Tagliata di manzo at ik voor de eerst aan boord van een zeilboot met een Italiaanse kok. Mijn zusje Yvonne en ik trokken een paar jaar geleden 3 maanden door Australië en hebben een week gezeild in the Whitsundays. Google het maar eens, je weet niet wat je ziet, zo mooi.
We hadden juist voor deze zeilboot gekozen vanwege de kok aan boord, over hem hadden we zulke goede verhalen gehoord. En dat hebben we gemerkt, alles wat hij maakte was superlekker. En dan dat prachtige uitzicht over the Whitsundays terwijl je aan het eten bent. Het leven kan dan niet veel beter meer worden….
Eenmaal thuis heb ik nog vaak tagliata gemaakt. En ook hier, zonder dat waanzinnige uitzicht, is het een heerlijk gerecht. Als je een groot stuk entrecote in de oven braadt en je snijdt het vlees in dunne plakken, kun je tagliata als buffetgerecht of als onderdeel van een uitgebreide maaltijd serveren. Met een schaal gegrilde groenten en geroosterde of gebakken aardappels heb je echt een feestmaal. Je kunt ook, zoals ik hier heb gedaan, een biefstukje of een entrecote bakken in de koekenpan en er een stokbroodje bij serveren. Dan heb je een snelle en makkelijke maaltijd te pakken. Op de BBQ kan natuurlijk ook, misschien dit weekend nog?
Het is, zoals bij veel Italiaanse gerechten, heel simpel, alles draait om de ingrediënten. Haal je vlees bij een goede slager, gebruik mooie rucola en een heerlijke Parmezaan. Heerlijk.
Tagliata di manzo
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Wachttijd
Totaal
Aantal 2 personen
Wat heb je nodig
- 150 - 200 gram entrecote, kogelbiefstuk of ossenhaas van een goede slager
- peper en zout
- 2 el olie of bakboter
- 75 gram rucola
- Parmezaanse kaas
- olijfolie
- balsamico siroop ( te koop bij supermarkt) of maak het zelf; kook wat balsamico azijn in met een beetje suiker of honing
- versgemalen peper en grof (zee)zout
- 150 gram snoep tomaatjes
Zo maak je het
- Laat het vlees op kamertemperatuur komen
- Zet een koekenpan op het vuur en laat deze warm worden
- dep het vlees droog en wrijf het in met zout en peper
- Als de koekenpan heet is, doe je er boter of olie in en bak je je biefstuk zoals jij hem lekker vindt.
- laat het vlees even rusten
- Neem een schaal of een plank, leg de rucola erop
- Snijd het vlees schuin in plakken en leg het op de rucola
- schaaf er wat Parmezaanse kaas over
- druppel wat olijfolie en balsamico stroop erover
- maal er wat verse peper over en bestrooi met wat grof zeezout.
Notities
- Tagliata kun je zo, als een salade eten
- Tagliata is ook heerlijk met wat gegrilde groenten en aardappels uit de oven of frietjes
- Met of op een stokbroodje is het ook heerlijk (eventueel besmeerd met rode uien jam.