Mooie tarte tatin he? Ja, dat vind ik ook. Het recept kwam ik regelmatig tegen op internet en hij bleef maar zeggen: maak mij, maak mij. Dat heb ik uiteindelijk dan maar gedaan en dat was een goed besluit. Het recept is van Jamie Oliver en ik heb de verleiding eraan te sleutelen kunnen weerstaan. Waarom zou ik ook, Jamie weet natuurlijk heel goed wat hij doet.
Dat sleutelen aan het recept heeft Jamie trouwens al gedaan. Een traditionele tarte tatin wordt gemaakt van appels, deze is met peren. Daarnaast heeft hij amaretto, vanille en amandelen toegevoegd, dat maakt het allemaal net iets feestelijker.
Voor een tarte tatin is het handig als je een speciale tarte tatin schaal hebt of een ovenbestendige koekenpan met een dikke bodem. Dan maak je alles in één pan. Heb je die niet, dan kun je de ook een quichevorm of een ronde ovenschaal gebruiken voor het bakken in de oven.
Moeilijk is het niet, alleen bij het maken van de karamel moet je een beetje opletten. Blijf erbij en kijk goed naar de verandering in kleur. Niet in je pan roeren, alleen de pan af toe even schudden om alles te verdelen, zet het vuur eventueel ietsje lager. Een te donkere karamel geeft een bittere smaak en een te lichte karamel heeft te weinig smaak. De karamel is lekker als ze mooi goudbruin van kleur is.
Mooi toetje, deze tarte tatin met peer, vanille, amandelen en amaretto, feestelijk ook. Bolletje vanille ijs erbij en smullen maar.
Tarte tatin met peer en amandelen
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 6-8 personen
Wat heb je nodig
- 3 stevige peren
- 25 ml amaretto
- 150 gram basterdsuiker
- 50 gram boter, in stukjes gesneden
- 1 vanillestokje
- 1 sinaasappel
- handje geschaafde amandelen
- rol bladerdeeg
- ovenbestendige koekenpan ( geen plastic onderdelen) met dikke bodem , doorsnede 26 cm
Zo maak je het
- verwarm de oven voor op 200 graden
- schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd in kwarten
- meng de amaretto door de perenkwarten
- snijd met een scherp mesje of een dunschiller dunne reepjes van de sinaasappel schil
- snijd het vanillestokje doormidden
- leg het bladerdeeg klaar en snijd een cirkel, iets groter dan je pan, uit het bladerdeeg. Snijd er eventueel een stuk af en plak waar nodig weer aan (met beetje water)
- zet de koekenpan op matig laag vuur en rooster de geschaafde amandelen goudbruin. Blijf erbij, ze branden snel aan. Laat ze op een bordje afkoelen.
- zet de pan weer op matig-laag vuur en verdeel de suiker over de bodem van de koekenpan.
- Strooi de stukjes boter er gelijkmatig over. Let op: roer niet in de karamel, je kunt wel wat kantelen om de inhoud goed te verdelen. Laat ongeveer 5 minuten op het vuur staan. De boter en de suiker smelten en wordt karamel.
- leg de perenkwarten ( met restje amaretto) op de karamel, bolle kant naar beneden. Schraap de merg uit het vanillestokje en voeg dit samen met het vanillestokje en de stukjes sinaasappel toe. Laat nog een paar minuten zachtjes doorkoken maar let op dat de karamel niet te donker wordt. Het moet een dikke karamel zijn, de peren moeten ietsje zachter worden.
- leg het bladerdeeg over de peren en stop ze aan de zijkanten goed in
- zet de pan 20-25 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is, de randjes kunnen wat donkerder zijn.
- haal de pan uit de oven (handvat is gloeiend heet!) en leg een groot bord op de pan en keer in 1 x om. Wacht hier niet mee tot de taart afgekoeld is, dan krijg je hem er niet meer uit.
- strooi de geroosterde amandelen erover
- serveer met een bolletje ijs
Notities
- Als je geen ovenbestendige koekenpan hebt, kun je ook een ronde ovenschaal of quiche vorm gebruiken om de tarte tatin te bakken.
- je kunt de voorbereiding 's middags doen (tot het punt waar de tarte tatin de oven in gaat), in de koelkast bewaren en tijdens het diner bakken.