Deze plaattaart maak ik al jaren en in allerlei variaties. Waar ik het oorspronkelijke recept vandaan heb, weet ik niet meer. Wel dat het een zucchini slice heet, want dat heb ik boven het recept geschreven. De plaattaart maak ik regelmatig en meestal net voor het weekend. We eten er dan eerst een avond van, heerlijk met wat sla. En wat over is verdwijnt dat weekend stukje voor stukje van de bakplaat. Het is namelijk ook een lekker hapje tussendoor.
Tik “zucchini slice” in op google en je vindt honderden recepten. Maar hoe vertaal je dat naar Nederlands? Ik kan er niets over vinden, plaattaart dan maar. Zonder deegbodem. Een soort van frittata maar dan toch ook anders want er zit wel bloem in. En kaas, eieren en groenten. Een ideaal recept voor de restjes uit je koelkast. Deze plaattaart is met courgette en wortel, de wortel geeft de plaattaart een lekker klein zoetje.
Afgelopen weekend was ik met Eddy bij mem in Friesland. Willem was een weekendje naar de 24-uurs klassieke autoraces in Les Mans en Eddy en ik hadden een heerlijk super zonnig weekend in het rustige Friesland. Allebei een vakantieweekendje.
Zoals jullie misschien weten heeft mem een moestuin. Die heeft ze altijd al gehad. Ik ben opgegroeid met verse groenten uit de tuin, meestal 3 soorten bij het avondeten. Ja, je kunt ons verwend noemen en ja, dat zijn we ook, verwend met vers en goed en lekker. Ik vind het nog steeds maar karig als er 1 soort groente op tafel staat. Mem heeft nu geen tuin meer bij haar huis maar wel een volkstuin op loopafstand en ook die staat weer vol met lekkere verse groenten.
Eddy en ik zijn maar eens in de tuin gaan kijken wat we allemaal weer mee naar huis konden nemen. Ondanks de droogte van de afgelopen tijd viel daar nog prima het een en ander te halen.
Lekkere bietjes in verschillende kleuren, kleine nieuwe aardappeltjes, kruiden, sjalotjes en natuurlijk veel courgettes. Die zijn er al snel in overvloed. En de courgetteplant stond er zo groen bij, het leek wel of er iedere avond een regenbui op gevallen was. Mem heeft groene vingers, die heeft ze mij jammer genoeg niet meegegeven.
Koken kan ik dan gelukkig wel. Met de groenten uit de tuin van mem heb ik de hele week een lekkere maaltijd op tafel kunnen zetten. Willem keek weer erg blij naar z’n bord na het ongezonde, maar supergezellige mannenweekend. Hij keek ook wel naar mij hoor, maar ja, de liefde van de man gaat nu eenmaal door de maag. Die van de vrouw ook trouwens.
Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten, dat vind ik leuk. Plaats een reactie bij dit recept of laat zien wat je hebt gemaakt op Instagram , facebook of twitter met de hashtag #metzkooktover.
courgette-wortel plaattaart zonder deegbodem
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 6-8
Wat heb je nodig
- 700 gram courgettes (geraspt)
- 300 gram wortels (geraspt)
- 6 sjalotjes of 2 gewone witte uien, gesnipperd
- 150 gram ontbijtspek, in stukjes gesneden
- 150 gram geraspte kaas (pittige kaas, gebruik eventueel restjes)
- 6 eieren
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 75 ml melk
- 1/2 tl zout
- 1 flinke tl versgemalen peper
- grote mengkom
- bakvorm met opstaande rand of een brownievorm. Mijn vorm is 30x35 dan krijg je een dunne plaattaart, is je vorm kleiner, dan wordt de taart wat dikker. Laat de taart dan iets langer in de oven.
- 1 vel bakpapier
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Leg een vel bakpapier in de vorm, of vet de vorm goed in
- Zet een koekenpan op halfhoog vuur, laat de pan warm worden
- Bak de spekjes ongeveer 5 minuten zachtjes uit, tot het vet vrij komt
- Voeg de gesnipperde ui toe en bak nog eens 5 minuten aan tot de ui glazig is en zet het vuur uit.
- Neem een grote mengkom en roer de geraspte courgette en wortel, het zelfrijzendbakmeel, zout, peper, geraspte kaas, sjalotjes en ontbijtspek goed door elkaar.
- klop de eieren met de melk los en roer door het courgettemengsel
- Stort het mengsel op de met bakpapier beklede bakplaat en zet in de oven.
- Bak ongeveer 45 minuten in de oven. De bovenkant moet goudbruin zijn en iets gerezen.
- Koud en warm lekker.
Notities
- Varieer met de vulling. Alleen courgette is ook lekker, je kunt gesneden paprika toevoegen, mais, stukjes broccoli.
- Laat het spek weg en voeg bijvoorbeeld fijn gesneden gedroogde tomaatjes toe. Of chorizo of salami.
- Voeg kruiden toe als peterselie of bieslook.
- Verminder de geraspte kaas en voeg wat feta toe.
- Heb je een feestje? Snijd de plaattaart in kleinere vierkantjes en serveer, koud of warm.
1 comment
[…] 2014 heb ik de zucchini slice helemaal gemist. Maar twee jaar geleden zag ik hem voorbij komen als Deegloze plaattaart met courgette en wortel bij MetzKooktOver. Sindsdien heeft hij al verschillende keren hier op tafel gestaan. Het is […]