Nu het weer ietsje koeler is, wordt het weer tijd voor een echte maaltijd. Geen makkelijke maaltijdsalade maar een substantieel bordje eten. Daar snak ik dan naar.
Lasagne Bolognese is een oude vertrouwde liefde en kan ooooooh zo lekker zijn. Moeilijk is het niet maar toch zijn niet alle lasagnes Bolognese zo lekker als ze zouden moeten zijn. De smaak van de Bolognese saus moet diep en vol zijn, dat betekent lang gesudderd. Er moet een lekkere bechamel tussen en natuurlijk kaas.
Dit is er zo eentje. Althans volgens fijnproever Willem. En zelf schepte ik ook nog maar eens een extra bordje vol. Heerlijk. Een tijdje geleden postte ik het recept voor deze Bolognese saus , van deze saus had ik de helft ingevroren. Dan is deze lasagne Bolognese maken een fluitje van een cent.
De saus maken kost wat tijd, maar als alle ingrediënten in de pan zitten heb je er geen omkijken naar. En weer deze tip, maak een dubbele hoeveelheid, vries in porties in en je hebt voor meerdere keren een makkelijke lekkere maaltijd. Penne of spaghetti Bolognese, Lasagne Bolognese en soms maak ik er zelfs chili con carne van door weer andere kruiden en groenten toe te voegen. En daar kun je weer een tortillaschotel van maken. Oneindige variaties na het maken van één hele grote pan Bolognese saus.
Voor een extra lekkere lasagne Bolognese heb ik weer de ovengeroosterde tomaatjes toegevoegd. Bomvol diepe donkere smaken en smeuiigheid, deze lasagne. En daar kan dan best weer een salade bij. Maar dan als bijgerecht.
Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten, dat vind ik leuk. Plaats een reactie bij dit recept of laat zien wat je hebt gemaakt op Instagram , facebook of twitter met de hashtag #metzkooktover.
Lasagne Bolognese
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 6-8 personen
Wat heb je nodig
- Bolognese saus van dit recept. Maak de saus het liefst een dag van te voren en laat de saus net iets meer inkoken, ietsje droger worden. De smaak wordt dan nog dieper en voller en voor lasagne is het fijner als de saus iets droger is.
- 3 bollen mozzarella, in blokjes
- 400 gram snoeptomaatjes ( uit de oven, zie bij recept Bolognese saus)
- 1 pak verse lasagne vellen (koeling, supermarkt)
- 200 gram geraspte kaas
- Bechamelsaus
- grote ovenschaal ( mijne was 30 cm bij 20 cm en 8 cm hoog), goed ingevet met boter of olie
Voor de bechamelsaus
- 75 gram boter
- 75 gram bloem
- 750 gram koude volle melk
- 1/2 geraspte nootmuskaat
- 1/2 tl zout
- 1/4 tl peper
Zo maak je het
- Verwarm je oven voor op 140 graden
- Maak eerst de Bechamelsaus.
- Smelt de boter in een grote pan op laag vuur (niet bruin laten worden)
- doe de bloem er in 1 x bij en roer goed met een garde ( = roux) . Laat de roux al roerende 3 minuten op laag vuur garen.
- Giet in kleine scheutjes de koude melk erbij en blijf flink roeren met de garde! Dit is nodig om klontjes te voorkomen. Als alle melk toegevoegd is, breng je, al roerend, de bechamel zachtjes aan de kook. Hij is dan dik en romig.
- Voeg de nootmuskaat, peper en zout toe en laat nog 5 minuten heel zachtjes koken, terwijl je af en toe roert. Mochten er toch klontjes in zitten, giet de saus dan even door een zeef.
- Verwarm de Bolognese saus
- Bestrijk de bodem van de schaal met 1/4 deel van de Bolognese saus, vervolgens 1/5 deel van de bechamel, 1/4 deel van de mozzarella en 1/4 deel van de tomaatjes.
- Bedek dit met een enkele laag lasagne vellen
- Herhaal dit nog 3 x en eindig met een laagje bechamelsaus met daarover de geraspte kaas
- Zet de schaal 45 minuten tot 1 uur in de oven, tot de bovenkant van de lasagne een lekker bruin korstje heeft.
- Serveer met een lekkere frisse salade