Miso heeft nogal mijn aandacht de laatste tijd, ook hier weer in dit recept voor geroosterde kip. Een tijdje geleden kreeg ik in een restaurant miso-mayonaise als dip bij een broodje. Dat was een hernieuwde kennismaking met miso en sindsdien gebruik ik het regelmatig. De smaak kun je het beste omschrijven als hartig (umami). Je kunt het op allerlei manieren gebruiken.
Om te beginnen is er natuurlijk misosoep. Een lepeltje miso door de kippenbouillon en daar een paar verdwaalde groenten uit de koelkast door, zo makkelijk kan je lunchgerecht zijn. Met blokjes tofu, kip, noodles of een paar potstickers (die je ook kant en klaar kunt kopen) leuk je het nog verder op. Meng eens wat miso door de boter en roer door je popcorn, ook al zo lekker.
Wat denk je van miso-soja-honing glazuur op je zalm? En hou mijn blog in de gaten, binnenkort deel ik een recept voor een heerlijke gegrilde miso-aubergine salade. Jammie.
Handig dus, om in huis te hebben die miso-pasta. Meestal gebruik ik shiro-miso. Dit is de lichtste versie met een milde smaak. Oh ja, miso is ook nog eens heel erg gezond.
Voor dit recept roer ik wat miso pasta en honing door elkaar en smeer dat over de kip. Onder de kip leg ik sinaasappel, knoflook en sjalot voor extra smaak en hup de oven in voor je overheerlijke geroosterde kip. Vergeet niet je kip af en toe te bestrijken met de marinade, je krijgt dan een lekker kleverig laagje. Als de kip in de oven staat kun je mooi je bijgerechten klaarmaken.
De geroosterde kip met miso en honing is lekker met noodles (maak wat extra marinade en houd dat apart, roer dat door de gare noodles) en wokgroenten. Of serveer er een salade bij op een warme dag zoals vandaag. Eet smakelijk.
Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten, dat vind ik leuk. Plaats een reactie bij dit recept of laat zien wat je hebt gemaakt op Instagram , facebook of twitter met de hashtag #metzkooktover.
Geroosterde kip met miso-honing glazuur
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Wachttijd
Totaal
Aantal 4 personen
Wat heb je nodig
- 1 kilo drumsticks ( ong. 8 stuks) of 4 kippenpoten
- 3 sinaasappels
- rasp van één van de bovenstaande sinaasappels
- 2 tl geraspte gember
- 2 el witte misopasta ( shiro miso)
- 2 el honing
- 2 el mirin (japanse zoete rijstwijn, of voeg 2 el water met 1 tl extra honing toe)
- 2 el lichte sojasaus (chinese)
- 4 sjalotten, gepeld en in 4 stukken gesneden
- 2 bollen knoflook, buitenste schil verwijderd en door de helft gesneden
Zo maak je het
- Begin 1/2 uur tot 24 uur vooraf met het marineren van de kip.
- Roer de miso pasta, honing, mirin, sojasaus, gember en sinaasappelrasp door elkaar
- Snijd de kip op een aantal plekken met een scherp mes een aantal keren in. Niet te diep, maar zodat de marinade er goed in kan trekken.
- Doe de kippenpoten in een grote plastic zak, giet de marinade erbij en laat 2 uur tot een hele nacht marineren.
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht)
- Snijd de sinaasappels in plakken.
- Neem een bakplaat of grote ovenschaal, bekleed eventueel met bakpapier en verdeel de sinaasappelplakken erover.
- Haal de drumsticks uit de marinade (bewaar de marinade die eraf komt) en verdeel ze over de sinaasappel. Leg de stukken sjalot en de halve knoflookbollen er tussen. Bestrijk de knoflook en de sjalot met een beetje van de gereserveerde marinade.
- Schuif de bakplaat in de oven en laat de kip in ongeveer 30-40 minuten gaar en bruin worden. Kwast er af en toe nog wat marinade op en keer de kip halverwege.
Notities
- Je kunt ook extra groenten tussen de kip leggen en meebakken. Bijvoorbeeld paprika, courgette, plakjes wortel, dat soort zaken.