Ik heb 2 zussen en het heerlijke toeval wil dat mijn jongste zusje Yvonne sinds een paar jaar in dezelfde stad woont. Ze komt geregeld binnenvallen en voor mij is er dan niks leuker dan net even wat meer moeite in een maaltijd te stoppen. Gisteravond kwam kwam ze eten met Paul, een goede vriend van ons.
In mijn koelkast lag nog een venkel, die moest nu toch echt op en een venkelsoepje zo gemaakt. Op de foto zie je dat ik soepjes onderdeel heb gemaakt van een borrelschaal maar het kan natuurlijk ook gewoon in een kom of soepbord. Bewaar het venkel groen als (eetbare) garnering, geeft meteen wat kleur aan het blanke soepje. Ik heb er nog wat gerookte zalm in gedaan, gerookte forel, garnaaltjes of kip kunnen ook. Beetje pastis erin, dat versterkt de anijssmaak van de venkel. Het oordeel van Yvonne en Paul? Dikke duim omhoog!
Venkelsoep
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 4 porties
Wat heb je nodig
- 1 grote venkelknol (met venkelgroen)
- 250 ml melk
- mespuntje zout
- 30 gram boter
- 30 gram bloem
- 750 ml bouillon (groente of kip)
- 2 el pastis of andere anijsdrank
- 25 gram zalmreepjes (dan is de soep niet meer vegetarisch)
Zo maak je het
- Snijd de venkelknol in schijven en bewaar het venkelgroen voor de garnering.
- Breng de venkel met de melk en het mestpuntje zout aan de kook, zet het vuur laag en laat in ongeveer 15-20 minuten de venkel gaar worden.
- In de tussentijd smelt je de boter zachtjes in een pannetje. Als de boter is gesmolten roer je, al roerende met een roerspatel, de bloem er in 1 x door. Flink door blijven roeren en dan de bouillon beetje voor beetje door mengen tot er een licht gebonden soep ontstaat.
- De venkel is dan in de tussentijd wel gaar, die pureer je met de staafmixer of in de blender. De venkelpuree roer je door de soep. Proef even of er nog peper of zout bij moet en roer er dan 2 eetlepels pastis door. Klaar is je soep.
De glaasjes of bordjes soep garneer je met wat fijngesneden venkelgroen en wat reepjes zalm.