De kerst moet nog beginnen en ik voel nu al dat januari een sobere maand moet worden. Qua eten dan. De aanloop naar kerst is op z’n zachtst gezegd feestelijk met alle etentjes, borrels en lekkernijen die voorbij komen. Er zit nu weinig rem op eten bij mij. En zoals wel vaker in drukkere periodes, de aandacht voor gezond eten neemt behoorlijk af.
Deze salade met rode biet, sinaasappel en geitenkaas neemt al een aanloop naar januari. Gezond dus. Maar salade met rode biet doet het ook prima als bijgerecht bij een feestelijk diner. Of als lunchsalade of in het klein, als voorgerecht. Mult-inzetbaar, makkelijk en mooi om te zien. Dat hebben we nodig deze dagen. En de dagen daarna…
Salade met rode biet, sinaasappel en geitenkaas
Voorbereidingstijd
Totaal
Aantal 2-6 personen
Wat heb je nodig
- 400 gram gare rode biet. Je kunt kant en klare gekookte rode biet in de supermarkt kopen (koelschap, niet uit een potje) of je kunt de bieten roosteren ( zie recept: geroosterde rode biet met geitenkaas). Daar heb je wat meer tijd voor nodig, alleen is wel veel lekkerder.
- 1/2 rode ui
- 2 grote sinaasappels
- 50 gram geitenkaas
- handje hazelnoten, even in een droge koekenpan roosteren en hakken in grove stukken
- zak zachte sla
- handje kiemgroenten, optioneel (supermarkt, koelschap)
Dressing:
- 1 el lekkere honing
- 2 el cider azijn (gewone azijn kan ook, of witte balsamico)
- 1/4 tl zeezout (minder van gewoon zout, dat is zouter)
- 1/4 tl witte peper
- 4 el olijf olie
Zo maak je het
- Rooster de bieten of gebruik gare bieten.
- Maak de dressing
- Verwijder de schil en snijd de bieten in dunne plakken en de plakken weer door de helft. Je kunt hiervoor het beste dunne plastic handschoenen gebruiken of doe een plastic zakje om je handen . Het bietenrood is lastig van je handen te krijgen.
- Schenk wat van de dressing over de bietjes en zet even weg
- Snijd de rode ui in hele dunne ringen (gebruik eventueel een mandoline)
- Snijd met een scherp rondom het schil met het wit van de sinaasappel en snijd vervolgens de partjes tussen de witte vliezen. Je houdt dan mooie partjes over zonder witte vliesjes. Of verwijder schil en wit en snijd vervolgens de sinaasappel in dunne plakken. Verwijder eventuele pitjes.
- Neem een mooie schaal en leg de sla erop
- Verdeel de rode biet over de sla
- Leg bovenop de bietjes en en een beetje er tussen de sinaasappel. Meng dit niet door elkaar anders wordt alles rood!
- Verdeel de ui en hazelnoten over de salade, brokkel de geitenkaas erover en de kiemgroenten (als je die gebruikt)
- Druppel wat dressing over de sla en geef de rest erbij.