metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact
Aziatische en oosterse gerechtenSoepVisVoorgerecht

Thaise soep met garnalen (Tom Yum Goong)

by Metz 16 maart 2018
written by Metz 16 maart 2018
tom yum goong met garnering

Als je iets bijzonders wilt maken voor een etentje, probeer dan eens deze soep, gebaseerd op Thaise Tom Yum Goong.  Authentiek is het recept niet, een Thai zal dit waarschijnlijk geen Tom Yum Goong noemen, al is het wel de basis van mijn recept.

In november vorig jaar aten Yvonne en ik bij restaurant Indochine, in Stellenbosch, Zuid Afrika en één van de gerechten was een een heerlijke Tom Yum Goong soep. De soep bleef maar hangen in mijn hoofd en ik ben maar eens gaan experimenteren. Ja, Zuid Afrika blijft een bron van inspiratie.

Zoeken op Internet leverde genoeg inspiratie en Tom Yum Goong blijkt een pittig zure soep ( Tom Yum of soms Yam) te zijn met garnalen (Goong).

De bouillon wordt gemaakt de schalen van de garnaal en verder citroengras, limoenblaadjes, chilipasta, vissaus en nog wat Thaise ingrediënten. Er zijn recepten met en zonder kokosmelk. Hoe het heurt kan ik niet goed vinden, de recepten variëren nogal. Alleen zat er kokosmelk in de soep die wij aten, dus voeg ik ook kokosmelk toe. Met deze ingrediënten ben ik wat gaan rommelen.

garnering voor TomYumGoong

De soep kun je gewoon in een kom serveren, met wat groenten en garnalen.  Bij Indochine serveren ze de soep prachtig opgemaakt in een bord en dat heb ik hier ook gedaan. Hoe je het serveert doet aan de smaak niets af alleen wil het oog soms wat meer…

 

Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten, dat vind ik leuk.  Plaats een reactie bij dit recept of laat zien wat je hebt gemaakt op Instagram , facebook of  twitter met de hashtag  #metzkooktover.

 

Print

Tom Yum Goong

Voorbereidingstijd 30

Kooktijd 30

Totaal 60

Aantal 1 liter soep

tom yum goong met garnering

Wat heb je nodig

  • 500 gram gamba's met schil (darmkanaal verwijderd)
  • 3 tl tom yum pasta (toko)
  • 1 stengel citroengras, gekneusd
  • 2 tl geraspte verse gember
  • 2 tenen knoflook, uit de knijper
  • 1 limoenblad (kaffirlime leaf)
  • 1,5  el olie
  • Sap en rasp van 1 sinaasappel
  • 350 ml droge witte wijn
  • 500 ml visbouillon
  • 500 ml kokosmelk
  • evt vissaus

Voor de garnering:

  • beetje verse koriander of Thai Basilicum, fijn gesneden
  • 6 stuks Har Kau (dim sum met garnalen, verkrijgbaar bij toko) en een stoommandje
  • 100 gram haricots vert , geblancheerd
  • de gamba's (zie bij de soep)
  • klein stukje verse zalm, ongeveer 100 gram.  Leg deze even ( 2 minuten) op de haricots vert terwijl je die blancheert. Dan stoomt de zalm, nét gaar.
  • 50 gram glasnoedels, geweld volgens de gebruiksaanwijzing op het pakje
  • wat cress/kiemgroente voor de versiering.

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Pel de gamba's. Verwijder het darmkanaal als dat nog aanwezig is. De schillen gebruik je voor de soep
  3. Neem een bakplaat, leg er een vel bakpapier op en verdeel de schillen erover. Schuif de bakplaat in de oven en bak ze 30-45 minuten tot ze goudbruin zijn. In de tussentijd kun je je garnituur klaar maken en de soep tot punt 7 klaarmaken.
  4. Neem een ruime pan en zet deze op halfhoog vuur. Verwarm 1 el olie in de pan.
  5. Doe het citroengras, de knoflook uit de knijper, gember en het limoenblad in de pan en bak even aan.
  6. Roer de tom yum pasta er door en bak even mee
  7. Doe de sinaasappelsap en rasp, wijn en de garnalenschillen erbij.  Laat dit langzaam inkoken en tot het meeste vocht is verdampt
  8. Voeg de bouillon toe en laat nog 10 minuten zachtjes koken ( iets inkoken)
  9. Voeg vervolgens de kokosmelk toe en laat even doorwarmen
  10. zeef de soep en houd de soep warm op een klein pitje. Proef of er nog wat vissaus (zout) bij moet.
  11. Stoom de Har Kau/dimsum in het stoommandje
  12. bak de garnalen in 1/2 el olie even aan
  13. Neem 6 voorverwarmde borden en maak de borden op (zie foto) 

Notities

  • De visboer verkoopt ook garnalenschillen. Dan kun je gewoon gepelde gamba's kopen en gebruik de je garnalenschillen voor de soep. Dat scheelt garnalen pellen.
  • Met de vulling van de soep kun je natuurlijk variëren. De soep is ook heerlijk met de garnalen, wat blaadjes spinazie, handje taugé. Of wat je maar lekker vindt. 

 

 

 

citroengrasfeestelijk gerechtgarnalenkokosmelkthaisThaise soepThias
0 comment
0
FacebookTwitterPinterestEmail

Ook lekker

Tomatensoep met ravioli

14 september 2018

Flammkuchen met zalm en rode ui

7 september 2018

Heerlijke garnalensoep

31 augustus 2018

Thaise kipballetjes met pinda-currysaus

10 augustus 2018

Teriyaki zalm uit de oven met rijst en...

22 juni 2018

salade met geroosterde miso aubergine

11 mei 2018

Ovengerecht: Geroosterde kip met miso honing glazuur

20 april 2018

Lenterecept: doperwtensoep met munt

6 april 2018

In bieten en gin gemarineerde zalm

30 maart 2018

Omeletrolletjes met kruiden en ricotta

23 maart 2018

Reacties Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Op de hoogte blijven?


Zoek je iets?

Tags

appel aziatisch basilicum boter comfortfood courgette curry currypasta ei garnalen gehakt gezond groenten kaas kerrie kip kippenbouillon knoflook kokosmelk komkommer koriander makkelijk mexicaans noedels parmezaanse kaas pasta pesto pindakaas ricotta romig salade sinaasappel snack soep spinazie suiker thais toetje tomaat tomaten ui vanille vis wortels zalm
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Terug naar boven
metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact