Ik ben niet echt een zoetekauw. Als er op mijn werk iemand jarig is, sla ik een puntje taart vaak af, dat kost dan niet zoveel moeite. Een beetje ongezellig misschien maar voor mij de enige manier om nog een beetje op gewicht te blijven. Dit betekent overigens niet dat ik het allemaal niet lekker vindt. Alleen vind ik hartige dingen nóg veel lekkerder en soms moeten er keuzes worden gemaakt.
Bakken doe ik dan ook minder vaak dan koken. Ik ben er ook minder goed in. Het is precisiewerk, dat bakken. Doe één ding anders dan in je recept staat en het eindresultaat is niet wat je in gedachten had. Ik wil het liefst, terwijl ik iets maak, nog even bedenken wat er nog meer in kan. Om het nóg lekkerder te maken. Maar ja, dat gaat dan bij bakken meestal niet goed. Mijn oudste zus, Maria, ja, die kan bakken. Die bakt de sterren van de hemel en alles ziet er even prachtig uit. Daar ben ik best jaloers op hoor. Dat zou ik ook wel willen. Ik ga haar binnenkort eens vragen of ze hier een gast blog wil maken.
Maar goed, het gaat hier dus om een cheesecake, waarvan ik het recept niet zelf heb bedacht want dat kan ik helemaal niet. Als ik cheesecake maak, maak ik het volgens dit recept. Het is een goed en makkelijk recept, ik heb het eraan sleutelen kunnen weerstaan en hij is geworden zoals de bedoeling was. Mooi he?
Deze taart is superlekker, vandaar dat ik het recept hier met jullie deel. Dan kunnen jullie er ook van genieten. Het recept is van Donna Hay, die kan heel goed bakken én koken.
Cheesecake van Donna Hay
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 8 personen
Wat heb je nodig
Voor de bodem
- 35 gram gemalen amandelen ( amandelmeel)
- 95 gram bloem
- 50 gram basterdsuiker
- 90 gram koude boter, in kleine stukjes
Voor de vulling
- 500 gram verse ricotta ( bakje supermarkt)
- 365 gram zachte roomkaas
- 4 eieren
- 365 gram basterdsuiker
- 60 ml citroensap
- 1 el geraspte citroenschil
- 1/2 tl vanille extract
- 1 1/2 el maizena glad geroerd in een glas met 1 1/2 el water
Vers fruit om de taart te versieren
Zo maak je het
- Voor de bodem: Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en druk een paar keer op de pulsknop. Dit kun je ook zonder keukenmachine doen, wrijf dan met je vingertoppen alles tot het lijkt op grof zand.
- Neem een springvorm van 24 cm en vet deze in aan de zijkanten. Leg een vel bakpapier over de bodem en zet hem in de rand (of knip een ring bakpapier uit en leg deze op de bodem.
- Keer de kom met het mengsel om in je springvorm en druk het mengsel op de bodem plat en glad. Het ziet er dan zo uit:
- Bak de bodem 20 minuten of tot hij lichtbruin is en laat hem dan afkoelen.
- Voor de vulling: Mix alle ingrediënten voor de vulling met een mixer of in je keukenmachine tot een gladde massa en giet dit bovenop de bodem.
- Tik zachtjes op de springvorm om eventuele luchtbellen te verwijderen
- Bak de taart 60 minuten en schakel dan de oven uit. Doe de deur niet open maar laat de taart in de warme oven een paar uur afkoelen. Laat de taart vervolgens in de koelkast helemaal afkoelen en versier de taart met het fruit.