metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact
Buffet en picknickZoet

Scones met verse aardbeienjam en vanille yoghurt-mascarpone room

by Metz 15 juni 2018
written by Metz 15 juni 2018
Scones met aardbeienjam

Lekker hoor, scones bij de thee. Dat dacht ik ook vandaag. Een snel en makkelijk recept voor op mijn blog. Dat pakte toch even wat anders uit, ik heb 3 keer een nieuwe lading gebakken.

Zoals jullie misschien weten, ben ik niet zo’n bakker. Een recept voor scones schud ik niet zo één-twee-drie uit mijn mouw. Maar een receptje is op internet snel gevonden. Dat was ook zo alleen kloppen niet alle recepten. Bovendien zijn er verschillende soorten scones. Wist ik ook niet.

scones met aardbeienjam

In ieder geval kan ik je nu de nodige tips meegeven. Neem geen recept waarin ei wordt gebruikt. Het resultaat wordt dan meer cake-achtig. Gebruik vers bakpoeder in je scone, anders rijst hij niet voldoende. Als je de bovenkant van de scone bestrijkt met melk (voor een mooie glans), neem dan niet de zijkanten mee anders rijst de scone ook niet mooi.

Over mijn derde en laatste bakpoging ben ik tevreden. De scones waren zoals ik ze lekker vindt. De aardbeienjam en de yoghurt-mascarpone room leverden gelukkig geen problemen op. Dat ging gelukkig zoals ik had bedacht en het smaakt heerlijk.

Willem loopt net naar binnen en recht op de scones af. Hij schuift er achter elkaar 3, dik belegd met room en jam, naar binnen. OOOooh kolere wat lekker. Zijn woorden…

Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten, dat vind ik leuk.  Plaats een reactie bij dit recept of laat zien wat je hebt gemaakt op Instagram , facebook of  twitter met de hashtag  #metzkooktover.

 

Print

Scones met aardbeiencompote en vanille yoghurt-mascarpone room

Voorbereidingstijd 30

Kooktijd 20

Wachttijd 15

Totaal 1 uur, 5

Aantal 15-20 scones

Scones met aardbeienjam

Wat heb je nodig

Voor de compote ( meer dan je nodig hebt maar ook heerlijk door je yoghurt)

  • 500 gram verse aardbeien
  • 75 gram suiker
  • sap van een halve citroen
  • 2 tl aardappelzetmeel

Voor de vanille yoghurt-mascarpone room

  • 3 volle eetlepels griekse yoghurt
  • 2 el mascarpone
  • 2  tl basterdsuiker ( of meer als je van zoet houdt)
  • 2 tl vanille pasta (of schraap een vanillestokje leeg)

Voor de scones

  • 225 gram zelfrijzendbakmeel
  • 40 gram boter, in stukjes
  • 8 gram bakpoeder
  • 30 gram suiker
  • 1/4 tl zout
  • 120-130 ml karnemelk
  • koekjessteker (diameter 5 cm)
  • 2 el melk en een kwastje om de scones te bestrijken

Zo maak je het

  1. Begin met de compote, deze moet nog afkoelen ( in de koelkast)
  2. Maak de aardbeien schoon, snijd ze in stukjes (laat de kleintjes heel), doe ze in een pan
  3. Roer de suiker en het citroen sap erdoor en breng langzaam aan de kook
  4. Kook op laag/halfhoog vuur ongeveer 3-4 minuten, tot de suiker is opgelost
  5. Schenk door een zeef, zet de aardbeien apart en breng het sap weer aan de kook.
  6. Meng 1 el water door het aardappelzetmeel en schenk beetje voor beetje door het aardbeiensap zodat het bindt en gelei-achtig wordt. Flink roeren
  7. Roer de aardbeien er door en schenk ik een schaal of in een pot. Zet in de koelkast om af te koelen
  8. Roer de yoghurt, mascarpone, suiker en de vanille door elkaar en zet in de koelkast
  9. Voor de scones. Verwarm je oven voor op 220 graden (hete lucht)
  10. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en zet klaar
  11. Doe het zelfrijzendbakmeel, bakpoeder en de boter in een grote kom.
  12. Schenk de karnemelk in een kommetje en warm ietsje op in de magnetron (10 seconden) of even in een pannetje
  13. Wrijf met je vingers de boter door het bakmeel, tot je een fijn, korrelachtig mengsel krijgt
  14. Roer de suiker en het zout erdoor en meng vervolgens, met je handen, beetje voor beetje de karnemelk erdoor
  15. Tot er een plakkerig deeg ontstaat.
  16. Strooi wat bloem op je aanrecht, leg het deeg erop en druk het wat platter. Strooi ook een beetje bloem over je deeg. Niet teveel anders droogt je deeg weer uit.
  17. Met een deegroller rol je het deeg uit, 1-2 cm dik.
  18. Steek met de koekjessteker rondjes uit het deeg en leg de rondjes op de bakplaat
  19. Bestrijk de rondjes met melk (niet de zijkanten)
  20. Zet het bakblik 10-15 minuten in de oven tot de scones gerezen zijn en goudbruin
  21. Warm zijn je scones het lekkerst. Serveer ze met de jam en de vanilleroom

Notities

  • De vanillepasta die ik gebruik is van Nielsen-Massay (madagascar bourbon vanilla bean paste). Dit is vanille extract, vanille zaadjes in suikerwater. Ideaal voor bakken. Ik bestel het via internet maar een bakwinkel heeft het ook. altijd makkelijk, zo'n potje in je koelkast
  • Scones zijn het lekkerst warm uit de oven. Als je ze bewaart worden ze snel droog en hard. Je kunt ze wel weer oppiepen in de oven. Even natmaken en in een voorverwarmde oven (220 graden) warm laten worden

 

 

 

aardbeiengriekse yoghurtmascarponesconesvanille
0 comment
0
FacebookTwitterPinterestEmail

Ook lekker

Deegloze plaattaart met courgette en wortel

13 juli 2018

Coronation chicken salade of kip kerrie salade met...

1 juni 2018

Aardappelsalade met gerookte makreel

18 mei 2018

salade met geroosterde miso aubergine

11 mei 2018

Ovengerecht: Geroosterde kip met miso honing glazuur

20 april 2018

In bieten en gin gemarineerde zalm

30 maart 2018

Omeletrolletjes met kruiden en ricotta

23 maart 2018

Tarte tatin met peer

15 december 2017

Zalmkoekjes met limoenmayonaise

1 december 2017

Zelf hangop maken

3 november 2017

Reacties Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Op de hoogte blijven?


Zoek je iets?

Tags

appel aziatisch basilicum boter comfortfood courgette curry currypasta ei garnalen gehakt gezond groenten kaas kerrie kip kippenbouillon knoflook kokosmelk komkommer koriander makkelijk mexicaans noedels parmezaanse kaas pasta pesto pindakaas ricotta romig salade sinaasappel snack soep spinazie suiker thais toetje tomaat tomaten ui vanille vis wortels zalm
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Terug naar boven
metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact