metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact
Buffet en picknickHoofdgerecht vleesOntbijt en lunch

Ultieme quiche Lorraine

by Metz 28 januari 2017
written by Metz 28 januari 2017
quiche lorraine op houten plank

Ultimate comfort food, dat is dit.
Een perfecte quiche Lorraine. De korst is dun, bros en boterachtig. De vulling is van een fluweelzachte romigheid die op je tong smelt. Het spek en de gruyère geven er precies de hartigheid aan die het nodig heeft om het perfect te maken. Hmmmmmmm, zo lekker.

Soms maak ik deze quiche Lorraine voor het weekend. Als lunch, tussendoor of we eten het als avondmaaltijd met een salade. Dat laatste redden we meestal niet. Mijn lieve huisgenoot is er dol op en de quiche verdwijnt voor ik er erg in heb. In zijn holle kies….

Print

Ultieme quiche Lorraine

Voorbereidingstijd 20

Kooktijd 30

Wachttijd 10

Totaal 60

Aantal 6 personen

quiche lorraine op houten plank

Wat heb je nodig

Dit heb je nodig voor 1 grote quiche ( vorm van 30 cm):

  • 1 portie Korstdeeg of bladerdeeg. Bladerdeeg hoef je niet voor te bakken
  • 200 gram magere spekreepjes of ontbijtspek in reepjes gesneden
  • 125 gram Gruyére
  • 250 ml créme fraïche
  • 250 ml slagroom
  • 150 ml melk
  • 5 eieren, losgeklopt
  • snufje nootmuskaat
  • gemalen peper
  • een quiche vorm met losse bodem van 30 cm en bakbonen of gedroogde bonen (voor het voorbakken van de bodem)

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Als je bladerdeeg gebruikt verwarm je de oven voor op 200 graden en sla je het gedeelte van het voorbakken van de bodem over.
  2. Vet de bakvorm in.
  3. Rol het korstdeeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot een ronde lap van 35 cm en bekleed de vorm. Snijd de randen iets boven de vorm af zodat het deeg nog iets kan krimpen. Prik gaatjes in het deeg met een vork en laat in de vorm 10 minuten koelen in de koelkast ( langer kan ook)
  4. Leg een vel bakpapier op het deeg en doe de (bak) bonen erop.  Bak de deegbodem 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de bonen en het bakpapier eraf en bak nog  5-10 minuten tot het deeg goudbruin is. Dit kun je tot een dag van te voren maken.
  5. Bak het spek op een zacht vuurtje een paar minuten uit. Ze moeten net gekleurd zijn maar niet krokant. Laat het spek uitlekken op keukenpapier.
  6. Snijd 2/3 van de Gruyére in blokjes en rasp de rest fijn.  
  7. Verdeel het spek en de kaasblokjes over de deegbodem.
  8. Klop met een vork de creme fraïche, de slagroom en de melk door elkaar en roer vervolgens de eieren erdoor. Breng op smaak met nootmuskaat en peper. Gebruik geen of weinig zout, de kaas en het spek is al zout genoeg.
  9. Vul de vorm voor 3/4 met het roommengsel, zet de vorm op de bakplaat en met de bakplaat half uit de oven, vul je de vorm met de rest van het mengsel tot de rand van de vorm. Strooi er de geraspte Gruyére over en sluit de oven en laat de quiche in ongeveer 30 minuten gaar worden.
  10. De quiche is klaar als hij goudkleurig is en een beetje bol staat (gesouffleerd).  Als dat nog niet zo is, doe je hem nog ietsje langer in de oven. Hij moet nét gaar zijn, nog een beetje trillen als je de quiche heen en weer beweegt. Laat 5 minuten rusten en verwijder de vorm.

De quiche Lorraine is vers gebakken het lekkerst maar koud of opgewarmd smaakt hij ook nog heerlijk.

creme fraïcheeikaasroomspek
0 comment
1
FacebookTwitterPinterestEmail

Ook lekker

Tomatensoep met ravioli

14 september 2018

Lasagne bolognese

24 augustus 2018

Deegloze plaattaart met courgette en wortel

13 juli 2018

Penne Bolognese met geroosterde tomaatjes en rucola

2 juli 2018

Scones met verse aardbeienjam en vanille yoghurt-mascarpone room

15 juni 2018

Coronation chicken salade of kip kerrie salade met...

1 juni 2018

Aardappelsalade met gerookte makreel

18 mei 2018

salade met geroosterde miso aubergine

11 mei 2018

Ovengerecht: Geroosterde kip met miso honing glazuur

20 april 2018

In bieten en gin gemarineerde zalm

30 maart 2018

Reacties Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Op de hoogte blijven?


Zoek je iets?

Tags

appel aziatisch basilicum boter comfortfood courgette curry currypasta ei garnalen gehakt gezond groenten kaas kerrie kip kippenbouillon knoflook kokosmelk komkommer koriander makkelijk mexicaans noedels parmezaanse kaas pasta pesto pindakaas ricotta romig salade sinaasappel snack soep spinazie suiker thais toetje tomaat tomaten ui vanille vis wortels zalm
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Terug naar boven
metzkooktover
  • Home
  • Recepten
  • Tips
  • Over Metz
  • Contact