Als je iets bijzonders wilt maken voor een etentje, probeer dan eens deze soep, gebaseerd op Thaise Tom Yum Goong. Authentiek is het recept niet, een Thai zal dit waarschijnlijk geen Tom Yum Goong noemen, al is het wel de basis van mijn recept.
In november vorig jaar aten Yvonne en ik bij restaurant Indochine, in Stellenbosch, Zuid Afrika en één van de gerechten was een een heerlijke Tom Yum Goong soep. De soep bleef maar hangen in mijn hoofd en ik ben maar eens gaan experimenteren. Ja, Zuid Afrika blijft een bron van inspiratie.
Zoeken op Internet leverde genoeg inspiratie en Tom Yum Goong blijkt een pittig zure soep ( Tom Yum of soms Yam) te zijn met garnalen (Goong).
De bouillon wordt gemaakt de schalen van de garnaal en verder citroengras, limoenblaadjes, chilipasta, vissaus en nog wat Thaise ingrediënten. Er zijn recepten met en zonder kokosmelk. Hoe het heurt kan ik niet goed vinden, de recepten variëren nogal. Alleen zat er kokosmelk in de soep die wij aten, dus voeg ik ook kokosmelk toe. Met deze ingrediënten ben ik wat gaan rommelen.
De soep kun je gewoon in een kom serveren, met wat groenten en garnalen. Bij Indochine serveren ze de soep prachtig opgemaakt in een bord en dat heb ik hier ook gedaan. Hoe je het serveert doet aan de smaak niets af alleen wil het oog soms wat meer…
Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten, dat vind ik leuk. Plaats een reactie bij dit recept of laat zien wat je hebt gemaakt op Instagram , facebook of twitter met de hashtag #metzkooktover.
Tom Yum Goong
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 1 liter soep
Wat heb je nodig
- 500 gram gamba's met schil (darmkanaal verwijderd)
- 3 tl tom yum pasta (toko)
- 1 stengel citroengras, gekneusd
- 2 tl geraspte verse gember
- 2 tenen knoflook, uit de knijper
- 1 limoenblad (kaffirlime leaf)
- 1,5 el olie
- Sap en rasp van 1 sinaasappel
- 350 ml droge witte wijn
- 500 ml visbouillon
- 500 ml kokosmelk
- evt vissaus
Voor de garnering:
- beetje verse koriander of Thai Basilicum, fijn gesneden
- 6 stuks Har Kau (dim sum met garnalen, verkrijgbaar bij toko) en een stoommandje
- 100 gram haricots vert , geblancheerd
- de gamba's (zie bij de soep)
- klein stukje verse zalm, ongeveer 100 gram. Leg deze even ( 2 minuten) op de haricots vert terwijl je die blancheert. Dan stoomt de zalm, nét gaar.
- 50 gram glasnoedels, geweld volgens de gebruiksaanwijzing op het pakje
- wat cress/kiemgroente voor de versiering.
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Pel de gamba's. Verwijder het darmkanaal als dat nog aanwezig is. De schillen gebruik je voor de soep
- Neem een bakplaat, leg er een vel bakpapier op en verdeel de schillen erover. Schuif de bakplaat in de oven en bak ze 30-45 minuten tot ze goudbruin zijn. In de tussentijd kun je je garnituur klaar maken en de soep tot punt 7 klaarmaken.
- Neem een ruime pan en zet deze op halfhoog vuur. Verwarm 1 el olie in de pan.
- Doe het citroengras, de knoflook uit de knijper, gember en het limoenblad in de pan en bak even aan.
- Roer de tom yum pasta er door en bak even mee
- Doe de sinaasappelsap en rasp, wijn en de garnalenschillen erbij. Laat dit langzaam inkoken en tot het meeste vocht is verdampt
- Voeg de bouillon toe en laat nog 10 minuten zachtjes koken ( iets inkoken)
- Voeg vervolgens de kokosmelk toe en laat even doorwarmen
- zeef de soep en houd de soep warm op een klein pitje. Proef of er nog wat vissaus (zout) bij moet.
- Stoom de Har Kau/dimsum in het stoommandje
- bak de garnalen in 1/2 el olie even aan
- Neem 6 voorverwarmde borden en maak de borden op (zie foto)
Notities
- De visboer verkoopt ook garnalenschillen. Dan kun je gewoon gepelde gamba's kopen en gebruik de je garnalenschillen voor de soep. Dat scheelt garnalen pellen.
- Met de vulling van de soep kun je natuurlijk variëren. De soep is ook heerlijk met de garnalen, wat blaadjes spinazie, handje taugé. Of wat je maar lekker vindt.