metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact
Hoofdgerecht vlees

Karbonade met appeltjes

by Metz 2 februari 2018
written by Metz 2 februari 2018
Karbonade met appeltjes in saus

Eind 2016 was ik met Willem in Zuid Afrika. Echt álles wat we tijdens onze vier weken vakantie hebben gegeten was heerlijk, maar één gerecht blijft steeds in mijn hoofd zitten.  Lang in de oven geroosterde procureur (varkensnek) in een zoete donkere marinade met gehakte appels en aardappelpannenkoekjes. Procureur is vet varkensvlees, als je dit lang in de oven roostert, loopt het vet eruit en je houdt superzacht mals vlees over. Pulled pork wordt ook zo gemaakt.  Het water loopt mij nog in de mond als ik aan het gerecht van 2 jaar geleden denk.  De smaak van het zacht, sappige vlees, de marinade, de appels en pannenkoekjes samen, zó lekker.

Eindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken, het restaurant gemaild en gevraagd of ze mij heel misschien het recept kunnen geven. Nog dezelfde dag mailt de kok mij het hoe en wat van de procureur. Nou ja, wat ontzettend aardig en wat ben ik daar blij mee!  De recepten voor de bijgerechten zitten er niet bij maar daar kan ik zelf wel iets voor bedenken.

In mijn vriezer liggen nog een paar heerlijke karbonades (van de geweldige slager bij mijn moeder uit het dorp), die gebruik ik in plaats van de procureur. Procureur moet je bestellen bij de slager en vandaag is d-day,  ik wil, nee ik móet ermee aan de slag.  Karbonade, in dit geval van de haas, is ook varkensvlees en de combinatie klopt. De marinade uit het originele recept gebruik ik voor de saus en ik bak schijfjes appel en ui bij de karbonade.  Ook de aardappelpannenkoekjes zien eruit zoals ik mij herinner.  Ik snijd een stukje karbonade af en haal dit met zo’n lekker zachtbuikig dik pannenkoekje door de saus en proef. Ineens ben ik weer terug in Swellendam, dit is zo ontzettend lekker.

karbonade met gebakken appel

Met dank aan restaurant Koornlands in Swellendam. Mocht je naar Zuid Afrika gaan en je bent in de buurt, ga daar dan eten.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten, dat vind ik leuk.  Plaats een reactie bij dit recept of laat zien wat je hebt gemaakt op Instagram , facebook of  twitter met de hashtag  #metzkooktover.  

 

Print

Karbonade met appeltjes

Voorbereidingstijd 15

Kooktijd 15

Totaal 30

Aantal 4 personen

Karbonade met appeltjes in saus

Wat heb je nodig

  • 4 haaskarbonades van een goede slager
  • peper en zout
  • bakboter of olie
  • 200 ml appelsap
  • 40 ml rijstazijn
  • 3 el bruine suiker
  • 3 el ketjap manis
  • 3 el soja saus (kikkoman, groene dop, minder zout)
  • 1 tl aardappelzetmeel of maizena losgeroerd in een wat water
  • 3 appel ongeschild, klokhuis verwijderd en in 12 partjes gesneden 
  • 2 rode uien, in ringen gesneden
  • 2 koekenpannen ( waarvan 1 groot genoeg voor 4 karbonades)

Zo maak je het

  1. Haal het vlees 15 minuten voor je het gaat bakken uit de koelkast. Dep het droog en bestrooi met peper en zout
  2. Doe de appelsap, rijstazijn, suiker ketjap en soja in een pannetje en breng aan de kook
  3. Giet een beetje voor beetje het water met aardappelzetmeel erdoor tot de saus licht is gebonden. Zet het vuur laag
  4. Zet een koekenpan op halfhoog vuur, laat deze warm worden en doe een klontje boter in de pan. Bak de partjes appel aan beide kanten bruin. Zet het vuur dan laag
  5. Zet de andere koekenpan op halfhoog/hoog vuur, laat deze warm worden en doe er wat boter in. 
  6. Schroei de karbonades aan beide kanten snel dicht, doe de uien erbij roer even om en zet het vuur laag.
  7. Bak de karbonades in ongeveer 8 minuten gaar ( afhankelijk van de dikte van de karbonades), op laag vuur, keer halverwege en roer af en toe de uien even om.
  8. Schenk de saus bij de karbonades, voeg de saus en de appels toe en roer even door elkaar. Verdeel het eventueel over de 2 koekenpannen.

Notities

  • Lekker met deze aardappelpannenkoekjes met knolselderij 
  • Gestoofde rode kool past erg goed hierbij of een lekkere salade
appelcomfortfoodhaaskarbonadekarameliserenmarinadevarkensvlees
0 comment
0
FacebookTwitterPinterestEmail

Ook lekker

Tomatensoep met ravioli

14 september 2018

Lasagne bolognese

24 augustus 2018

Deegloze plaattaart met courgette en wortel

13 juli 2018

Penne Bolognese met geroosterde tomaatjes en rucola

2 juli 2018

Ovenschotel met shoarma, sperzieboontjes en rösti

2 maart 2018

Pittig stoofvlees (pulled beef)met taco’s en mangosalsa

16 februari 2018

Groot vlees uit de oven op lage temperatuur

8 december 2017

Pasta met romige paddenstoelensaus

20 oktober 2017

Tagliata di manzo – dungesneden biefstuk met parmezaanse...

22 september 2017

Bun Cha Gio, een Vietnamese noedelsalade

15 september 2017

Reacties Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Op de hoogte blijven?


Zoek je iets?

Tags

appel aziatisch basilicum boter comfortfood courgette curry currypasta ei garnalen gehakt gezond groenten kaas kerrie kip kippenbouillon knoflook kokosmelk komkommer koriander makkelijk mexicaans noedels parmezaanse kaas pasta pesto pindakaas ricotta romig salade sinaasappel snack soep spinazie suiker thais toetje tomaat tomaten ui vanille vis wortels zalm
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Terug naar boven
metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact