Met dit herfstige weer kunnen jullie vast wel een recept van een lekker kruidig warm soepje gebruiken. Als jullie dit lezen, zit ik nog in Kaapstad met zusje Yvonne, daar is het, hoop ik lekker warm. Ik wil jullie niet jaloers maken hoor, bovendien hou je misschien wel van dit herfstige weer. Dan bof je. Toch krijgen jullie van mij dit lekkere zonnige recept. Fleurt de boel weer lekker op he?
Pompoenen zijn nu in overvloed te krijgen. Een pompoensoepje is zo gemaakt en kan goed worden ingevroren, ik maak daarom meestal meteen een grotere hoeveelheid. Dat is lekker makkelijk als ik geen zin heb om te koken. In deze soep zit naast pompoen ook wortel, sinaasappel, kokosmelk en currypoeder. De soep is beetje zoetig en kruidig, stokbroodje erbij en je hebt een fijne avondmaaltijd. Je kunt ook nog linzen toevoegen als je dat lekker vindt, dat maakt de soep nog wat vullender. Beetje koriander maakt het helemaal af. Eet smakelijk.
Pompoensoep met wortel, sinaasappel en kokosmelk
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal
Aantal 6-8 porties
Wat heb je nodig
- 1 flespompoen (ongeveer 1 kilo), in stukken gesneden (zie notities) Een flespompoen hoef je niet te schillen.
- 500 gram wortel, in stukken gesneden of geraspt
- 2 el olijfolie
- 2 uien, gesneden
- 2 tenen knoflook, uit de knijper
- 10 cm gember, geschild en geraspt
- rasp en sap van 1 sinaasappel
- 1 1/2 el currypoeder
- 1/2 tl komijn
- 1/2 tl koriander
- 2 liter groentebouillon of kippenbouillon (de soep is dan niet meer vegetarisch)
- 100-150 ml kokosmelk of room
- evt. peper, zout en sambal of tabasco
- evt verse gesneden koriander en pompoenpitten voor de garnering
Zo maak je het
- Neem een grote soeppan en laat deze op halfhoog vuur warm worden
- doe de olie in de pan en vervolgens de ui en knoflook. Fruit dit zachtjes aan tot de ui glazig is
- voeg de gember toe, roer even door
- voeg de curry, komijn en koriander toe en bak dit al roerend even aan
- doe dan de stukken pompoen en wortel erbij, roer alles nog even goed door
- giet de bouillon erbij, samen met het sap en rasp van de sinaasappel
- laat de groenten in ongeveer een half uur gaar worden. Als je de wortel hebt geraspt gaat dit best snel, als je stukken wortel hebt gebruikt, duurt het wat langer. Prik even in de wortel om de gaarheid te testen.
- pureer de soep met de staafmixer of in een blender tot een glad geheel
- roer de kokosmelk door de soep en proef nog even. Misschien kan het nog wat zout, peper of wat extra pit gebruiken? Dit is ook afhankelijk van de soort currypoeder die je gebruikt
- Serveer de soep in kommen en strooi er wat fijngesneden koriander en pompoenpitten op.
Notities
- Een pompoen kun je heel makkelijk in stukken snijden als je hem eerst 10 minuten op vol vermogen in de magnetron legt. Halverwege draai je hem even om. Dan is de pompoen gedeeltelijk gaar en zachter en dat snijdt een stuk makkelijker.
- Een flespompoen hoef je niet te schillen. Bij koken of bakken wordt de schil zacht en deze kun je gewoon eten.
- De currypoeder kun je ook vervangen door een paar theelepels Thaise currypasta. Ook erg lekker