2,5 el curry poeder (ik gebruik kerrie massala van Nadan, bij toko of grotere supermarkt)
1,5 tl kurkuma (geelwortel)
0,5 tl komijn
0,25 tl nootmuskaat
0,25 tl gemalen kruidnagel
0,25 tl piment
2 tl zout
0,5 tl vers gemalen peper
3 el mango chutney
1,5 el ciderazijn
2 sneden oud bruin brood, in blokjes gesneden
125 ml melk om het brood in te weken
1 ei
1 appel in stukjes gesneden
75 gram gehakte gedroogde abrikozen
50 gram grote gele rozijnen
Voor de custard
375 ml melk
3 eieren
0,25 tl zout
1/2 tl kurkuma (geelwortel)
voor de topping
8 laurierbladen
3 el amandelschaafsel
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Zet alles verder klaar:Doe alle droge kruiden samen in een schaaltje.Hak de abrikozen en doe ze bij de stukjes appel en de rozijnen.De chutney, ciderazijn en het ei. Week de broodblokjes in de melkVet een ovenschaal in (ik gebruikte een ronde schaal, diameter 24 cm)Voor de custard: Klop de eieren los met de melk en de kurkuma
Verwarm je braadpan op halfhoog vuur en fruit in een beetje olie de gesnipperde ui en knoflook. Als deze zacht en glazig zijn voeg je het gehakt toe. Braad dit rul tot het gaar is. Voeg alle kruiden en de azijn toe, roer nog even door en zet vervolgens het vuur uit.
Knijp het overtollige melk uit het brood en roer het brood goed door het gehaktmengsel.
Voeg de chutney en het gesneden fruit toe en meng als laatste het ei erdoor.
Stort het gehaktmengsel in de ovenschaal en strijk glad.
Giet gelijkmatig de custard over het gehakt en leg de laurierbladen erop.
Zet de schotel 45 minuten in de oven. Strooi dan de amandelsnippers erover en zet nog een kwartier in de oven. Laat 10 minuten rusten en serveer.
Notities
De bobotie is heerlijk met verse sperzieboontjes en gele rijst. Gele rijst maak je door 1/2 tl kurkuma per 200 gram rijst aan het kookwater toe te voegen. Een frisse salade past er ook erg goed bij.
Recipe by metzkooktover at https://metzkooktover.nl/zuid-afrikaanse-gehaktschotel/