We blijven nog even in Zuid Afrikaanse sferen. Het eten is daar zo goddelijk, daar kan ik mijn hele blog wel over volschrijven. Deze keer geen recept van de super kokkin uit het wildpark waar ik eerder over schreef maar het bekendste nationale gerecht van Zuid Afrika, bobotie. Knorr heeft ook zo’n pakketje waar je dit gerecht mee maakt maar dat is toch heel iets anders.
Bobotie is een Kaaps-Maleis gerecht en vindt zijn oorsprong bij de slaven die uit Maleisië naar de kaapkolonie werden gehaald. De samenstellingen variëren nogal, elke Zuid Afrikaanse moeder heeft haar eigen recept. Je kunt dus ook zelf toevoegen wat je lekker vindt of weglaten waar je niet van houdt. De basis is gehakt, specerijen, chutney en iets van fruit, het is een zoet-pittige gehaktschotel. In een aantal recepten worden boontjes toegevoegd maar die serveer ik er liever apart bij.
Het recept heeft veel ingrediënten maar ik beloof je dat het ontzettend makkelijk is en snel klaar. De meeste kruiden heb je vast wel in huis.Bij de bobotie serveer ik gele rijst, boontjes, salade en extra mango chutney.
Van alle bobotie schotels die ik at, is dit mijn favoriete versie. Een recept om steeds weer opnieuw te maken.
Zuid Afrikaanse gehaktschotel
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Wachttijd
Totaal
Aantal 6 personen
Wat heb je nodig
- 750 gram gehakt. Rund, lam, half om half (ik gebruikte rundergehakt)
- 2 el olie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 3 tenen knoflook, uit de knoflookpers
- 2,5 el curry poeder (ik gebruik kerrie massala van Nadan, bij toko of grotere supermarkt)
- 1,5 tl kurkuma (geelwortel)
- 0,5 tl komijn
- 0,25 tl nootmuskaat
- 0,25 tl gemalen kruidnagel
- 0,25 tl piment
- 2 tl zout
- 0,5 tl vers gemalen peper
- 3 el mango chutney
- 1,5 el ciderazijn
- 2 sneden oud bruin brood, in blokjes gesneden
- 125 ml melk om het brood in te weken
- 1 ei
- 1 appel in stukjes gesneden
- 75 gram gehakte gedroogde abrikozen
- 50 gram grote gele rozijnen
Voor de custard
- 375 ml melk
- 3 eieren
- 0,25 tl zout
- 1/2 tl kurkuma (geelwortel)
voor de topping
- 8 laurierbladen
- 3 el amandelschaafsel
Zo maak je het
-
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Zet alles verder klaar:Doe alle droge kruiden samen in een schaaltje.Hak de abrikozen en doe ze bij de stukjes appel en de rozijnen.De chutney, ciderazijn en het ei. Week de broodblokjes in de melkVet een ovenschaal in (ik gebruikte een ronde schaal, diameter 24 cm)Voor de custard: Klop de eieren los met de melk en de kurkuma
- Verwarm je braadpan op halfhoog vuur en fruit in een beetje olie de gesnipperde ui en knoflook. Als deze zacht en glazig zijn voeg je het gehakt toe. Braad dit rul tot het gaar is. Voeg alle kruiden en de azijn toe, roer nog even door en zet vervolgens het vuur uit.
- Knijp het overtollige melk uit het brood en roer het brood goed door het gehaktmengsel.
- Voeg de chutney en het gesneden fruit toe en meng als laatste het ei erdoor.
- Stort het gehaktmengsel in de ovenschaal en strijk glad.
- Giet gelijkmatig de custard over het gehakt en leg de laurierbladen erop.
Zet de schotel 45 minuten in de oven. Strooi dan de amandelsnippers erover en zet nog een kwartier in de oven. Laat 10 minuten rusten en serveer.
Notities
De bobotie is heerlijk met verse sperzieboontjes en gele rijst. Gele rijst maak je door 1/2 tl kurkuma per 200 gram rijst aan het kookwater toe te voegen. Een frisse salade past er ook erg goed bij.