten
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 4 porties
Wat heb je nodig
- Voor de gekarameliseerde pecanoten (hiermee maak je meer dan je nodig hebt. Je kunt ze in een afgesloten pot bewaren, ze zijn heerlijk. Ook in de cruesli, yoghurt, ijs...)
- 250 gram pecanoten
- 2 volle el bruine suiker
- 25 gram boter
- 1 el water
- snufje zout
Voor de salade
- Zakje waterkers
- 2 rijpe maar nog wel stevige peren. geschild en ieder in 8 parten gesneden.
- 1 el olijf olijfolie
- 3 el balsamicoazijn
- 2 tl suiker
- 150 gram blauwe kaas (gorgonzola, cambodzola, danish blue..)
Voor de dressing
- 1 el witte wijn azijn
- 1 tl honing
- 1/2 tl mosterd
- 4 el olijfolie
Zo maak je het
- Begin met de pecannoten
- Zet een koekenpan op laag vuur en laat deze warm worden
- smelt de boter
- voeg dan de suiker, water, zout en de noten toe en roer door elkaar
- zet het vuur ietsje hoger. Laat de suiker smelten en zorg, al roerende, dat alle noten met een laagje bedekt zijn
- pas op dat de suiker niet aanbrandt, let op je vuur
- Verdeel de noten over een bakplaat waar je een vel bakpapier hebt opgelegd. Laat afkoelen en breek dan de noten los.
- Maak de dressing. Doe alle ingrediënten behalve de olie in een schaaltje en roer door elkaar, klop dan langzaam de olijfolie erdoor.
- Doe de waterkers in een schaal en meng met een beetje van de dressing. Verdeel de sla over de je bordjes
- Vermeng de partjes peer met 1 el olijfolie
- Verwarm een koekenpan of grillpan op half/hoog vuur
- leg de partjes peer in de pan en bak de peren bruin, aan beide kanten. (ongeveer 30-40 sec per kant), strooi dan de suiker erover en de balsamicoazijn erover. Kort laten koken, de suiker smelt en de peren worden gekarameliseerd.
- Verdeel de peren, stukjes blauwe kaas en pecannoten over de sla en druppel er nog wat dressing over.
Courses Voorgerecht