Drie weken geleden waren Willem, Eddy en ik op Terschelling. Onze eerste vakantie met hond. Alsof we een kind hebben, zo voelen we dat soms. Hoe leuk Eddy ook is en hoe dol we ook op ‘m zijn, onze vrijheid missen we af en toe wel. Het zal wel een beetje zo zijn als je kinderen krijgt. En die hebben we niet. Ook nooit gewild. Maar nu dan de hond. Eddy. Super Eddy. (volg hem op instagram Eddy de koningspoedel)
Het is dus een beetje zoeken dit jaar, wat gaan we doen met de vakanties. Willem kwam met het goede idee de caravan, die toch staat te niksen in de stalling, een maandje op Terschelling te zetten. Dan kunnen ook meer mensen gebruik van de caravan maken. Dat hebben we gedaan en het is (meer dan) uitstekend bevallen. Eddy heeft het nog het meest genoten, denk ik. De camping lag aan het meertje van Hee. Dolle waterpret voor Eddy. Bijna overal vrij rondlopen voor Eddy. Eddy wilde niet meer naar huis. Wij eigenlijk ook niet.
Op camping Cupido stond onze caravan, van de familie Cupido. Wie heet er nu Cupido, dachten wij, wat een goeie naam zeg. Dat een kwart van de bevolking Cupido als achternaam heeft, daar kwamen wij later pas achter. Het blijft een goede naam. En een hele fijne camping met een top restaurant met iedere dag een heerlijke daghap. Jullie begrijpen, ik heb niet veel gekookt. We aten er bijvoorbeeld een heerlijke penne Bolognese met geroosterde tomaatjes, Parmezaanse kaasvlokken en rucola. Die heb ik thuis ook maar op het menu gezet.
Vorige week hebben Willem, vriend Robert en Eddy de caravan opgehaald. En weer was het heerlijk op Terschelling, bij het meertje van Hee. Jammer genoeg was ik daar niet bij, maar volgend jaar gaan we zeker weer naar dit heerlijke eiland.
De komende tijd zal ik niet iedere vrijdag een recept plaatsen op mijn blog. Als ik tijd heb en als ik iets lekkers gemaakt heb wat ik met jullie wil (nee, moet! ) delen dan laat ik het zeker weten. Hoe leuk ik het ook vind, mijn blog kost veel tijd. Ik ga wat zomerinspiratie opdoen. Lekker eten en drinken en van het mooie weer genieten. Hele fijne zomer allemaal!
Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten, dat vind ik leuk. Plaats een reactie bij dit recept of laat zien wat je hebt gemaakt op Instagram , facebook of twitter met de hashtag #metzkooktover.
Penne Bolognese met geroosterde tomaatjes en rucola
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 6-8 porties
Wat heb je nodig
Voor de saus
- 500 gram rundergehakt ( van een goede slager)
- 500 gram half om half gehakt (weer van zo'n slager)
- 75 gram ontbijtspek, in reepjes
- 2 grote uien, gesnipperd
- 4 tenen knoflook, uit de pers
- 4 kleine wortels of 1 grote, geraspt
- 3 ansjovis fijngesneden
- 1 blikje tomatenpuree
- 250 ml lekkere rode wijn
- 1 runderbouillonblokje in 250 ml water
- 1 blik gepelde tomaten (ik gebruikte Mutti, kerstomaatjes)
- 2 el gedroogde oregano of italiaanse keukenkruiden
- 1/2 tl versgemalen zwarte peper
Voor erbij
- Penne
- versgeraspte Parmezaanse kaas
- 250 gram verse kleine trostomaatjes of snoep tomaatjes
- zakje rucola
Zo maak je het
- Neem een grote zware braadpan en laat deze warm worden op laag vuur
- Doe het spek in de pan en braad dit zachtjes aan ( 5 minuten) - geen olie of boter nodig
- Zet het vuur hoger ( half hoog) en braad het gehakt rul (tot er geen roze meer te zien is)
- Schep het gehakt en het spek uit de pan met een schuimspaan en zet apart
- Fruit in het overgebleven vet de gesnipperde uien glazig. Zet het vuur eventueel ietsje lager. Voeg dan de knoflook toe en de wortelen . Schep regelmatig om en fruit 3 minuten aan.
- Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak dit even mee om de tomatenpuree te ontzuren.
- Roer de ansjovis erbij, bak heel even mee (al roerend)
- Schenk de wijn in de pan, voeg de gepelde tomaten en de bouillon toe. Roer goed om.
- Schep het gehakt weer in de pan, roer alles goed om en zet op een sudderplaatje of in de oven (100 graden).
- Laat de saus 3-4 uur zachtjes sudderen. Check af en toe, roer om en voeg eventueel een beetje water toe als de saus te droog lijkt.
- Tijdens het sudderen kun je de tomaatjes op een bakplaat of in een ovenschaal leggen. Verwarm je oven voor op 100 graden. Giet een scheutje olijfolie over de tomaatjes, strooi er wat zout en versgemalen peper over en zet een uurtje in de oven. Als je je saus in de oven laat sudderen kun je het laatste uur de tomaatjes erbij zetten.
- Kook je pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing op het pak
- Serveer de penne met de bolognesesaus, de tomaatjes, wat rucola en versgeraspte Parmezaanse kaas
Notities
- Als je toch bezig bent, maak een dubbele hoeveelheid saus en vries wat je over hebt in.