Dit korstdeeg kun je gebruiken voor quiches en hartige taarten. Bladerdeeg gebruik ik ook wel maar dit deeg vind ik lekkerder. Het deeg kan ook gebruikt worden voor zoete taarten, dan kun je nog suiker toevoegen. Afhankelijk van het eindproduct kun je de bodem wel of niet (blind) voorbakken. In het recept gebruik ik de keukenmachine. Met de hand kan ook maar kneed het deeg niet te lang, het moet koel blijven.
Korstdeeg
Kooktijd
Wachttijd
Totaal
Wat heb je nodig
- 250 gram bloem
- 150 gram koude boter, in stukjes gesneden ( leg even in de vriezer zodat het goed koud is)
- 1 eierdooier
- 2-3 el ijskoud water
- snufje zout
Zo maak je het
- Doe de bloem, boter, eierdooier, zout en het water in de mengkom van de keukenmachine. Gebruik de pulseer knop en maal tot een samenhangend deeg ontstaat. Als het mengsel te droog is, kun je langzaam nog wat water toevoegen (tl per keer).
- Haal het uit de mengkom en kneed kort tot een bal. Niet te lang want dan wordt de boter warm. Druk bal plat en wikkel in plastic folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Rol het deeg uit, tussen 2 vellen bakpapier, tot een cirkel iets groter dan de vorm die je wilt bekleden.Het bakpapier zorgt dat het deeg niet aan je werkblad of deegroller plakt.
- Leg de lap deeg in de vorm, druk lichtjes aan en prik gaatjes in de bodem. Volg dan verder je recept voor de taart of quiche.