Al eerder gaf ik het recept voor deze oven geroosterde tomaatjes. Met die tomaatjes maak je veel gerechten zoveel lekkerder dan met gewone tomaat. Bijvoorbeeld deze gnocchi of pasta salade. Deze spaghetti met pesto knapt er ook erg van op.
Gewone tomaten zijn in het seizoen al heel erg smaakvol van zichzelf, maar zelfs dan rooster ik ze. Al zou dat alleen maar zijn omdat Willem rauwe tomaat niet zo lekker vindt. Tja, hoezo tomaat is niet lekker. Maar goed, smaken verschillen nu eenmaal.
Als je een voorraadje van deze tomaatjes in de koelkast hebt, is dit recept een fluitje van een cent. Heb je dat niet, dan ben je iets langer bezig, moeilijk is het niet. Gebruik, als je tijd hebt, zelfgemaakte pesto of anders pesto uit de winkel van goede kwaliteit. Liever niet uit een potje, dat is zonde van je gerecht. Voor de nodige extra groenten, bak ik courgetteslierten even in de koekenpan en voeg dan de rest van de ingrediënten toe.
Als je dit leest, ben ik met Eddy en Willem een paar dagen naar een camping op Terschelling. Vooralsnog lijkt het mooie weer aan te houden. Deze pasta komt dan vast weer een keertje op ons bord. Lekker hoor.
Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten, dat vind ik leuk. Plaats een reactie bij dit recept of laat zien wat je hebt gemaakt op Instagram , facebook of twitter met de hashtag #metzkooktover.
Spaghetti met pesto
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 4 personen
Wat heb je nodig
- 500 gram spaghetti of linguine ( ik gebruik de eierpasta van Grand Italia of linguine van de cecco)
- 2 el olie
- 1 courgette in slierten (kant en klaar bij de supermarkt) of in stukjes gesneden
- 4 el pesto ( liefst zelfgemaakt. Een goede gekochte kan, als je weinig tijd hebt)
- 500 gram snoeptomaatjes, in de oven geroosterd (ovengeroosterde tomaatjes) - zie ook de snelle versie bij de notities. Of halfgedroogde tomaatjes uit een potje van de supermarkt
- 2-3 el kookwater van de spaghetti
- extra Parmezaanse kaas en versgemalen peper
Zo maak je het
- Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking
- Zet een grote koekenpan op het vuur en laat warm worden op half hoog vuur
- Giet 2 el olie in de koekenpan en bak de courgette kort aan, 2 -3 minuten
- Bak de tomaatjes 1 minuut mee
- Giet de pasta af (bewaar wat kookvocht) en doe de pasta in de koekenpan
- Zet het vuur laag, roer de pesto door de pasta en 2-3 el van het kookvocht. Zo houd je de pasta smeuiig.
- Serveer de pasta met extra Parmezaanse kaas en wat vers gemalen zwarte peper.
Notities
- voor een snellere versie van de tomaatjes kun je de oven ook op 150 graden zetten en een uurtje roosteren
- voor een nóg snellere (maar met iets minder volle smaak) versie, bak je de doormidden gesneden tomaatjes in een scheutje olie in een warme koekenpan. Schenk er een el balsamico bij, 2 tl suiker, 1/2 tl zout en wat versgemalen peper. Bak ze tot ze een beetje gebarsten zijn.
- Je kunt ook eventueel nog rucola door de pasta roeren (niet meer doorwarmen)