Omdat we vanaf vandaag in de feestmaand december zitten, heb ik voor jullie een feestelijk recept voor zalmkoekjes met limoenmayonaise.
Net terug uit Kaapstad kan ik maar moeilijk wennen aan de donkere dagen voor kerst. Het is daar nu einde lente/begin van de zomer en het weer is er heerlijk. Yvonne en ik waren 11 dagen om en nabij Kaapstad en ik kan het iedereen aanraden. Vorig jaar was ik al een maand met Willem in Zuid Afrika en wat mij betreft ga ik volgend jaar weer. Niet alleen het weer is goed, de mensen zijn ontzettend aardig, het land is overweldigend mooi en het eten… ja het eten… alleen daarvoor wil je al naar Zuid Afrika.
Deze zalmkoekjes at ik in een schattig restaurantje vlak bij ons appartement aan het strand in Kaapstad. Natuurlijk speelt het mooie weer en het uitzicht mee als je van een gerecht geniet, maar geloof mij, ook in ons koude kikkerlandje smaken deze zalmkoekjes uitstekend. In het restaurant at ik ze met wasabi-mayonaise, die heb ik hier vervangen door limoenmayonaise.
Op de foto’s zie je een versie van de zalmkoekjes mét en een versie zonder krokant korstje. Zonder zijn ze wat lichter, luchtiger, alleen houd ik zelf wel van een krokant paneerlaagje. De zalmkoekjes liggen op een salade met venkel, appel en radijs, een mooi bordje als voorgerecht voor de feestdagen. De koekjes doen het ook heel goed bij de borrel met een lekker glas witte wijn, lauwwarm smaken ze ook prima. Multi inzetbaar voor de feestdagen dus…
Zalmkoekjes net limoenmayonaise
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Wachttijd
Totaal
Aantal 6 personen
Wat heb je nodig
- 500 gram verse zalmfilet, zonder vel
- 2 el fijn gesneden bieslook of dille
- 1 witte ui, heel erg fijn gesneden, even zachtjes fruiten in wat boter (niet bruin laten worden) en aflaten koelen
- rasp van een limoen
- 1/2 ei losgeklopt
- 1 el mayonaise
- 1 el panko of paneermeel
- 1/4 tl witte peper en 1/4 tl zout
Voor de krokante laag
- 3 el panko
- 3 el bloem
- 1 ei losgeklopt
Voor de limoenmayonaise
- 2 el mayonaise
- 2 el griekse yoghurt
- sap en rasp van een halve/hele limoen (naar smaak)
- 1 tl honing
Voor de salade
- zakje waterkers
- 1/2 venkelknol dun geschaafd (met een mandoline krijg je mooie dunne plakjes)
- 1 appel dun geschaafd of in luciferreepjes gesneden, besprenkeld met een beetje citroen/limoensap dan wordt het niet bruin
- paar radijsjes dun geschaafd
- dressing kloppen van lekkere olijfolie, witte azijn, klein beetje honing, peper en zout
Zo maak je het
- Haal de lelijke stukjes van de zalm en en verwijder eventuele graten en vel.
- Snijd de zalmfilet in fijn, in hele kleine blokjes, zoals tartaar. Maar gebruik geen keukenmachine want dan pureer je de vis.
- Meng de dille/bieslook, gefruite ui, limoenrasp, 1/2 ei, mayonaise, panko en peper en zout door de vis.
- Neem een lepel (of maatvorm voor eetlepel) en schep steeds een gelijke hoeveelheid (1 el) in je hand, rol tot een balletje en druk dit plat tot een klein burgertje, Dit gaat het beste als je handen een beetje nat zijn. Je haalt zo'n 18-20 stuks uit het mengsel
- Leg de zalmkoekjes op een bord (ingesmeerd met een beetje olie om plakken te voorkomen) en laat ze een half uur rusten in de koelkast
- Meng de ingrediënten voor de limoenmayonaise door elkaar
- Tot zover kun je alles tot een halve dag voorbereiden
- Zet de bordjes klaar waarop je de zalmkoekjes wilt serveren.
- Doe de salade in een kom en meng er wat dressing door. Leg wat aangemaakte salade op de bordjes
- Zet 3 bordjes of kommetjes klaar met de bloem, het losgeklopte ei en de panko.
- Haal de zalmkoekjes, een voor een, eerst door het bloem, vervolgens door het ei en dan door de panko. Schud iedere keer de overtollige hoeveelheid eraf.
- Laat een koekenpan, tussen laag en halfhoog vuur, warm worden en giet een laagje olie in de pan
- Leg een aantal zalmkoekjes in de olie (in mijn koekenpan passen er 8), je zult dit in 2 of 3 keer moeten doen. Bak de zalmkoekjes aan beide kanten ongeveer 1 1/2- 2 minuten. Let op het vuur, als het te hoog staat worden ze te snel bruin. Bak ze ook niet te lang, dan worden ze droog. Je kunt ze even warm houden in een oven op 70 graden. Bak vervolgens de volgende laag zalmburgers.
- Verdeel de zalmburgers over de bordjes en serveer er de limoenmayonaise bij.