Caesar salad is één van mijn favoriete salades. Knapperige sla, croutons en een heerlijke romige dressing. Dat is de klassieke versie (mocht je geïnteresseerd zijn in het ontstaan van de salade lees dan hier) en daarin vind je geen kip, bacon, gekookt ei of gamba’s.
Laat ik nu vinden dat een stukje kip of bacon en een gekookt eitje de Caesar salad alleen maar lekkerder maakt. Bovendien wordt het dan meer een maaltijd salade. Een beetje maagvulling kan geen kwaad, dat scheelt snaaien later op de avond.
Mocht je nog het idee hebben een Caesar salad een gezonde salade is, dat is het niet. Alleen is hij wel ontzettend lekker. Een deel van de olie in de dressing vervangen heb ik vervangen door yoghurt. Dat scheelt ook. Iets. En dan eet je op een ander moment van de dag wat extra groenten.
Komt dat ook weer goed.
Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten, dat vind ik leuk. Plaats een reactie bij dit recept of laat zien wat je hebt gemaakt op Instagram , facebook of twitter met de hashtag #metzkooktover.
Niet zo klassieke Caesar salad met krokante kip
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 4 personen
Wat heb je nodig
Voor de croutons
- Stukje oud brood, stokbrood of bolletjes, ongeveer 150 gram. In blokjes gesneden.
- 3 el olijfolie
Voor de dressing:
- 2 eierdooiers
- 2 teentjes knoflook, uit de pers
- 1 tl Dijonmosterd
- 1 tl Worcestershire saus
- 1 el citroensap
- 125 ml olie (olijfolie of neutrale olie)
- 100 ml yoghurt ( ik gebruikte volle yoghurt)
- 6 ansjovis filets
- 2 el fijn geraspte Parmezaanse kaas
- 1/2 tl vers gemalen peper
- staafmixer en hoge smalle beker
Voor de salade:
- 2 krokante kipschnitzels, gebakken en afgekoeld. Of 2 kipfilets, gebakken en afgekoeld. (Lauwwarm het lekkerst). In reepjes gesneden
- 4 kleine kropjes Cos sla of 2 grote, gewassen, gedroogd en in stukken gescheurd
- 4 eieren, nét niet hard gekookt. Gepeld en doormidden gesneden
- Parmezaanse kaas, geschaafd.
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een vel bakpapier op een bakblik
- Snij het brood in blokjes, meng de olie erdoor en verdeel over de bakplaat.
- Schuif de bakplaat de oven in en bak ongeveer 10 minuten, licht-goudbruin en bros. Niet te lang bakken, anders worden ze keihard.
- Doe alle ingrediënten voor de dressing in de hoge mengkom van de staafmixer. Zet de mixer erin en terwijl hij draait, trek je de mixer langzaam omhoog. Klaar is je dressing.
- Proef de dressing, voeg evt. nog wat citroensap, zout of peper toe. Eventueel een klein beetje water om te verdunnen.
- Verdeel de sla over 4 borden of een saladekom
- Schenk een klein beetje dressing over de sla en meng.
- Vervolgens verdeel je de kip, croutons en ei over de salade en en schaaf je een beetje (of veel) geschaafde Parmezaanse kaas erover.
- Maal er nog wat zwarte peper over en geef de rest van de dressing erbij.
Notities
- Voor een makkelijke dressing roer je 2 el lekkere mayonaise en 1el yoghurt door elkaar en voeg de rest van de ingrediënten voor de dressing (behalve de eierdooiers en de olie) door elkaar. Verdun eventueel met een klein beetje water
- Voor een nóg makkelijker dressing : gebruik een kant en klare dressing
- Je kunt ook kant en klare croutons gebruiken
- Spek/bacon of gamba's zijn ook heerlijk door deze salade