Coronation chicken salade, een kip-kerrie salade bedacht ter ere van de kroning van koningin Elizabeth van Engeland, in 1953. In de 50er jaren was dit echt een exotisch gerecht, een romige kipsalade met curry, mangochutney en abrikoos. Nu misschien iets minder exotisch maar nog steeds zo ontzettend lekker.
Vorig jaar bij een picknick bij Boschendal trof ik een bakje coronation chicken aan in de goedgevulde picknickmand. Zonnetje, wijntje, stokbroodje. Wat een heerlijke salade is dat. Ik ben meteen gaan googelen naar recepten.
In het originele recept wordt gepocheerde (hele) kip, currypoeder, mangochutney en abrikoos gebruikt. In sommige recepten kom je ook rozijnen, geschaafde amandelen of cashewnoten tegen.
Vorige week zondag kwam Paul lunchen en ik had nog kipfilethaasjes in de koelkast die op moesten. Het moment om deze lekkere kipsalade te maken. Nu had ik wat haast, Paul was al bijna in aantocht, geen tijd om het originele recept te zoeken. Ik heb een snelle versie gemaakt met de ingrediënten die ik had en waarvan ik mij kon herinneren dat ze erin thuis horen. We aten de salade met warme shoarma broodjes en sla. Paul en Willem gaven mijn versie van de coronation chicken een dikke duim omhoog, de salade ging schoon op. Het fotootje van de salade moest ook snel even tussendoor, die had wat beter gekund.
Je kunt dus met het originele recept aan de slag gaan of je gebruikt mijn makkelijke versie. Daar is helemaal niets mis mee. Overigens zag ik dat Boschendal wijnen tegenwoordig ook picknicks in Nederland verzorgt. Zouden ze hier ook coronation chicken in de picknickmand doen en zijn de picknick plekjes net zo mooi? Misschien binnenkort maar eens proberen.
Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten, dat vind ik leuk. Plaats een reactie bij dit recept of laat zien wat je hebt gemaakt op Instagram , facebook of twitter met de hashtag #metzkooktover.
Coronation chicken
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Wachttijd
Totaal
Aantal 4 porties
Wat heb je nodig
- 350 gram kipfilet, kipfilet haasjes (of pocheer een kippenpoot)
- 1/2 kipbouillonblokje
- 1 el neutrale olie (ik gebruik arachideolie)
- 1 ui, heel fijn gesneden
- 1 1/2 el milde currypoeder
- 1 flinke eetlepel mango chutney
- 1 verse mango in stukjes gesneden
- 2 el Griekse yoghurt
- 2 el mayonaise
- 1/4 tl zout of meer naar smaak
- Gemengde sla of waterkers
- lente ui in ringetjes en fijngesneden koriander voor garnering (naar wens)
- Warme shoarma broodjes of broodjes
Zo maak je het
- leg de kipfilet in een pan met een laagje water met een half kipbouillonblokje en breng tot aan de kook.
- Pocheer de kip (afhankelijk van de dikte) in ongeveer 10 minuten gaar. Haasjes hebben ongeveer 7 minuten nodig. Je kunt voor de zekerheid de kip even doormidden snijden dan zie je of hij gaar is. Kook niet te lang, dan wordt de kip onnodig droog
- Haal de kip uit het water, snijd in stukjes en laat het afkoelen.
- Zet een koekenpan op laag vuur, voeg de olie toe en fruit de ui zachtjes 5-10 minuten aan. De ui moet zacht zijn maar niet bruin kleuren
- Bak de currypoeder 1 minuut mee en zet het vuur uit.
- Neem een schaal en meng de yoghurt, mayonaise, mangochutney en het curry-ui mengsel door elkaar
- Schep de mango en de (afgekoelde) kip erdoor
- Proef en voeg zout naar smaak toe
- Zet de kip ( minimaal 1 uur) in de koelkast zodat de smaken goed door kunnen trekken.
- Serveer de salade met de broodjes en de sla
Notities
- Serveer de coronation chicken in warme shoarmabroodjes met wat sla. Gebruik voor een borrelhap, mini-shoarma broodjes
- de salade kun je van te voren klaarmaken ( 2 dagen)