metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact
Aziatische en oosterse gerechtenBuffet en picknickHoofdgerecht gevogelteSnelle gerechten

Ovengerecht: Geroosterde kip met miso honing glazuur

by Metz 20 april 2018
written by Metz 20 april 2018
drumsticks in honing miso

Miso heeft nogal mijn aandacht de laatste tijd, ook hier weer in dit recept voor geroosterde kip. Een tijdje geleden kreeg ik in een restaurant miso-mayonaise als dip bij een broodje. Dat was een hernieuwde kennismaking met miso en sindsdien gebruik ik het regelmatig. De smaak kun je het beste omschrijven als hartig (umami). Je kunt het op allerlei manieren gebruiken.

 

kip in honing miso marinade

 

Om te beginnen is er natuurlijk misosoep. Een lepeltje miso door de kippenbouillon en daar een paar verdwaalde groenten  uit de koelkast door, zo makkelijk kan je lunchgerecht zijn. Met blokjes tofu, kip, noodles of een paar potstickers (die je ook kant en klaar kunt kopen) leuk je het nog verder op. Meng eens wat miso door de boter en roer door je popcorn, ook al zo lekker.

Wat denk je van miso-soja-honing glazuur op je zalm? En hou mijn blog in de gaten, binnenkort deel ik een recept voor een heerlijke gegrilde miso-aubergine salade. Jammie.

Handig dus, om in huis te hebben die miso-pasta. Meestal gebruik ik shiro-miso. Dit is de lichtste versie met een milde smaak. Oh ja, miso is ook nog eens heel erg gezond.

drumstick met honing misoVoor dit recept roer ik wat miso pasta en honing door elkaar en smeer dat over de kip.  Onder de kip leg ik sinaasappel, knoflook en sjalot voor extra smaak en hup de oven in voor je overheerlijke geroosterde kip. Vergeet niet je kip af en toe te bestrijken met de marinade, je krijgt dan een lekker kleverig laagje.  Als de kip in de oven staat kun je mooi je bijgerechten klaarmaken.

De geroosterde kip met miso en honing is lekker met noodles (maak wat extra marinade en houd dat apart, roer dat door de gare noodles) en wokgroenten. Of serveer er een salade bij op een warme dag zoals vandaag. Eet smakelijk.

 

Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij vooral weten, dat vind ik leuk.  Plaats een reactie bij dit recept of laat zien wat je hebt gemaakt op Instagram , facebook of  twitter met de hashtag  #metzkooktover.

 

Print

Geroosterde kip met miso-honing glazuur

Voorbereidingstijd 5

Kooktijd 40

Wachttijd 30

Totaal 1 uur, 15

Aantal 4 personen

drumsticks in honing miso

Wat heb je nodig

  • 1 kilo drumsticks ( ong. 8 stuks) of 4 kippenpoten
  • 3 sinaasappels
  • rasp van één van de bovenstaande sinaasappels
  • 2 tl geraspte gember
  • 2 el witte misopasta ( shiro miso)
  • 2 el honing
  • 2 el mirin (japanse zoete rijstwijn, of voeg 2 el water met 1 tl extra honing toe)
  • 2 el lichte sojasaus (chinese)
  • 4 sjalotten, gepeld en in 4 stukken gesneden
  • 2 bollen knoflook, buitenste schil verwijderd en door de helft gesneden

Zo maak je het

  1. Begin 1/2 uur tot 24 uur vooraf met het marineren van de kip.
  2. Roer de miso pasta, honing, mirin, sojasaus, gember en sinaasappelrasp door elkaar
  3. Snijd de kip op een aantal plekken met een scherp mes een aantal keren in. Niet te diep, maar zodat de marinade er goed in kan trekken.
  4. Doe de kippenpoten in een grote plastic zak, giet de marinade erbij en laat 2 uur tot een hele nacht marineren.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht)
  6. Snijd de sinaasappels in plakken.
  7. Neem een bakplaat of grote ovenschaal, bekleed eventueel met bakpapier en verdeel de sinaasappelplakken erover.
  8. Haal de drumsticks uit de marinade (bewaar de marinade die eraf komt) en verdeel ze over de sinaasappel. Leg de stukken sjalot en de halve knoflookbollen er tussen. Bestrijk de knoflook en de sjalot met een beetje van de gereserveerde marinade.
  9. Schuif de bakplaat in de oven en laat de kip in ongeveer 30-40 minuten gaar en bruin worden. Kwast er af en toe nog wat marinade op en keer de kip halverwege.

Notities

  • Je kunt ook extra groenten tussen de kip leggen en meebakken. Bijvoorbeeld paprika, courgette, plakjes wortel, dat soort zaken.

 

drumstickshoningkipmisoovengerechtsesamtraybake
0 comment
1
FacebookTwitterPinterestEmail

Ook lekker

Tomatensoep met ravioli

14 september 2018

Flammkuchen met zalm en rode ui

7 september 2018

Thaise kipballetjes met pinda-currysaus

10 augustus 2018

Deegloze plaattaart met courgette en wortel

13 juli 2018

Teriyaki zalm uit de oven met rijst en...

22 juni 2018

Scones met verse aardbeienjam en vanille yoghurt-mascarpone room

15 juni 2018

Spaghetti met pesto en geroosterde tomaatjes

8 juni 2018

Coronation chicken salade of kip kerrie salade met...

1 juni 2018

Watermeloensalade met feta, munt en pistachenoten

25 mei 2018

Aardappelsalade met gerookte makreel

18 mei 2018

Reacties Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Op de hoogte blijven?


Zoek je iets?

Tags

appel aziatisch basilicum boter comfortfood courgette curry currypasta ei garnalen gehakt gezond groenten kaas kerrie kip kippenbouillon knoflook kokosmelk komkommer koriander makkelijk mexicaans noedels parmezaanse kaas pasta pesto pindakaas ricotta romig salade sinaasappel snack soep spinazie suiker thais toetje tomaat tomaten ui vanille vis wortels zalm
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Terug naar boven
metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact