Ultimate comfort food, dat is dit.
Een perfecte quiche Lorraine. De korst is dun, bros en boterachtig. De vulling is van een fluweelzachte romigheid die op je tong smelt. Het spek en de gruyère geven er precies de hartigheid aan die het nodig heeft om het perfect te maken. Hmmmmmmm, zo lekker.
Soms maak ik deze quiche Lorraine voor het weekend. Als lunch, tussendoor of we eten het als avondmaaltijd met een salade. Dat laatste redden we meestal niet. Mijn lieve huisgenoot is er dol op en de quiche verdwijnt voor ik er erg in heb. In zijn holle kies….
Ultieme quiche Lorraine
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Wachttijd
Totaal
Aantal 6 personen
Wat heb je nodig
Dit heb je nodig voor 1 grote quiche ( vorm van 30 cm):
- 1 portie Korstdeeg of bladerdeeg. Bladerdeeg hoef je niet voor te bakken
- 200 gram magere spekreepjes of ontbijtspek in reepjes gesneden
- 125 gram Gruyére
- 250 ml créme fraïche
- 250 ml slagroom
- 150 ml melk
- 5 eieren, losgeklopt
- snufje nootmuskaat
- gemalen peper
- een quiche vorm met losse bodem van 30 cm en bakbonen of gedroogde bonen (voor het voorbakken van de bodem)
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Als je bladerdeeg gebruikt verwarm je de oven voor op 200 graden en sla je het gedeelte van het voorbakken van de bodem over.
- Vet de bakvorm in.
- Rol het korstdeeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot een ronde lap van 35 cm en bekleed de vorm. Snijd de randen iets boven de vorm af zodat het deeg nog iets kan krimpen. Prik gaatjes in het deeg met een vork en laat in de vorm 10 minuten koelen in de koelkast ( langer kan ook)
- Leg een vel bakpapier op het deeg en doe de (bak) bonen erop. Bak de deegbodem 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de bonen en het bakpapier eraf en bak nog 5-10 minuten tot het deeg goudbruin is. Dit kun je tot een dag van te voren maken.
- Bak het spek op een zacht vuurtje een paar minuten uit. Ze moeten net gekleurd zijn maar niet krokant. Laat het spek uitlekken op keukenpapier.
- Snijd 2/3 van de Gruyére in blokjes en rasp de rest fijn.
- Verdeel het spek en de kaasblokjes over de deegbodem.
- Klop met een vork de creme fraïche, de slagroom en de melk door elkaar en roer vervolgens de eieren erdoor. Breng op smaak met nootmuskaat en peper. Gebruik geen of weinig zout, de kaas en het spek is al zout genoeg.
- Vul de vorm voor 3/4 met het roommengsel, zet de vorm op de bakplaat en met de bakplaat half uit de oven, vul je de vorm met de rest van het mengsel tot de rand van de vorm. Strooi er de geraspte Gruyére over en sluit de oven en laat de quiche in ongeveer 30 minuten gaar worden.
- De quiche is klaar als hij goudkleurig is en een beetje bol staat (gesouffleerd). Als dat nog niet zo is, doe je hem nog ietsje langer in de oven. Hij moet nét gaar zijn, nog een beetje trillen als je de quiche heen en weer beweegt. Laat 5 minuten rusten en verwijder de vorm.
De quiche Lorraine is vers gebakken het lekkerst maar koud of opgewarmd smaakt hij ook nog heerlijk.